Tijdens optredens is het vaak in de backstage waar de échte magie gebeurt, dat is geen nieuwe informatie. We zijn allemaal wel bekend met de Grote Zaal en de Arena in Neushoorn. Sinds kort host de Leeuwarder hotspot eveneens shows in het café, ook wel bekend als De Backstage. Het Groningse FENN, het Utrechtse DJHAGY en de mannen van Woe Blind Birds uit Leeuwarden zwaaien vanavond met de staf en brengen de aanwezigen in vervoering in hun eigen muzikale kosmos.

Al bij het vallen van de eerste vibraties van de synth, wordt men naar binnen gezogen in de mystieke trip van Woe Blind Birds. De vierkoppige band uit Leeuwarden brengt deze maand haar eerste EP uit en middels debuutsingle Hive hebben we hier al wat van mogen proeven. Zangerig golft de synth De Backstage in en nodigt de milde tweestemmigheid van Abel De Grefte en Jochem Knoef aantrekkelijk uit tot het betreden van de fantasiewereld welke de band met haar muziek lijkt te scheppen. Elk instrument - gitaar, bas, drum en synth -  heeft hier een gelijkwaardige plek. Als een levende, pulserende massa vloeien de nummers moeiteloos in elkaar over.

Door Sigur Ros geïnspireerd weten deze nieuwkomers een bijzondere atmosfeer neer te zetten, waarbij het onbeschoft voelt om hier doorheen te praten. Het is muisstil. Het gecontroleerd aanzwellen van drums en gitaarpartijen roept woordloos emoties op, om daarna weer rustig adem te halen. Hierbij lijken de uithalen van De Grefte niet uit zijn tenen, maar vanuit de kern van zijn ziel te komen. Al met al biedt het optreden een veelbelovend perspectief op de EP van Woe Blind Birds. Verleidelijk, gevaarlijk, maar onweerstaanbaar, waardoor je je gewillig mee laat trekken.

Woe Blind Birds

Waar de nummers van de eerste band soepel in elkaar overvloeien, rolt DJHAGY rommelig van de soundcheck rechtstreeks door in de show. Het klinkt allemaal best lekker, maar heeft niet echt essentie. De repetitieve gitaar- en basloopjes weten de aandacht niet vast te houden. Twee á drie nummers verder lijkt de band, welke eerder nog speelde op Eurosonic en Le Mini Who?, zowat gedegradeerd te zijn tot veredeld achtergrondbandje.

DJHAGY frontman Mauritz Hagemans grijpt hier dan ook een moment aan om zichzelf en de andere twee bandleden nogmaals voor te stellen en een relatief nieuw nummer te introduceren. Daar zijn ze in zijn woorden “uuhh, best wel blij mee”.  Wat volgt zijn een stevige handvol nummers met een veel rijkere sound. Hieruit blijkt dat de dreampopband niet meteen het achterste van zijn tong heeft laten zien. Het is alsof ze eindelijk de ruimte in durven te nemen waar het publiek naar verlangt.

DJHAGY

“Het gaat meer om het neerzetten van sfeer, dan om het vertellen van een verhaal”,  stelde de band eens in een interview voor 3VOOR12/Utrecht. Mysterieuze donkere tonen uit de gitaar van Hagemans 2 (a.k.a. Floris) doen de adem vertragen, terwijl de door effecten gekleurde gitaargeluid van Hagemans de luisteraar nieuwsgierig maken naar meer. Lekkere synthloopjes omsluiten het geheel voor precies die extra edge. Het duurde wellicht even, maar in deze muzikale zeepbel is het prima vertoeven.

We kennen allemaal nog wel zo’n kind dat vroeger je belleblaasbellen kapot prikte. Dat is FENN. Niks helder, comfortabel of onbezoedeld. De duistere triphop van dit duo doet vermoeden dat zij rechtstreeks uit de undergroundscene van de UK komen. De wulpse bewegingen van vocalist Fenneke Schouten en sterke muziekproductie (ook van haar hand, maar live verzorgd door Frank de Boer), en de lichtshow zijn perfect op elkaar afgestemd, wat FENN ontegenzeggelijk een uiterst goede liveband maakt. Het is overtuigend en dominant. Schouten laat duidelijk niet met zich spotten. Neushoorn kan zich op dit moment niet meten aan de power van dit elektronische R&B duo. De bas staat dan ook veel te zacht. Ze bereikt het publiek wel, maar pomp in godsnaam die zaal lekker vol! Dan komt de rauwe vuigheid nog beter tot zijn recht. FENN is een band met een eigen sound, feel en look welke van begin tot eind weet te intrigeren.

GEZIEN

FENN + DJHAGY + Woe Blind Birds
De Backstage/Neushoorn, Leeuwarden
Zaterdag 13 oktober 2018