Vorig jaar al kon je tijdens ESNS terecht in Brouwerij Martinus. De brouwerij werd toen omgedoopt tot House Of The North. De drie Noordelijke popkoepels organiseerden hier drie dagen lang een showcase genaamd Hit The North. Dit project werd ondersteund door Eurosonic en festival Into the Great Wide Open. Ook dit jaar heeft Brouwerij Martinus haar deuren weer geopend en kun je drie dagen lang Friese, Groningse en Drentse bands en artiesten zien uit het Hit The North traject.

Hit The North is eind 2017 geïnitieerd door Into The Great Wide Open, Eurosonic/Noorderslag en de drie Noordelijke popkoepels Kunst en Cultuur Drenthe, POPgroningen en Friesland Pop. In 2018 heeft de Popfabryk de rol van Friesland Pop in het samenwerkingsverband overgenomen en is Hit The North doorontwikkeld, waarbij meer maatwerk is geïntegreerd in het coachingstraject. Het doel is om jaarlijks negen tot twaalf talentvolle Noord-Nederlandse popacts te ondersteunen (drie per provincie). Dit traject behelst vier bootcamps en een individueel coachingstraject dat zowel de artistieke als de zakelijke skills van de deelnemers versterkt en een significante ontwikkeling in hun carrière veroorzaakt.

“Vanuit Friesland zullen YVI, Woe Blind Birds en Lester Blackfield deelnemen aan Hit The North”, vertelt Paul Giesen ons. Giesen is zakelijk leider bij Popfabryk en verantwoordelijk voor de Friese inbreng. “Wij hebben voor deze artiesten gekozen, mede op voordracht van spelers in het Friese popculturele veld, omdat ze op dit moment goed aansluiten bij de mogelijkheden en kansen die Hit The North biedt. De winnaar van de Kleine Prijs van Fryslan (Lester Blackfield, red.) wordt sowieso uitgenodigd om aan het coachings- en professionaliseringstraject deel te nemen.” Doordat Popfabryk Hit The North nu volledig heeft omarmd, komt Freesonica, het coachingstraject dat louter gericht was op Friese bands (voorlopig) te vervallen. “We moeten kijken hoe het in de toekomst uitpakt, maar mocht Hit The North op langere termijn een succes blijken, dan zal dat definitief het einde zijn van Freesonica”, stelt Giesen.

Door de krachten te bundelen liggen er meer kansen en mogelijkheden voor de deelnemers, meent de zakelijk leider. Gedurende vier bootcamps verspreid over een jaar en individuele coaching worden de acts ondersteund om op een professionele, zelfvoorzienende manier te leren opereren in het muzikale veld. Komend jaar vinden deze bootcamps plaats in Neushoorn (Friesland), rond Into The Great Wide Open op Vlieland, bij De Muziekcoöperatie (Drenthe) en tijdens ESNS (Groningen). ESNS is zowel de aftrap voor de nieuwe lichting Hit The North deelnemers als de afsluiting voor de deelnemers van de afgelopen editie. In House Of The North staan dan ook zo’n achttien Hit The North acts geprogrammeerd.

Naast de drie al eerder genoemde Friese acts zullen de drie Drentse acts Nadua, Mary Confurius en Daisy samen met Cirrus Minor, Small Town Bandits en Meadowlake uit Groningen te zien zijn in House Of The North. Verder kun je ook optredens van enkele deelnemers van de voorgaande editie van Hit The North verwachten, zoals daar zijn Esther de Jong, Pendants, The Heck, Sorry John, FENN en Hollow Men.

Hit The North maakt onderdeel uit van het programma van Eurosonic/Noorderslag 2019 en vindt plaats van 16 tot en met 19 januari, in Brouwerij Martinus, voor deze gelegenheid omgedoopt tot House of the North. Het 'huis' is elke dag vanaf 13:00 uur geopend en de toegang is gratis!