Onlangs bracht de uit Meppel afkomstige, maar tegenwoordig in Leeuwarden wonende, Timo de Jong zijn debuutplaat Just One Whisper uit. Met zijn fraaie donkere stemgeluid en authentieke country- en rock-'n-rollsongs lijkt De Jong rechtstreeks uit de Verenigde Staten in de jaren zestig overgevlogen te zijn. Hij schaart zich met zijn nieuwe plaat op knappe wijze onder een nieuwe generatie aan country-, folk- en americana artiesten.

In toenemende mate zien we onder jonge muzikanten weer een revival van de folk, country en americana. Muziek waarin de akoestisch en elektrische gitaar een centrale rol vervullen en die sterk leunt op een decennialange muziektraditie. Zo put ook Timo de Jong overduidelijk uit een lange traditie van folk, country en rock-'n-roll. 

Het is daarbij als artiest nog niet zo eenvoudig om je te onderscheiden. Maar die pretentie heeft De Jong op zijn debuutplaat Just One Whisper ook niet. Zijn songs blinken niet uit in originaliteit en zijn af en toe behoorlijk voorspelbaar. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Wat De Jong doet, is wel bijzonder degelijk en meeslepend. Opvallend daarbij is vooral zijn prachtige donkere stemgeluid en de uitstekende ondersteuning door zijn begeleidingsband, waarbij vooral het frisse gitaarspel van solo-gitarist Berend Rombouts het akoestische gitaargeluid van De Jong schitterend aanvult.  

Op het debuutalbum van De Jong is plaats voor dansbare rock-'n-roll-songs, wordt af en toe gas teruggenomen voor melancholisch country-walsjes in een traditie van Johnny Cash, maar wordt ook flink uitgepakt met country-rocksongs als I don’t Need You. Dit alles levert een veelkleurige, oerdegelijke, maar o zo aanstekelijke zomerplaat op, waarmee De Jong komende maanden vol zelfvertrouwen de podia op kan. 

Just One Whisper - Timo de Jong