Organisator en programmeur Paul van Berlo stelde een aantal jaar geleden een heldere formule op dat leidde tot een niet al te moeilijke optelsom: Metalbands + bier + vet voedsel + goedkope entree = Into The Grave. Rechttoe, rechtaan knallen met een dikke bak metal in alle vormen en maten op een voormalig kerkhof in de binnenstad van Leeuwarden. Dit weekend staat editie nummer negen voor de deur en zijn er inmiddels aan die basisformule een aantal bewerkingen toegevoegd. Vooral de vermenigvuldiging heeft zijn intrede gedaan en dat betekent meer podia, meer bands, meer dagen en hopelijk daardoor ook meer bezoekers. Hoofdredacteur Marije Heida spreekt met Paul over de voortgang en veranderingen van het Leeuwarder metalfestijn Into The Grave, dat dit weekend weer sil heve op het Oldehoofsterkerkhof.

In de zomer van 2011 werd er een bescheiden podium onder de scheve Oldehove neergezet. Aan de zijkanten van het terrein werden tenten met een flinke bar geplaatst en je kon twee meter verderop naast de bar friet en hamburgers nassen. Op het podium plantte Paul van Berlo een zevental bands uit het metalgenre en de kaarten hadden in de voorverkoop het symbolische bedrag van €6,66. Vlak voor de lustrumeditie in 2015 sprak ik eveneens met Paul over Into The Grave. Het concept was toen nog niet heel erg veranderd.

Er stonden alleen meer bands op het podium, was de prijs aan de kassa tien euro, maar als early bird ticket nog steeds aan te schaffen voor het duivelse bedrag. Inmiddels zijn we vier jaar verder en wordt het Oldehoofsterkerkhof voor de negende maal omgetoverd tot een metalwalhalla waar we - weliswaar voor iets meer centen - tijdens deze editie voor het eerst heen en weer kunnen pendelen tussen twee podia en dat maarliefst drie dagen lang. Daarbij kondigt de organisatie een paar maanden voor het festival aan dat de derde dag gratis is. Allemachtig… Hoe dan? Dat is eigenlijk wel een vraag die mij vanaf die aankondiging bezighoudt. Drie dagen metal in de binnenstad. Dat is best heftig. Toch? En een derde dag? Nogmaals: hoe dan?

“We waren met de gemeente in overleg over Into The Grave en tijdens die gesprekken liet ik weten dat ik graag een derde dag wou toevoegen”, vertelt Paul. “Dat is uiteindelijk dus goedgekeurd, maar de verkoop van de kaarten was al gestart. We hebben vervolgens besloten die derde dag er gratis bij te doen. We kunnen dan mensen uit Leeuwarden, die normaliter niet zouden komen maar wel nieuwsgierig zijn, de kans geven om eens te komen kijken wat er allemaal gebeurt op het Oldehoofsterkerkhof zonder een kaartje te hoeven kopen. Dus dat was een beetje de gedachte. Vervolgens moest er een systeem bedacht worden om de aantallen bezoekers te stroomlijnen. We hebben bedacht dat bezoekers met een weekendkaart op zondag voorrang hebben. Je moet er dan wel voor zorgen dat je voor 15.00 uur op het terrein bent. Wanneer er dan nog plek is, kunnen de andere mensen gratis naar binnen. We hebben op zondag wel een hele grote headliner staan, namelijk Opeth. Ik zou iedereen willen aanraden daar echt te gaan kijken. Wil je voor die zondag nou echt zeker willen zijn van een plekje, dan kun je voor twintig euro een speciaal kaartje kopen.”

