Het drieluik van Blaudzun is compleet. Na Jupiter I en II en zijn nieuwste aanwinst _UP_ is Blaudzun in de afrondingsfase van het vertellen van zijn verhaal. Momenteel is hij bezig met de bijbehorende clubtour voor het laatste deel van de drieluik door het hele land. Johannes Sigmond (Blaudzun) heeft met zijn drie albums op zak genoeg bagage voor een mooie muzikale avond in Neushoorn. Met Kitchenette in het voorprogramma staan er twee acts in de Grote Zaal die een indruk achter kunnen laten.

Kitchenette uit Amsterdam is het nieuwe indie/rock project van songwriter Chris O. Kikic. Hij was eerder onderdeel van Evant Garden. De band is zoekende, maar vindt door het optreden heen zijn weg. Voor de derde keer tijdens de clubtour van Blaudzun staan zij in het voorprogramma. Het heeft een bombastisch uiterlijk, maar komt ingetogen over. Het lijkt of je in een open veld staat en in de verte gebeurt er iets interessants. Dat wil je meemaken. Kitchenette trekt het publiek rustig naar het podium en laat het daar mee genieten van hun weg. De weg die zoals het lijkt nooit eindigt. Kitchenette zorgt niet voor een losbandige zaal, maar maakt het stil en integer. Met hun stevige rock met indie invloeden weten ze af en toe het geheel wel wakker te schudden. Al met al blijft het een dromerige roadtrip.

Lees hier het interview met Simon Levi. Drummer van Blaudzun en geboren en getogen Leeuwarder.

Met Blaudzun aan het roer weet men waar het aan toe is. Zijn muziek spreekt van begin tot eind tot de verbeelding. Als je je ogen dicht doet waan je jezelf in een warme natuurlijke omgeving. De performance zit sterk in elkaar met een kleine lichtshow die de muziek moet ondersteunen. Wederom wordt het publiek naar het podium getrokken, maar daar blijft het staan. Dromerig en stil. Een kunstwerk wordt door Blaudzun zijn artrock en folk ingekleurd. Uiteindelijk krijgt het ook een lichtelijk pop geheel. Het is tastbaar en men wordt meegenomen in een aparte belevingswereld waarbij je je eigen weg moet vinden.

'De mystieke vorm van zijn muziek zet aan tot nadenken en geeft nieuwe inzichten'

Zijn drieluik aan albums komt de veelzijdigheid van het concert ten goede. Bij een van zijn bekende nummer, Hey Now, weet hij tot grote hoogte te stijgen en kan hij de zaal perfect vullen. Hij probeert uit zijn comfortzone te gaan met harde riffs en intermezzo’s. Maar dat komt niet helemaal goed uit de verf. De verhouding is weg met de kleine liederen waar Blaudzun met zijn band prima in kan participeren. Maar daarna gaat Blaudzun weer terug naar wij goed in is en heeft hij het publiek meteen weer op de plek waar hij het wil hebben, vooraan bij het podium. In stilte genietend van het schouwspel dat zich afspeelt. De mystieke vorm van zijn muziek zet aan tot nadenken en geeft nieuwe inzichten. Het dromerige geheel geeft het optreden een positieve kleur waar Blaudzun zijn verschillende kanten laat zien.

GEZIEN

Blaudzun + Kitchenette
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 7 december 2018