Ian Clement is zanger en gitarist bij de Belgische stonerrock formatie Wallace Vanborn en onderhoudt hij ook nog zijn andere project The Very Very Danger. Maar, alsof spelen in twee bands niet niet genoeg is, treedt hij eveneens op als soloartiest. Bij zijn optreden in Podium Asteriks put hij vooral uit het repertoire van zijn veelgeprezen soloalbum Drawing Daggers. Een duistere, soms wat sombere, maar ook warme en intieme sfeer is dus gewaarborgd, iets waar ook de zaal van Asteriks aan bijdraagt. Daarnaast wordt er een tipje van de sluier opgelicht als het om zijn nieuwe album See Me In Synchronicity gaat.

Om te beginnen is het podium aan Man From The South. Hierbij wordt de uit de Eindhovense stonerrock-scene afkomstige Paul van Hulten vergezeld door een gitarist en bassist. Ze maken een soort van melancholische folk, waarbij de combinatie van een akoestische gitaar en de effecten op een elektrische opvallend zijn. De sfeer is doet Keltisch aan en met een beetje fantasie valt er in de verte van de Schotse Hooglanden zo nu en dan iets van een doedelzak te bespeuren. De zang is harmonieus en helder, maar op den duur is het wat te veel van het goede. Eentonigheid loert om de hoek.

Man From The South

Al snel daarna wordt duidelijk dat de songs van het album Drawing Daggers uit 2013 van Ian Clement staan als een huis. Dus ook zonder de inbreng van drummer Karel de Backer (Novastar), toetsenist Wouter van Belle (Dead Man Ray), trompettist Jon Birdsong (Beck) of zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers. Ian doet het helemaal alleen, net als bij het geslaagde huiskamerconcert dat in 2014 door de organisatie Mijn Ouders in Leeuwarden werd geregeld. En dat is een prestatie van formaat.

Songs als The Explorer, The Last Overhaul en het wel heel erg fraaie The Hammer And The Nail worden met verve gebracht. Vertellend, expressief, sfeervol, doorleefd en full power. De set is gevarieerd en verveelt geen moment. Opvallend zijn het vaak sprankelende spel op de gitaar, met fraaie, tot in de puntjes verzorgde baslijnen. De meer duistere gedeelten doen denken aan Nick Cave en misschien wel Leonard Cohen. Bepaald ook geen lachebekjes. Het onlangs uitgebrachte nummer Hardly spreekt het publiek, dat geboeid luistert, duidelijk aan. Wat dat betreft zijn de verwachtingen met betrekking tot het nieuwe album See Me In Synchronicity dat begin 2019 uitkomt, terecht hooggespannen.

Ian Clement

Ian Clement

GEZIEN

Ian Clement + Man From The South
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 16 november 2018