De weergoden hebben hun schade van de afgelaste dagen ruimschoots goed gemaakt met een zonovergoten zondag tijdens Pop In De Tuin in Thalenpark te Drachten. Dat het driedaagse festival is gekrompen naar één dag maakte het dan ook nog meer om naar uit te kijken. De verwachtingen worden dan ook zeker vervuld met een divers programma, een goed bezochte tuin en een mooi aanbod aan foodtrucks.

Waar de heren van SWEETGODANIMALS al eerder worden gepresenteerd als de opener van de zondag, worden ze door de onverwachte weersomstandigheden de opener van het hele festival. Met het ontbreken van de vrijdag en zaterdag is er des te meer om naar uit te kijken op deze dag met veel zon en nieuwsgierige bezoekers. Met ‘Goddamnanimals’ als aankondiging van de presentator is de toon, waarschijnlijk onbewust, wel degelijk gezet. Met een strakke set en een goede representatie van het net uitgebrachte album Distant lijkt de formatie vol zekerheid op het podium te staan.

SWEETGODANIMALS

Het mooie aan dit gratis festival is dat elke hoek van Drachten lijkt uit te vliegen. Door het gevarieerde publiek lijkt de organisatie de kans aan te grijpen door al deze verschillende toehoorders bloot te stellen aan een breed scala genres. Zo loopt de tuin vol gezinnen en mensen van elke leeftijdscategorie. Een ieder neemt zijn plaats bij de verschillende foodtrucks of op het veld bij het podium. De tuin van Iduna loopt dan ook al vanaf dat de poorten open zijn gestaag vol en er verzameld zich een gezellige club voor de stage waar JSSY gaat spelen. Nu willen we het weer niet nog meer in het middelpunt zetten dan dat het afgelopen dagen al staat, maar JSSY maakt van het zonnige Drachten een tropisch strand. Deze ‘vibe’ is dan ook zeker de uitstraling die de jongens op het podium hebben terwijl ze hun set vol enthousiasme doorspelen.

JSSY

Sabrina Starke

Naast alle lokale en opkomende bands in de line-up zijn er ook zeker grotere namen geprogrammeerd deze zondag. Één van deze namen is neo-soul/ Jazz zangeres Sabrina Starke. Met een groot pakket aan prijzen, noem de edisons die ze bezit, is zij zeker een van die namen.
Waar het fenomeen ‘stugge friezen’ ook op dit platform zeker niet onbekend is, lijkt Sabrina Starke hier zich absoluut niks van aan te willen trekken. Het werkt, waar heupjes langzaam beginnen te swingen gaat de zangeres door tot toch echt de eerste helft van het terrein zijn voeten van de vloer heeft. De energie die deze band uitstraalt en de arrangementen die ze zonder moeite over het veld slingeren maken het dan ook wel onmogelijk om echt stil te blijven staan.

Over lokaal talent gesproken, The Crooked bestormt de 3VOOR12/Friesland stage als tweede act. Daarnaast hebben de jongens ook de hele dag onze instagram overgenomen, neem daar nog snel een kijkje op als je wil zien hoe zij het festival beleefd hebben.
De alternatieve rockband brengt het contrast weer terug die deze dag zo ontzettend interessant maakt. Ook het feit dat de mainstage en de 3V12 stage letterlijk naast elkaar staan maakt het switchen dan ook erg makkelijk. De volle en gezellige tuin wordt van alle kanten gevoed. Is het niet met scheurende gitaren en arrangementen, dan is het wel door de foodtrucks aan de andere kant van het terrein.

The Crooked

De uitstraling die Tape Toy heeft maakt aan alle kanten dat je zelf een band wil beginnen. De (naar eigen zeggen) Amsterdamse jonge honden verliezen met hun enthousiasme dan ook zeker geen muzikaliteit en zo zet het viertal op het In De Tuin festival een goede set neer. Tijdens het optreden kwam er een enorme opblaas picachu over het terein gerold als onderbreking maar tegelijk ook toevoeging van de show.

Na de energieke set van Tape Toy bestormt het creatieve gezeleschap Fata Boom de 3VOOR12 Stage. Fata Boom zet met hun tracks over geld, drugs en seks een extravagante set neer en draagt ook zeker bij aan de variatie die het festival brengt. Zelfs wanneer je denkt dat deze verklede en geschminkte formatie voor de nuchtere friezen een brug te ver is, krijgt ook deze act wat mensen op de been om mee te doen.

Tape Toy

Fata Boom

Bij het vallen van de avond vult de tuin zich met steeds meer jongeren, maar ondanks dat de gemiddelde leeftijd wat daalt blijft het publiek nog steeds even gevarieerd. De Rootsriders spelen met de vele Bob Marley covers een set van een uur die de sfeer nogmaals eens ten goede doet. Het blijft toegankelijk en ook deze vraag om publieksparticipatie wordt opgevolgd door zwaaiende handjes en een mee zingende menigte.

Als laatste act op onze stage mogen we Het Gezelschap verwelkomen. Het trio bestaande uit onder andere De Likt zanger Jordy Dijkshoorn, Diggy Rast en Juno Rissema kan ook niet missen deze zondag. Mocht je nog niet ultiem gefeest hebben dan kan en moet dat nu zeker. Nu is het in Drachten voornamelijk nog het resterende echt jonge publiek dat vooraan bij de hekken verwonderd staat te kijken en mee te doen met de hysterische groep.

Het Gezelschap

De afsluiter van deze geslaagde en goed bezochte festivaldag is Rondé. De organisatie heeft wat mooie namen kunnen programmeren en Rondé is als schijnbare publieksfavoriet een mooie headliner. Waar ze de tuin meeneemt naar club Rondé neemt de band het publiek mee de nacht in en terwijl het tijdens de set ook donker begint te worden begint het einde van het evenement te naderen.
Het is een dag waar elk genre zich heeft kunnen laten horen aan elke willekeurige doelgroep. Het gratis toegankelijke festival is ook zeker de moeite waard om volgend jaar ook van buitenaf te gaan bezoeken.

Rondé