Pizza’s, priesters en de scheve toren van Pisa. Poppenwier staat op zaterdag 25 mei voor even in het teken van Italië. Voor de jongste editie van Play! Festival is het Friese dorpje omgebouwd tot een ‘Italiaans Madurodam.’ “Ik wil de liefde voor Italië graag overbrengen, want dat land heeft zoveel mooie aspecten. Denk alleen al aan het familiegevoel”, stelde organisator Kornelis Punter in een interview met ondergetekende. Afgelopen zaterdag bezocht 3VOOR12/Friesland het feest dan ook met hoge verwachtingen. Hamvraag van de met zonovergoten festivaldag: ‘Lukt het Play! om dat Italiaanse familiegevoel in Poppenwier te laten bloeien?’

Technoheld Ruffneck

“Dit jaar bouwen we fenomenale podia die qua uiterlijk vertoon nog meer aandacht hebben gekregen dan óóit tevoren”, beloofde Punter in aanvang naar het dancefestijn Play festival in Poppenwier. Die belofte komt de kersverse vader, met hulp van zijn vrijwilligers, met verve na. Alle vijf podia die in de voorbereiding verrijzen, zijn met liefde en aandacht in elkaar geknutseld. Vooral bij het zien van de Techno-stage gaat het hart sneller kloppen. Het volledig in wit gehulde gestalte is de blikvanger van het feest. De zwarte silhouetten aan de zijkant verraden de link met het Italiaanse thema. Maffia-bazen en gangsters richten hun geweren op het publiek, dat vooral bij de set van Ruffneck in grote getalen voor de draaitafel is verzameld. Dé hardcore-pionier van het eerste uur, laat horen dat hij zich ook in de techno-wereld meer dan thuis voelt. De Nederlandse dj neemt het publiek helemaal mee in zijn set en iedereen geniet van de ritmische klanken.

Trouwen op de main

In het verlengde van de Italiaanse eettenten naast de Toren, doemt de mainstage met een goudgeel orgel op. De dj’s die hier op het lijstje staan, zijn de (persoonlijke) blikvangers van de dag. Toch komt het meest memorabele momentje van een bezoekend stel, dat elkaar het ja-woord geeft tijdens een speciaal hiervoor ingerichte trouwceremonie. Nadat een heuse priester een aantal heilige woorden uitspreekt om de liefde van de twee levenslang vast te leggen, stralen bruid en bruidegom van geluk. “Ja nu hebben we onze eigen, échte Play! familie.”

‘Error’ in de Error

Het enige mankement op de vlekkeloze dag is de korte storing bij de Error-stage. De elektriciteit valt uit, waardoor er even geen beukende tunes en knipperende lichten vallen waar te nemen. “Ja, waarom noem je het dan ook de ‘Error’”, grapt een jongeman. Het probleem is snel opgelost en illustreert de charme van Play!. Tijdens de onderbreking is nauwelijks gemor te horen. Een enkeling maakt van de gelegenheid gebruik om zijn vochtgehalte bij de bar op peil te houden, terwijl een gedeelte met grote verwondering de reparatiewerkzaamheden aanschouwt.

“Ja, ook dit hoort bij het feest”, stelt een fanatiek gebarende vrouw uit het publiek. “Maar ik lig er niet wakker van hoor, die mannen lossen het vanzelf wel op.” De uitspraak typeert de familiale en liefdevolle gevoelens die bij Play! naar voren komen.

Muzikale poezië op de main

Topstuk van de avond is de set van Tommyknocker, die een breed arsenaal van zijn eigen nummers draait. De muzikale Leonardo Da Vinci van de hardcore-scene weet het publiek met de juiste dosis bpm richting de twee afsluitende sets van achtereenvolgens Meccano Twins en Noize Supprossor te begeleiden. Wanneer Noize Suppressor achter de draaitafel verschijnt, weet je als publiek bijna zeker dat het een feest wordt. Klassiekers als Hardcore Junky en Bone Crusher kunnen (en mogen) eigenlijk niet ontbreken op deze Italiaanse hardcore-dag. Het publiek ramt vol overtuiging door terwijl de nacht als een donker laken over Poppenwier valt. De licht- en vuurshow begeleidt de bezoekers richting het einde, waarin Noize Suppressor alles uit de kast haalt om het publiek te laten swingen. Fingerz schalt over het pittoreske terrein heen, terwijl de uitzinnige menigte de complete main laat schudden.

Lees hier nog eens het interview met organisator Kornelis Punter

Play! overtreft zichzelf ieder jaar weer

Elk jaar is Play!, in de lange lijn der festivals in Friesland, altijd een hoogtepuntje om naar uit te kijken. De manier waarop het plezier en het verlangen naar non-commerciële feesten is geprojecteerd op een festival, is iedere keer bewonderenswaardig. Het plezier van de bezoeker staat centraal en dat bindt de mensen. In zijn afsluitende speech bedankt Kornelis zijn held Noize Suppressor en licht het publiek in over het feit dat hij deze week vader is geworden. Het typeert de gedachtegang van Punter. De familie staat vooraan en ook tijdens de editie van 2019 heeft de organisatie van Play! dit gevoel ontluikt. Hardcore Italia is een groot succes gebleken en kan van de wensenlijst van Kornelis. “Maar wees gerust, die lijst is nog lang genoeg”, grapt de spontane Fries. “Volgend jaar gaan we nog iets mooiers neerzetten, daar ben ik van overtuigd.”