Drie dagen krijgt de organisatie van de gemeente. Drie dagen snoeiharde metal in de binnenstad. Het kan dus gewoon? “Ja”, antwoordt Paul op mijn vraag. “De Oldehove heeft twaalf geluidsdagen per jaar toegewezen gekregen door de gemeente. In theorie kunnen al die dagen achter elkaar volgepland worden. Natuurlijk heeft dat dan een grotere impact op een stad dan wanneer je maar voor één dag iets organiseert. Maar over het algemeen hebben mensen niet heel veel last van Into The Grave. Er zijn veel mensen op vakantie en de binnenstad is natuurlijk geen woonwijk. Uiteraard heeft drie dagen metal heus wel impact op de mensen die er wel in de buurt wonen, maar er is onder de bewoners en ondernemers een heel groot draagvlak voor het festival, merk ik altijd.”

Dit jaar is er dus voor het eerst een tweede podium, krijgen we over drie dagen verspreid achtentwintig acts voorgeschoteld en kun je op zondag gratis binnenwandelen als je op tijd bent. De organisatie krijgt dat toch mooi voor elkaar, maar maakt er daarentegen geen groot geheim van dat een andere locatie op den duur niet uitgesloten is. “Ik wil het liefst niet uit Leeuwarden weg, maar ik sluit het niet uit dat het ooit gaat gebeuren. We hebben dus wel om ons heen gekeken, maar uiteindelijk waren die locaties niet groot genoeg voor Into The Grave of kwamen we weer met de camping in de knel.

Het is niet per se dat we heel veel groter willen worden, maar het is nu twee keer uitverkocht geweest en ook dit jaar gaat de kaartverkoop heel erg goed. Je merkt dan dat je toch tegen grenzen aanloopt. Alle meters moeten zo efficiënt mogelijk worden benut om alles neer te zetten zoals barren, catering, toiletten, marktkramen… Noem het allemaal maar op. Dat is al lastig genoeg en een enorm gepuzzel. Op het Oldehoofsterkerkhof kunnen we wat dat betreft niet vooruit, want groter dan dit kan gewoon niet”, geeft Paul aan.

“Met de uitbreiding naar het tweede podium kunnen we in ieder geval wel bijvoorbeeld zo’n hardcore stage organiseren zoals op de vrijdag nu. Met één podium zouden we dat niet kunnen doen. Nog mooier zou zijn als je er bijvoorbeeld nog een tent kon neerzetten. Dan heb je weer de mogelijkheid om meer met black metal te doen of een hoekje waar je stoner programmeert. Er kan dan gewoon veel meer. Je moet oppassen dat het niet saai wordt, en daarom zijn we steeds maar bezig met dingen verzinnen. In die zin is het wel zo dat wij met interesse het nieuws volgen dat Psy Fi ermee stopt in de Groene Ster. Dat biedt wellicht wel mogelijkheden voor Into The Grave om naar de Groene Ster te verhuizen. Dan hebben we niet meer te maken met alle problemen waar we nu tegenaan lopen bij de Oldehove. Want hoe mooi de plek bij de Oldehove ook is, het heeft gewoon ook veel beperkingen. Maar ja, een verhuizing naar de Groene Ster levert dan wellicht weer hele nieuwe problemen op. Daar speelt natuurlijk van alles. Het is voor ons in ieder geval wel van belang om de ontwikkelingen te volgen en misschien zou de gemeente wel om tafel willen gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er zullen altijd mensen zijn die roepen dat het moet blijven zoals het was, maar uiteindelijk doen we dit festival omdat we het vooral zelf leuk vinden en op de manier zoals wij dat willen.”

INFORMATIE

Het metalfestival Into The Grave vindt plaats op vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus op het Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden. Op vrijdag gaan de poorten om 15.00 uur open, op zaterdag om 11.00 uur en op de gratis zondag ben je welkom vanaf 14.00 uur. Het blokkenschema voor de optredende bands vind je hier. Lees op de site nog eens de voorwaarden na om gratis te genieten van een dag metal of scroll door de berichten op de Facebookpagina van Into The Grave. Wil je overnachten in Leeuwarden? Lees dan op deze pagina over de hoteldeal met het WTC hotel of hoe en waar je je tent kan opslaan op de ITG-camping.