Misschien wel de meest zichtbare burgemeester van Welcome to The Village gaat zijn stokje overdragen. Koen Haringa is één van de oprichters en bedenkers van Welcome to The Village en aanspreekpunt voor bijna iedereen als communicatieburgemeester voor, na en vooral tijdens het festival. Halverwege september meldt hij op zijn persoonlijke Facebookpagina dat hij de komende jaren als vriend het dorp zal bezoeken. 3VOOR12/Friesland is benieuwd naar zijn beweegredenen om te stoppen en belt hem voor een reactie.

Koen Haringa

Het cv van Koen Haringa begint na een aantal jaren uit te groeien tot een indrukwekkend document met mooie en bijzondere projecten waar hij aan heeft gewerkt, of nog steeds actief mee is. Het opzetten en draaiend houden van een festival als Welcome to The Village mag zeker aangemerkt worden als één van zijn successen. Uiteraard is Koen niet alleen verantwoordelijk voor het uit de grond stampen van Welcome to The Village zoals we al eerder lazen in het interview deze zomer met zijn collega’s. Het is het product van een creatieve en vooral hardwerkende groep mensen, maar Koen is onbetwist een hele belangrijke spil in het verhaal van Welcome to The Village.

Het festival staat...

Als hoofd van de afdeling communicatie/PR en mededirecteur verlopen een hoop zaken via zijn persoon. Toch besluit hij deze zomer dat het goed is zo. Koen: “Ik heb goede gesprekken gehad in aanloop naar deze beslissing. Op zich is het niet per se een schokkende wending voor mij, want ik heb het altijd zo gezien dat als de boel loopt dat ik er dan tussenuit knijp. Voor mij zat de uitdaging vooral in het oprichten van het festival. Maar met alleen de rationele gedachte: ‘Het festival staat, dus ik ben weg’, is de beslissing nog niet gemaakt. Meewerken aan Welcome to The Village heeft me heel veel gebracht. Ik heb veel vrienden gemaakt en bijzonder veel geleerd. Ik heb als tekstschrijver best veel teksten geschreven, maar de afscheidsmail aan mijn collega’s met het nieuws was wel één van de moeilijksten.”

Gemeenschappelijke 'vijand'

Dat het organiseren van een festival in een gebied zonder basisfaciliteiten best wat denkwerk en toestanden met zich meebrengt, krijgen Koen en de rest van het team al gauw in de gaten als ze eenmaal onderweg zijn in 2013. Een aantal mensen had wel wat ervaring met het organiseren van een festival in de binnenstad, maar de Groene Ster is toch van een andere orde. “Je mist gewoon een aantal basisfaciliteiten zoals water en stroom en er komt veel logistieke organisatie om de hoek kijken”, geeft Koen aan. “Het organiseren van het festival werd een soort van gemeenschappelijke vijand voor de crew en een paar honderd vrijwilligers en dat was eigenlijk fantastisch. Er ontstond daardoor een enorm sterk groepsgevoel onder vrijwilligers en crewdoordat iedereen met die gemeenschappelijke vijand te maken had.”

Hoogtepunt

Een andere vijand die eveneens achteraf een positieve wending bleek te geven, was het noodweer tijdens die allereerste Welcome to The Village in 2013. Het terrein moest tweemaal worden ontruimd wegens hevig onweer en ga daar maar aanstaan als groentjes op festivalorganisatie gebied. Toch geeft Koen aan dat deze situatie een ommekeer was voor het weekend en zelfs een van de hoogtepunten. “De ontruimingen verliepen bijzonder soepel en na een chaotische en hectische start de eerste dagen kwam na die ontruimingen ineens het besef: ‘We kunnen dit!’”, vertelt hij. “Die hele zondag was een hoogtepunt voor ons allemaal omdat we toen met een nieuw soort zelfvertrouwen in de backstage rondliepen. Het heeft ons heel veel geleerd.”

En nu?

Na vijf jaar keihard werken en heel zijn hart en ziel in het festival te hebben gestoken, is uiteindelijk de beslissing om te stoppen genomen. Waar gaan we de man nu dan tegenkomen in de toekomst, behalve uitgerust liggend in een hangmat tijdens de volgende Welcome to The Village? Koen: “Een deel van mijn aandacht gaat naar Podium Asteriks als aanjager van mooie dingen, en natuurlijk het draaiende houden van het podium. Ik ga me daar iets meer op focussen. Daarnaast staat 2018 voor de deur. Ik doe een te gek muziekproject, Conference of the Birds. Dat wordt fucking interessant en indrukwekkend. Oh, en misschien kunnen we ook weer eens wat vaker op bezoek bij de huiskamerconcerten van Mijn Ouders."