Windgeruis, bescheiden knisper-folktronica en warme gitaarakkoorden. Voor de subtiele emotionele muziek van LUWTEN is geen beter decor denkbaar dan de Friese Wadden. Een paar weken voor het verschijnen van het zelfgetitelde debuutalbum van LUWTEN en aan de vooravond van het optreden op Into The Great Wide Open spreekt Sjoerd Nota met de vrouw achter LUWTEN, Tessa Douwstra.

Met zo’n achternaam kan het haast niet anders, dan dat er op een of andere manier een band is met Friesland. En die blijkt er ook zeker te zijn. Hoewel zelf niet in het noorden geboren, woont vrijwel de gehele familie van Douwstra in Friesland. Het familiehuisje op Schiermonnikoog is voor haar dan ook een graag bezochte plek om tot rust te komen. De verstilling van de natuur lijkt op het eerste gehoor zeker een uitwerking te hebben op de muziek van LUWTEN.

Rust en de kunst van het weglaten werken prachtig uit in haar muziek, die ze nu voor het eerst helemaal onder eigen naam uitbrengt. Een aantal voorproefjes van de debuutplaat waren afgelopen maanden al online te beluisteren. Het verslavende Go Honey imponeerde daarbij behoorlijk en maakten liefhebbers van verstilde knisper-folktronica erg nieuwsgierig naar de nieuwe plaat die dit najaar uit komt. Een plaat die volgens Douwstra echter nooit het levenslicht had kunnen zien zonder haar muzikale partner en percussionist Frank Wienk.

'Als er maar de rust is om de dingen te overzien'

LUWTEN

Inspiratie

Toch is het niet zozeer de natuur van de Wadden of een andere inspirerende omgeving, waarin Douwstra zich onderdompelt om haar muziek te kunnen maken. "Als er maar de rust is om de dingen te overzien en op een rij te kunnen zetten. Dat kan net zo goed in een leeg huis van vrienden die op vakantie zijn." Vaak bestaan die ‘dingen’ volgens Douwstra uit vertwijfeling en recente gebeurtenissen tussen mensen. Thema’s die regelmatig terugkomen in haar songs.

LUWTEN op Grasnapolsky 2017

Release

Met de release van het debuutalbum volgt eind dit jaar ook een clubtournee. De lijst van podia is nog bescheiden, maar daar worden de komende tijd vast en zeker nog meer optredens aan toegevoegd. “Ik ben heel erg benieuwd wat de mensen van de plaat vinden. Ik heb veel zin om de songs van het album dit najaar live te gaan spelen”, aldus Douwstra.   

ITGWO

Maar eerst is daar het optreden op Into The Great Wide Open, een festival dat ze als bezoeker al regelmatig bezocht. Hoewel in de muziek van Douwstra vooral subtiliteit en verstilling de klok slaat, laat ze zich tijdens Into The Great Wide Open ook zeker inspireren door geheel andere sounds. “Ik ga op Vlieland ook zeker naar het optreden van My Baby, dat vind ik echt te gek."

Maar vanzelfsprekend kijkt Douwstra vooral uit naar haar eigen optreden: "Geweldig om daar nu zelf ook te mogen spelen. Elke plek en elk podium vraagt weer een eigen aanpak. In een zaal kan je met verlichting een groot deel van de sfeer bepalen, maar overdag in de open lucht moet je andere dingen uit de kast halen om de aandacht van het publiek vast te houden, dat is echt een uitdaging."

Info

Het optreden van LUWTEN is zondag 3 september om 12.45 uur te horen en te zien tijdens Into The Great Wide Open op podium Bij De IJsbaan. Op 14 oktober van dit jaar verschijnt het debuutalbum van LUWTEN. Vrijdagochtend heeft 3VOOR12 een trackprimeur van LUWTEN voor je in petto. Houd de site goed in de gaten en bereid je extra goed voor op het optreden van LUWTEN tijdens de bootreis richting Vlieland of als je nog ligt bij te komen in je tent na de eerste festivaldag.