"Ja doet u mij maar een kaartje", richt een bejaarde man zich tot een zwetende bouwvakker die net de laatste hand legt aan zijn persoonlijke meesterwerk. "En voor mijn vrouw uiteraard ook één", wijst hij naar de vrouw naast hem. Zonder enige verbazing klimt de bouwvakker van zijn ladder en beent het drukbezochte en rommelige terrein over op zoek naar twee toegangsbewijzen voor dancefestijn Play! Festival. Nadat hij zijn kompaan Kornelis Punter op de hoogte stelt over de wensen van de oudere bezoekers, pakt de organisator zonder aarzelen twee tickets uit de kast.

Feest voor iedereen

“Haha, ik begrijp goed dat je onze leeftijd niet direct bij dit feest zou inschalen”, stelt de vrouw terwijl ze mijn vraag beantwoordt. “Maar wij zijn zelf woonachtig in Poppenwier en hoorden tijdens een feestje in het dorp over de activiteiten van Play!. Echt iedereen was daar laaiend enthousiast”, vervolgt ze nuchter. “Dus besluiten wij ook om te komen.. want waarom ook eigenlijk niet hé?”

“Ja zoiets is toch ook fantastisch”, stelt oprichter Kornelis terwijl hij de mensen met alle liefde van een korte rondleiding over het pittoreske terrein voorziet. “Het feit dat we in het dorp als een leuk feest worden gezien, illustreert ook dat we goed bezig zijn. In de voorbereiding voor Play! betrekken we zoveel mogelijk mensen uit de omgeving bij de activiteiten.

'Dat familiegevoel is bij ons wel echt één van de belangrijkste speerpunten'

In het dorpskrantje plaatsen we bijvoorbeeld een uitgebreid stuk ter uitnodiging voor iedereen in Poppenwier. Daarnaast houden we barbecues en gaan in overleg met boeren van wie we deze landerijen mogen gebruiken”, wijst Punter om zich heen. “Als we hier dan zo een maand aan het bouwen zijn, groeien we met zijn allen naar elkaar toe. We worden onderling allemaal één grote familie.” Het typeert de sfeer die Play wil uitdragen. “Dat familiegevoel is bij ons wel echt één van de belangrijkste speerpunten", vervolgt Kornelis gepassioneerd zijn betoog. “Dat willen we kosten wat kost zo houden.”

Italiaanse famiglia in Poppenwier

Dat familiegevoel hangt toevalligerwijs nauw samen met het thema van het feest dat aankomende zaterdag (25 mei) losbarst. “We rammen lekker op zijn Italiaans de gehele planning vol”, lacht de 38-jarige Fries. Naast Play!, hechten Italianen doorgaans ook erg hun ‘famiglia’. “Dat is inderdaad wel een toevalstreffer zo, maar het is zeker niet de enige reden dat we mijn favoriete vakantieland als thema hebben”, vervolgt de goedlachse Fries.

“Dit thema staat al sinds jaar en dag op mijn verlanglijst, waar de organisatie zo ongelooflijk veel kanten mee op kan. Zo zijn er uiteraard de mooie aspecten van het land”, gebaart de organisator druk naar enkele podia in aanbouw. “Denk maar aan alle beroemde historische gebouwen die het land heeft. De passie, de liefde. Daarnaast zijn er nog fascinerende aspecten als de maffia en de gangsters. Alle deze facetten zijn straks voor even te bewonderen in Poppenwier.”

Leren van verhuizing

Deze aankomende editie van Play! is de tweede die in het idyllische Friese dorp wordt gehouden, na de verhuizing en vernieuwing van vorig jaar. “Dat was in het begin wel even aftasten en aanpoten, maar uiteindelijk was het wel een echte verademing”, blikt Kornelis terug. “We hadden toen flink uitgebreid met 400 man extra ten opzichte van onze vorig locatie in Gauw. Daardoor moesten we uiteraard wel wat wennen, want het was allemaal nieuw. Dan doemen de basisvragen op als waar je alle podia wilt hebben. Hoe wil je de parkeerplaats indelen? Hoe wil je de mensen binnen laten komen? We moesten het wiel even opnieuw uitvinden. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed verlopen.”

Het wiel opnieuw uitgevonden

“Dit jaar kunnen we voortbouwen op het fundament dat we toen gelegd hebben. We zijn eind april begonnen met het opbouwen van het terrein en liggen voor op schema.” Qua positionering van podia is er niet veel veranderd, maar de invulling ervan wel, zo verraadt een eerste oogopslag op het terrein. “Dit jaar bouwen we fenomenale podia die qua uiterlijk vertoon nog meer aandacht hebben gekregen. Daarnaast calculeren we nu bepaalde scenario’s in. Vorig jaar waren we bijvoorbeeld even vergeten dat de zon op de draaitafels scheen en gooiden we er snel een parasol neer. Van die fout hebben we geleerd en nu hangt er een mooi afdakje”, wijst Kornelis naar de lucht.

Jeugdhelden Stunned Guys

De opmaak van de podia is veelbelovend, maar de meeste bezoekers zullen zich vooral verheugen op de muziek. “Ja, Nederland en Italië zijn toch wel dé hardcore-landen bij uitstek. Maar ook op het gebied van techno is Italië een toegevoegde waarde.”

Het feit dat Stunned Guys plaats gaat nemen achter de draaitafel, is voor Kornelis een persoonlijk kroonjuweel. “Dat zijn echt mijn jeugdhelden en die heb ik altijd al willen boeken. Daar heb ik zo ongelooflijk veel zin in.”

Het hele programma zit bomvol Italiaanse grootmeesters als Art of Fighters en Tommyknocker. Dat een Italiaanse kunstenaar als Noize Suppressor de afsluiting verzorgt, zegt bij voorbaat al genoeg. “Het is uiteraard wel ongelooflijk spannend om het logistiek rond te krijgen. Je moet ze van Schiphol naar hier zien te krijgen en na het optreden moeten ze ook weer terug. Maar al dat werk heb ik er natuurlijk dubbel en dwars voor over, want als je zulke namen mag verwelkomen op je feest ben je enorm trots.”

Kaartverkoop

Voor de 14-uren durende editie van dit jaar stromen de mensen uit alle landen weer toe. “Ja ze komen weer van heinde en verre; Duitsland, Frankrijk en België.” Mocht je nog in dubio zijn over het aanschaffen van een ticket, twijfel dan ook zeker niet te lang. “We kunnen 3000 man verwelkomen op dit schilderachtige terrein. Van dat aantal kaartjes waren er bij de laatste telling nog vijfhonderd over”, vervolgt Kornelis terwijl hij met een brede glimlach de bejaarde toehoorders de twee kaartjes overhandigd. “Maar zoals je ziet, zijn dat er nu nog maar 498”, besluit hij met een knipoog.

INFORMATIE

Het Play! festival vindt komende zaterdag 25 mei plaats in Poppenwier. Bekijk de volledige line-up en overige informatie op het facebook evenement en bestel je tickets hier!