Leeuwarder singer-songwriters Daan van Beijeren (Tolls) en Esther de Jong kennen elkaar al lange tijd. Het feit dat ze in het Nederlands zingen en Tolls nu ook een volledig Nederlandse plaat heeft opgenomen, brengt ze dicht bij elkaar. Dit is dan ook de reden dat ze samen een huiskamertour door Nederland (en België) gaan doen en zo in elke hoek van het land kunnen laten horen wat we eind dit jaar van beide albums kunnen verwachten. De Leeuwarder singer-songwriters hebben afgelopen jaar niet stilgezeten, dus tijd voor een update! 3VOOR12/Friesland spreekt met ze over wat er achter de schermen gebeurt en waar dat uiteindelijk toe gaat leiden.

Uitdaging

Tolls heeft precies een jaar geleden zijn album opgenomen op Terschelling, voor studio Oerol. Een rustige zomer met een aantal huiskamers, maar met  weinig grote optredens volgt. Het masteren van de plaat is klaar in oktober 2017 en vanaf dit punt draaide het om het neerleggen van de plaat bij verschillende partijen. Esther en Daan bevestigen in koor: “Dat proces duurt héél erg lang.” Daarnaast komt er bij dat Daan zelf een periode van rust nodig had waarin geplande dingen opgeschoven zijn. Het gebeurt vaak dat het releasen van een plaat wordt uitgesteld, zo ook bij Tolls. Toch krijgen we waar we op wachten. “We hebben uiteindelijk gezegd dat het album verplaatst wordt naar eind 2018”, aldus Daan. De zanger is wel blij met dit gegeven: “Qua geluid past het goed in de herfstmaanden, ondanks dat het niet seizoensgebonden is. Nu we aan het begin van de zomer staan lijken de avonden van kopjes thee op de bank met een deken en luistermuziek nog erg ver weg, maar is het zeker iets om naar uit te kijken. Het is fijn geweest om de rust gehad te hebben en te kijken wat er allemaal is gebeurd. Met volle energie gaan we weer verder.”

Tolls

Studio

Wanneer we Esther vragen naar haar bezigheden van afgelopen jaar gaat het over nadenken, haar traject bij Freesonica en ook in haar geval ligt er een plaat klaar om uitgebracht te worden. “Freesonica 2017 (begeleidingstraject voor beginnende muzikanten, red.) heeft voor meer inzicht gezorgd van de business kant van muziek. We zijn bezig geweest met act ontwikkeling en ik ben gestopt met O’Kutjes om me meer te focussen op mijn eigen ding. En o ja… de plaat. Het album is qua postproductie klaar. Producer Wander Kars (HuSo, Bastard Sugar) heeft er heel erg hard aan gewerkt.”  

Alles waar Esther afgelopen jaar mee bezig is geweest, is allemaal ter voorbereiding om dit jaar en komend jaar veel te kunnen gaan spelen. Denkend aan o.a. de tour met Tolls, wellicht Popronde, naam maken en eind 2018/ begin 2019 een plaat uitbrengen zou de perfecte rit zijn. “Nu ben ik ook in gesprek met mensen en hopelijk komt het ook uit onder een platenlabel waarvan ik de naam nog niet mag noemen, maar waar ik vroeger alleen maar van durfde te dromen. Helaas is dit een onderwerp maar ik nog geen spoilers over mag geven”, aldus Esther.

Esther de Jong

Liveshow

Bij Tolls wordt er op dit moment gewerkt in een nieuwe band. Er wordt regelmatig gerepeteerd en ze zijn zich aan het klaarmaken om meteen te kunnen laten horen wat er in huis is zodra de periode van optredens aanbreekt. “Omdat de plaat met een band is opgenomen, met goede muzikanten, wil ik straks als die plaat er is dat er een goede liveshow staat. 

'Ik wil, straks als die plaat er is, dat er een goede liveshow staat'

Daarom wil ik vroeg beginnen en ondanks dat er geen show is waar we nu naartoe werken, hebben we wel periode waar we naartoe werken. Zodra die periode aanbreekt, zijn we er klaar voor”, vertelt Daan. Als de release dit najaar komt is een logische stap voor Tolls om een tour te doen. Deze tour zal dan zijn met de band en zal waarschijnlijk doorlopen in 2019. Maar ook op dit gebied, net als het releasen van een album, blijft het afwachten tot het beste moment.

Huiskamertour

Er wordt nog gesproken over hoe deze tour tot stand is gekomen en of we meerdere samenwerkingen mogen en kunnen verwachten. De kans dat er samen nog iets ondernomen gaat worden in de vorm van schrijven of optredens, is een punt waarover nagedacht wordt. Voor nu richten Esther en Daan zich op de huiskamertour, naamsbekendheid en veel spelen. Het idee om samen deze tour te gaan doen komt omdat de muziek van beide singer-songwriters zich uitstekend leent voor de huiskamer setting. Ook hebben ze allebei het Freesonica gedaan, hierin hebben ze dezelfde vorm van coaching  gehad van Geert van der Velde (The Black Atlantic, Black Oak, Cisterns) en ook het feit dat ze beide in het Nederlands zingen zorgde voor deze samenwerking. Het doel van de tour is tien shows. Voor nu zijn er acht bevestigd en staan een paar op ‘misschien’. Dit laat zien dat het streven realistisch is en ook wordt de tour op een voor hen perfecte locatie afgesloten. Houd zowel Esther de Jong als Tolls in de gaten om te weten te komen waar dit is zodat je de kans hebt om er bij te zijn. De huiskamertour begint woensdag 25 april in Antwerpen en eindigt op Oerol.

De ontwikkelingen rondom Esther de Jong en Tolls gaan ontzettend snel. De punten die op dit moment nog niet de wereld in gebracht mogen worden, zijn de moeite waard om in de gaten te houden. De singer-songwriters timmeren aan de weg en doen dit niet ongemerkt. Volg 3VOOR12/Friesland op Instagram om tijdens de tour op de hoogte gehouden te worden, het account zal in handen zijn van de muzikanten deze periode.

De tourdata zijn:

25/4 - Antwerpen, BE (besloten)
26/4 - Robuust in Middelburg, NL
28/4 - Raalte, NL (besloten)
25/5 - Haarlem, NL (besloten tenzij je je opgeeft)
26/5 - Norg, NL
01/6 - Leeuwarden, NL (besloten)
09/6 - Amsterdam, NL (besloten)

Laatste show, nader te bepalen op Oerol 2018.