De organisatie van Bevrijdingsfestivals in heel Nederland hebben ongetwijfeld met lede ogen de weersvoorspellingen van afgelopen 5 mei in de gaten gehouden. Het liefst wil je natuurlijk de mensen met zonnebrillen, zomerjurkjes, korte broeken en een pot zonnebrandcrème in de aanslag in het gras zien ontspannen in de Prinsentuin. Helaas werden dat sjaals, dikke winterjassen en af en toe een paraplu, maar desalniettemin trokken ruim 75.000 mensen de stad in om samen de vrijheid te vieren.

Bevrijdingsfestivals door het hele land zijn inmiddels een langlopende traditie om de bevrijding van Nederland te vieren op 5 mei 1945. Artiesten vliegen van hot naar her in helikopters, overal in Nederland zijn grote festivals gaande en de dag staat voornamelijk in het teken van muziek en vertier. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet om over naar huis te schrijven, maar breekt het zonnetje bij tijd en wijlen toch lekker door. 

De organisatie van Bevrijdingsfestival Fryslân had er een beetje een hard hoofd in, wat betreft de opkomst maar kijkt zeer tevreden terug op een geslaagde festivaldag in de Friese hoofdstad. Voorzitter Jorrit Volkers reageert met de volgende woorden: “Ik ben ontzettend positief verrast over dat zoveel publiek ons ondanks de kou en de slechte weersvoorspellingen heeft weten te vinden. Bezoekers kwamen werkelijk overal vandaan, het openbaar vervoer had een topdag, parkeergelegenheden stonden bomvol, en ondanks de slechte weersvoorspellingen werd het met een prachtig bevrijdingszonnetje een fantastische dag waarop we op alle mogelijke manieren stil stonden bij vrijheid en de betekenis daarvan.”

Op verschillende podia in de Prinsentuin en op het Oldehoofsterkerkhof waren lokale en nationale acts te vinden gedurende de hele dag. Er dook zelfs een onofficieel podium op in de Prinsentuin, maar na een aantal optredens werd vriendelijk, doch dringend verzocht de gitaren uit de versterkers te trekken...

Fotografen Oscar Anjewierden en Annerie Huls waren vooral in de weer bij de podia in de Prinsentuin om enkele acts op de gevoelige plaat vast te leggen.

Bevrijdingsfestival 2019 In Beeld

Electric Hollers

Electric Hollers

Electric Hollers

BOYAKIRA

BOYAKIRA

BOYAKIRA

Citrine

Citrine

de Prinsentuin

Citrine

Citrine

Marcius Megolomania

Marcius Megolomania

Marcius Megolomania

Marcius Megolomania

Nadua

Nadua

Nadua

Rebel Radio

Rebel Radio

Rebel Radio

Rebel Radio

The Crooked

The Crooked

The Crooked

The Crooked