Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 20 september zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Het Bolwerk. Wie zal eerdere winnaars als The Homesick, Abdomen, Pendants en Lester Blackfield opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De tweede finalist die we aan je voorstellen is Boyakira.

We zijn neergestreken in de good old Doelebar. Voor me zitten drie charmante heren aan een tafeltje. Jullie hebben al naam en faam in Leeuwarden, maar vertel nog eens aan de mensen die jullie nog niet kennen: wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en waar kennen jullie elkaar ook alweer van?

Freek ‘Roel’ Vonk: “Wij komen uit Lekkum. Dat is een dorp hier vlakbij. En we hebben elkaar leren kennen op de clownopleiding.”
Alberto ‘Peter’ Stegeman: “Ja, precies! We deden allebei de opleiding tot cliniclown. Wij voelden wel meteen dat we op hetzelfde level zaten.”
Freek: “Wij dachten allebei: ‘We zijn een clown’. Maar we wisten ook dat je het clown zijn niet per se hoeft uit te dragen. Soms ben je gewoon een clown van binnen. Dus toen zijn we gestopt met de opleiding en muziek gaan maken.

Manager Ron Bev: “Volgens mij was het eerste optreden van Boyakira in de Blokhuispoort in het voorprogramma van zZz (13 april 2018, red).
Alberto: “Ja, dat is ook zo! We waren toen net begonnen met de band en de programmeur vroeg of wij wilden komen spelen omdat de band Das Kapital had afgezegd omdat ze uit elkaar waren gegaan. Die hadden duidelijk een manager nodig. Dat was echt dramatisch allemaal. De een is ook naar Oostenrijk gegaan en is een tweedehands kleding winkel begonnen en die andere gast had drugsproblemen. Maar goed, wij zijn in dat gat gesprongen.”

Nou, prachtig toch? Maar jullie hebben het dus vooral over het ‘clown zijn’. Jullie geven ook aan dat jullie clownmuziek maken. Kan een van jullie uitleggen wat dat inhoudt?

Alberto: “Ja. De sound is clown, inderdaad. Dat moet je voelen en het zit van binnen. We versieren het leven allemaal leuk en uiteindelijk zijn we hier allemaal om elkaar te vermaken en wij doen dat op deze manier. Iedereen die op een podium staat te jengelen of spullen sjouwt of bier drinkt zijn andere mensen aan het entertainen en dan ben je eigenlijk gewoon een clown.”

Oké, ik weet nu nog niet helemaal wat het inhoudt, maar dat geeft niet. Wellicht wordt het duidelijker als ik vraag wie jullie inspiratiebronnen zijn?

Freek:”Voor mij is dat Alberto Stegeman. Dat is een held, want hij doet de beste confrontaties die er zijn. En voor mij ook de vloggers Jolande en René Teuben.”
Alberto: “Sytse van Essen (It Dockumer Lokaeltsje, red)  is ook een enorme inspiratiebron. Dat is echt wel een held. Maar dan ook serieus!. Qua clownbands is R. Clown echt een goede en Rompeprop, Gronibard en GG Allin ook.
Freek: “Ow! En Henk Wijngaard. Niet te vergeten. En paarden. Gewone paarden. Die zijn voor ons ook een inspiratiebron. Ik ben alleen wel bang voor paarden. Ik vind ze echt heel eng.”

'Onze ambitie is inderdaad dat we willen optreden op een broedplaats in Leeuwarden. Dat lijkt ons echt prachtig' - Alberto

Jullie voelden je dus clown, maar stopten met de opleiding en gingen muziek maken. Wat is er leuk aan samen muziek maken?

Freek: “Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo leuk.”
Ron: “Alberto durft nooit.”
Freek: “Ik vind bier drinken wel het mooiste.”
Alberto: “Geen commentaar.”

Wat heeft jullie eigenlijk bewogen om mee te doen met de Kleine Prijs?

Alberto: “Nou, we wilden heel graag in Burgum spelen, want Freek woont daar. Dus toen we ons gingen inschrijven hoopten we heel erg dat we daar mochten spelen. En dat gebeurde dus ook.
Freek: Ja, dat was geweldig. Mijn moeder heeft ons gebracht en mijn vader kwam later ook kijken. Het was ook druk bezocht daar. We hadden in eerste instantie niet de voorronde gewonnen, maar we mochten door met een wildcard.”

En wat heeft het jullie tot nu gebracht die deelname aan de Kleine Prijs?

Alberto: “Het optreden in Burgum was echt een hoogtepunt. En we hebben nu een manager.
Freek: We kregen de tip na de voorronde om meer theater in te brengen. Dus we hebben Ron Bev betrokken bij de act. Hij is aanwezig op het podium als entertainment en drinkt een sixpack bier.
Ron: “Bier. Heel veel bier.”
Freek: Wat dan weer jammer is, is dat je bij de volgende feedback te horen krijgt dat de act van de manager flauw is. Want we zorgen voor theater en dan krijg je weer te horen dat het niet leuk is. Het probleem is dat ze dus denken dat het theater is, maar dat is helemaal niet zo.”

Goed, de finale staat in ieder geval op de agenda. Staan er nog meer dingen op het programma? Volgens mij in ieder geval een nieuwe single met video en deelname aan Popronde, toch?

Alberto: “Ja! Die Popronde wordt gigantisch.”
Ron: “We waren geboekt in Tilburg, maar gaat niet door. Alberto durfde niet.”
Freek: “We konden in principe zes data van de lijst en daarvan waren er twee geboekt, maar één ging dus niet door. Er is ook elke keer wel wat. Op één dag was mijn moeder jarig en op een andere moest Alberto naar de tandarts. Dus dat kon ook al niet.”
Alberto: “Erg jammer, ja. Maar goed, we blijven graag exclusief.”
Freek: “Het volgende plan is om op te nemen zonder iets te schrijven. Dat is wel heel broeiplekkerig en dat vinden we mooi.”

Alberto: “Onze ambitie is inderdaad dat we willen optreden op een broedplaats in Leeuwarden. Dat lijkt ons echt prachtig. Maar dan wel een officiële van de gemeente die goed gesubsidieerd is. Dat is wel het hoogst haalbare.
Freek: “Is Neushoorn nou een broedplaats? Want daar hebben we al gespeeld.” 
Alberto: “Nee, dat is niet een officiële. Dan moeten we naar die hele dure opgeknapte school in Huizum. Dat is een echte broedplaats die lekker luxe is met veel structuur.

INFORMATIE

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar plaats in Het Bolwerk. In Sneek strijden Delore, Ganos Lal, Noorderlicht, The Wabe, All Over Again en Boyakira om de prijzen en de eer.