In de Friese popscene kennen we haar als gitariste en synthspeler van dreampop band Sväva. Maar Michelle Hindriks laat veel meer van zichzelf zien met dit solo-debuut. Op 19 september kwam haar ep 'Anxiety' uit via platenmaatschappij Geertruida. Ze schreef de nummers in 2016, nam ze op in de studio van Snoet & Smoel in Leeuwarden. Een dik jaar later is het resultaat verkrijgbaar op 10'' vinyl, cassette en uiteraard via de digitale kanalen. De liedjes van de ep 'Anxiety’ zijn onvoorspelbaar, melancholisch en zitten vol met spanning.

Het onderwerp ‘angst’ van de gelijknamige ep is herkenbaar. Iedereen kent het gevoel naar de grond of in de verte te willen staren, op te gaan in je eigen gedachten. In plaats van een confrontatie aan te gaan en alert of gevat te reageren. Michelle Hindriks heeft zich voor deze liedjes in haar eentje teruggetrokken in een repetitiekelder om precies dat te doen. Het resultaat daarvan zijn vier liedjes die je meenemen in haar dromerige landschappen van overpeinzingen.

De opener Awake is een krachtig nummer dat gelijk de toon zet voor de ep. De stem van Hindriks komt dringend naar voren, maar klinkt toch lieflijk en licht zwoel. Het contrast tussen die eigenschappen van haar stem, de opzwepende drums en de diepe duistere lagen van de bas en synths is interessant om naar te luisteren. Het creëert iets mysterieus en geeft diepgang. 

Het minst lange nummer Monochrome Coast voelt misschien het meest persoonlijk. Door het gekozen effect op haar zang, afgezet tegen de warme en nostalgische synths klinkt Hindriks geïsoleerd. Eenzaam en sentimenteel.

De ideale luisterervaring krijg je waarschijnlijk niet op zondagochtend aan het ontbijt. Luister deze nummers op de koptelefoon te midden van een volle markt, onderweg door een drukke stad of juist in de weidse natuur. Als je twijfelt, zenuwachtig bent of een sterke ontsnappingsdrang voelt. Anxiety is een overtuigend debuut. Het laat een eigenzinnige artiest horen met veel potentie voor de toekomst.

Lees hier het interview dat Marije Heida had met Michelle Hindriks in juni van dit jaar over haar soloproject CIEL in aanloop naar de release van haar eerste video Awake en de ep Anxiety.