Een zinderende finale van de Kleine Prijs van Fryslân kun je het niet noemen, een spannende wel. Vooraf is er geen enkele act de uitgesproken favoriet. Het zal afhangen van de vorm van de dag, zoveel is zeker. Van de 35 deelnemers, verdeeld over zeven voorrondes, zijn er uiteindelijk vijf acts overgebleven (een noviteit, want in voorgaande jaren waren het er zes) die in Poppodium Iduna zullen strijden om de felbegeerde titel winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân 2018.

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt dit jaar, na enkele jaren weer plaats in Drachten. Hoewel het een goede zaak is dat deze finale ook met regelmaat buiten Leeuwarden plaatsvinden, moet het toch gezegd dat het lastig lijkt om het publiek warm te krijgen voor een finale in de provincie. De opkomst in Drachten is dan ook redelijk te noemen, maar uitverkocht in geen geval. Een intiem sfeertje zullen we het maar noemen. Een perfectie setting dus voor Esther de Jong, met haar breekbare en persoonlijke liedjes mag zij het spits afbijten bij de tweeëndertigste Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel ze zelf vaak twijfelt over haar ongemakkelijk houding op het podium staat ze vanavond zelfverzekerd haar liedjes te spelen.

Met de opener, en tranentrekker Van Mij is de toon gezet en met haar loopmachine creëert ze ook nog eens een vol en sfeervol geluid. Esther de Jong ontpopt zich serieus als een kanshebber. Of de heren van het post-metal kwartet Torrential dat ook zijn, mogen ze in de daaropvolgende twintig minuten bewijzen. Maar de band lijkt het lastig te hebben. Het lukt niet het publiek mee te krijgen, hoe goed ze ook hun best doen. De band, alle vier begenadigde muzikanten, werken hard, maar het lijkt alsof ze op een eiland staan. Wellicht is deze zaal vanavond de groot en zijn de vier niet in hun natuurlijke habitat. Ze hebben hun best gedaan, maar of het genoeg zal zijn valt te betwijfelen.

Met een indrukwekkend optreden in de halve finales in de achterzak reizen de heren van Psychotic Lumberjacks vol vertrouwen af naar Drachten. Toch haalt het optreden van de vier het niet bij de onbevangen performance van de halve finale. Wellicht toch de zenuwen of de vorm van de dag? Het is drummer Chris Wassenaar die eruit springt, de man werkt hard en schudt moeiteloos de ene na de andere tempowisseling uit z’n mouw. De vier hebben daarnaast al aangetoont over een arsenaal mooie liedjes te beschikken en ook al bewezen goede shows neer te kunnen zetten. Deze band zou sowieso wel eens een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan, ook zonder een eventuele KPvF winst. Wie ook een grote toekomst wordt voorspeld is Anton Huizinga, de zanger van Lowland Kid, (‘een ster in wording’ volgens de jury, later op de avond). Als volleerd entertainer weet hij het publiek te vermaken. Wisselt tijdens het optreden drie keer van instrument en beschikt over een krachtige stem. Helaas staat dit in schril contrast met de rest van de band, die er wat flets (en braaf) bij staan. Dat is jammer, want voor een band als deze is er een publiek en liggen er zeker mogelijkheden. De liedjes liggen goed in het gehoor, maar het is Anton die de kar moet trekken.

Beste bassist - Arjen de Groot (Lester Blackfield)

Beste drummer - Chris Wassenaar (Psychotic Lumberjacks)

Beste gitarist - Roel Blom (Lester Blackfield)

Beste zang - Esther de Jong

Beste overig - Anton Huizenga (Lowland Kid)

Publieksprijs - Lowland Kid

Hoe anders is dat bij Lester Blackfield, de laatste finalist van 2018. De vier (van oorsprong) uit Harlingen zijn goed geschoolde en ervaren muzikanten. In 2014 speelde de band, toen nog als David and The Dutchmen ook al in de finale (en de latere winnaar The Homesick in de voorronde veroordeelde tot een wildcard). Maar een nieuwe start, onder een nieuwe naam en met een nieuw geluid. Ze kennen de klappen van de zweep, maar weten dit ook nog eens zeer overtuigend over te brengen en neer te zetten! Gitarist Roel Blom haalt op indrukwekkende wijze de meest verrassende klanken uit zijn gitaar (het levert hem later de prijs voor beste gitarist op) ook zanger Durk Visser laat geen steek vallen.

Zijn onverschillige houding valt op, maar het past bij de performance, hij komt ermee weg, want overtuigend! Zoals de hele band. Voor de deelnemende finalisten zit het er op, meer dan hetgeen ze vanavond hebben laten zien kunnen niet doen. Opvallende is het hoge niveau van de avond. Een hele kluif voor de jury zou je zeggen. De commissie van wijze heren bestaat dit jaar uit Pim van de Werken (producer/muzikant), Joey Ruchtie (Eurosonic Noorderslag) en Marijn de Valk (Luxor Live). Tijdens het beraad speelt Katie Koss, winnaar van vorig jaar. En zij kunnen niet genoeg benadrukken hoe fijn het is om deze prijs te winnen: “Het heeft ons heel veel gebracht”, vertelt zangeres Katja Poltavets meermaals.

Een climax wordt langzaam opgebouwd en wanneer spreekstalmeester Ridzert Souverein weer ten tonele verschijnt wordt het billenknijpen voor bands en supporters. Voordat de winnaar bekend wordt gemaakt worden er nog een rits muzikanten prijzen uitgedeeld. Waarbij de prijs voor beste zanger(es), een uiterst prestigieuze naar Esther de Jong gaat en de publieksprijs naar Lowland Kid. Maar het moment waar iedereen op wacht is natuurlijk die van winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân en die gaat, niet geheel onverwacht, naar Harlingen, namelijk Lester Blackfield. De jury is vanaf seconde één ‘overtuigd van hun sound en muzikaliteit’. Naast de eeuwige roem ligt er een mooi prijzenpakket op de band te wachten, waaronder mooie prestigieuze optredens waaronder Freeze Festival en Eurosonic Noorderslag. Met Lester Blackfield krijgt Friesland Pop een mooi uithangbord voor het komende jaar.

Winnaar Kleine Prijs van Frysân - Lester Blackfield

GEZIEN

De Kleine Prijs van Fryslan 2018: Esther de Jong + Psychotic Lumberjacks + Torrential + Lowland Kid + Lester Blackfield
Poppodium Iduna, Drachten
Zaterdag 16 juni 2018