Voor de negende editie van Into The Grave doet de organisatie overal een schepje bovenop. Er is een tweede podium toegevoegd, en passant wordt er een gratis zondag aan het programma geplakt en de poster telt een achtentwintigtal acts. Voor de must sees van dit jaar wenden we ons tot hoofd marketing en communicatie van Loud Noise, Rob van der Donk. Voor een leuke anekdote laat organisator en programmeur Paul van Berlo ook nog even van zich horen, wat indirect leidt tot tip nummer 7.

TIP 1: ALIEN WEAPONRY

Deze jonge gasten van Alien Weaponry veroveren de wereld met Maori metal. De band uit Nieuw-Zeeland klinkt af en toe als Roots van Sepultura maar kennen hun eigen imago en stijl. 

 

TIP 2: MESHUGGAH

Mesuggah bestaat al een paar jaar en komt jaarlijks terug op mijn lijstje favoriete bands. De één noemt ze thrash, de ander prog of math metal. Ik noem het gewoon een brute band met pakkende nummers. 

TIP 3: JINJER

Dit is de parel van 2019. De band Jinjer uit Oekraine is nog redelijk onbekend, maar hier komt snel verandering in. Ze maken een zeer fijne mix van metalcore, hardcore en groove metal met een frontvrouw die weet hoe ze moet zingen. 

TIP 4: THE VINTAGE CARAVAN

The Vintage Caravan is zo'n band waarvan je denkt... die jongens zijn een paar jaar te laat geboren. De progressieve rock met een duidelijke link naar de jaren zeventig is wat mij betreft meer dan de moeite waard om te gaan kijken. Het nummer Babylon staat bij mij sinds 2015 al hoog in de favorieten. 

TIP 5: TESSERACT

Tesseract zit in het hoekje van Periphery en Animals As Leaders, maar dan toch ook weer niet..Technisch zijn ze sterk en maken ze een mooie combi van gierende gitaren, desoriënterend atmosferisch geluid, onconventionele gitaarriffs en melodieuze coupletten. 

 

TIP 6: POWERWOLF

Elke tijd kent zijn eigen type muziekstijl. Powerwolf is echt een band van deze tijd. Met een goede dramatische metalshow weten de heren van Powerwolf zeker te overtuigen. Deze band klimt snel naar de top van hun genre.  

 

TIP VAN PAUL VAN BERLO: PROGNOSIS

Paul: "We hadden Black Peaks als opener geprogrammeerd voor de zondag, maar die vielen uit. We moesten op zoek naar een vervanger en toen opperde ik de band Prognosis uit Engeland. We hebben deze band leren kennen doordat we met Loud Noise dit jaar in Eindhoven voor het eerst een nieuw festival hebben georganiseerd in maart, genaamd Prognosis. We hadden wel gezien dat er ook een band was in Engeland met die naam, maar dat was een klein bandje en we dachten: 'Dat komt wel goed.' Op een gegeven moment kregen we een telefoontje van ze met de boodschap: 'Als jullie een festival hebben zoals onze band heet, dan moeten we daar ook wel spelen.' Nou... en daar hebben we naar geluisterd. Ze hebben dus afgelopen maart op het festival gespeeld en het was hun eerste optreden buiten Engeland. En wat nog mooier was: ze speelden supergoed! Met het uitvallen van Black Peaks hebben we die jongens dus gevraagd of ze wilden spelen, en dat wilden ze maar wat graag. Dus zorg er voor dat je vroeg binnen bent op zondag, want dan weet je zeker dat je binnen bent en zie je meteen een goede band."

INFORMATIE

De negende editie Into The Grave vindt als vanouds plaats op het oude kerkhof onder de Oldehove in Leeuwarden in het weekend van 9 t/m 11 augustus 2019. Voor het eerst is er dit jaar een derde dag aan het festival toegevoegd en die is... GRATIS! Let wel: vol is vol op het plein, dus wees er op tijd bij. Voor het gehele weekend zijn nog kaarten verkrijgbaar via de site van Into The Grave. 

Dit jaar zijn er eveneens voor het eerst tijdens het festival twee podia met metalgeweld Let op: door veranderingen in indeling van het plein is de ingang van het festival naast de Oldehove.