Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op vrijdag 20 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Het Bolwerk. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De eerste finalist die we aan je voorstellen is Delore.

We spraken jullie al in het begin van het jaar, alleen dan in een andere bezetting. Er zijn dus wat ontwikkelingen ondertussen. Vertel nog eens wie jullie zijn en hoe jullie elkaar kennen.

Liza Bloem: “Wij spelen onder de naam Delore en de band bestaat uit mijzelf op zang, Daan Noordhoek op drum, gitarist Chiel Schilder en Richte Westerman op bas synth/toetsen. We spelen in deze bezetting nu zo'n drie à vier weken ongeveer, want er is dus een kleine wisseling geweest van leden. Richte is er nieuw bijgekomen. We zijn drieeneenhalf repetitie en twee optredens verder, dus de ratio van repeteren en optreden is goed, haha. We kennen elkaar allemaal via de Academie voor Popcultuur.”

Als je moet uitleggen aan iemand wat jullie sound is, wat antwoord je dan? En uit welke artiesten putten jullie inspiratie?

Daan: “De muziek is wel te bestempelen als Nederlandstalige pop. Met een beetje Eefje de Visser invloeden, een indie sound.” 
Liza: "We werden laatst eilandpop genoemd, dat was wel erg leuk. Ik weet niet precies wat de betekenis ervan moet zijn, maar het klinkt leuk en het dekt op een of andere manier wel de lading van de muziek en teksten. Qua inspiratie is het voor mij heel verschillend, maar naast Eefje de Visser eigenlijk alleen maar engelstalig. Voor de teksten is zij wel de grootste inspiratie. Hoe ze speelt met woorden vind ik heel tof. En verder de elektronische kant die we muzikaal nu op gaan heeft ook wel invloeden van haar laatste album, maar ook van bijvoorbeeld James Blake. Ik luister ook veel hip hop. Ik denk dat alle kleine dingen die je luistert bij elkaar wel een geheel vormen in de eigen muziek die je maakt.”
Daan: “Ik denk ook wel zeker Klangstof, voor ons als band.” 
Richte: "Voor mij ook, want heel veel synthesizers."

Wat vinden jullie het leukste aan muziek maken met elkaar?

Daan/Liza/Richte: “De sfeer is gewoon heel goed onderling, goede muzikanten bij elkaar en de koppen staan dezelfde kant op betreft ambities. Er is ook een goede motivatie bij iedereen om er ook echt voor te gaan. Het feit dat Richte eigenlijk nog nooit een synthesizer had aangeraakt, doet er dan ook niet toe als je bekijkt hoe hij het toch binnen een paar dagen zich eigen gemaakt heeft.”

En schrijf jij als zangeres alleen, of is dat proces iets wat je samen doet?

Liza: “Door de veranderingen moeten we natuurlijk wel weer even kijken hoe we het gaan doen maar voorheen kwam ik met een basis en dan vulde de band dat aan. Soms is het een heel skelet, soms is het een klein stukje en maken we het samen af. Eigenlijk ligt dat een beetje aan mijn mood op het moment van schrijven.”
Richte: “En ik denk ook dat nu de mogelijkheid is om weer verder op zoek te gaan naar een sound, zeker ook voor mij vanuit de synthesizers.”

'Ik moet zeggen, ondanks dat ik er natuurlijk nog maar net bij zit, dat ik nu wil winnen ook!' - Richte

Waar willen jullie uiteindelijk naar toe werken met deze act?

Daan: “Ik zou wel durven zeggen dat een mooi doel voor mij zou zijn om Popronde volgend jaar te draaien als dat haalbaar is. De Horizontoer is ook een mooi ding wat aansluit op Delore, ook als je het al hebt over eilandpop.” 
Liza: “Ook Oerol natuurlijk! Het doel is wel zeker om lekker veel weer te gaan spelen uiteindelijk.” 
Richte: “ Maar ook dat we opnemen, demo’s eruit gooien en op spotify komen op een gegeven moment.” 
Liza: “Wat ik heel interessant vind is om ook het visuele plaatje komende tijd in de picture te zetten.”

Wat staat er komende tijd - naast het spelen van de finale - nog meer op het programma?

Liza: “We hebben best veel opgetreden de laatste tijd en het plan is nu om weer te gaan schrijven. Het aantal optredens mag een beetje naar beneden en dan gaan we aan de bak.”

Als jullie mogen fantaseren over wat jullie echt zouden willen doen of bereiken, wat zou dat concreet een beetje zijn?

Liza: “Touren door België, dat lijkt me echt heel erg leuk."
Daan: “Een goede voorprogramma show van bijvoorbeeld Eefje de Visser of Bazart zou tof zijn. Het lijkt me heel vet om ooit in de Bravo te spelen op Lowlands.”

Wat heeft jullie bewogen om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân?

Daan: “Dit kwam eigenlijk nog voort uit de periode dat we alles aangrepen wat we tegenkwamen.
Liza: Het was een beetje van mijn radar verdwenen maar toen het weer op mijn pad kwam heb ik eigenlijk alleen gedacht ‘why not?.”
Richte: “Ik moet zeggen, ondanks dat ik er natuurlijk nog maar net bij zit, dat ik nu wil winnen ook! Misschien als we dan winnen en dat gevierd moet worden, we in het water bij Het Bolwerk springen. Dat zou wel een goede zijn.”

Wat hebben jullie tot nu toe dingen uit je deelname gehaald? Dat je bijvoorbeeld gevraagd bent voor optredens of er andere dingen op je pad zijn gekomen?

Liza: “Nou een beetje wel! We zitten tegenwoordig bij VEER Agency en ik weet niet of de Kleine Prijs de concrete reden is, maar dit is wel waar Theo van der Veer op ons pad gekomen is en hoe er een samenwerking is ontstaan.”

INFORMATIE

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar plaats in Het Bolwerk. In Sneek strijden Delore, Ganos Lal, Noorderlicht, The Wabe, All Over Again en Boyakira om de prijzen en de eer.