Begin 2015 richten twee buurmannen Hans Spoelstra en Janjo de Lang met een gezamenlijke passie voor underground techno een collectief op genaamd Technostate Inc. Wellicht ben je de naam al eens tegengekomen, want vanaf de oprichting tot nu hebben ze al zo’n dertig feesten georganiseerd in diverse steden zoals Groningen, Amsterdam, Leeuwarden en Sneek. In korte tijd timmeren de heren dus behoorlijk aan de weg, want ook een eigen showcase hosten tijdens de afgelopen editie van Amsterdam Dance Event kan op het lijstje bijgeschreven worden. Hoog tijd om eens te gaan kennismaken met deze twee ondernemende heren. 3VOOR12/Friesland zoekt ze op in hun studio te Sneek.

Op een bijzonder mooie dinsdagavond halverwege oktober - een paar dagen voor Amsterdam Dance Event - belanden we in een voormalig slachthuis, net buiten het centrum van Sneek. Vol enthousiasme worden we begroet door Janjo die ons richting de studio begeleid ergens bovenin het pand. Hier brengen Hans en Janjo regelmatig hun tijd door om hun plannen te bespreken, maar stiekem ook om lekker veel herrie te maken. Er zijn immers geen omwonende mensen die kunnen klagen wanneer ze de volumeknoppen weer eens helemaal opengooien.

Ontstaan

Op de vraag hoe Technostate Inc. tot stand is gekomen steek Janjo van wal: “We zijn buren en vrienden van elkaar. Hans draaide al wat langer en zat wat meer in de hoek van de techhouse, de wat rustigere variant en ik was helemaal gek van hardcore en schranz. Dat draaide bij na het bezoeken van een aantal techno events zoals Awakenings Festival. We hebben voor het eerst samen gedraaid tijdens de Sneekweek in 2014 op een illegaal feest, onder een viaduct aan de rand van Sneek. Dat pakte toen zo leuk uit dat we begin 2015 hebben besloten om samen verder te gaan onder de naam Bass Collectors. Als je er eenmaal aan hebt geroken, ben je verkocht!”

Aanpak en concept

Beide heren praten vol passie over zowel het draaien van techno muziek maar ook over het neerzetten van eigen feesten. “Het idee voor Technostate Inc. begon omdat we er al heel snel achter kwamen dat het voor startende dj’s bijzonder lastig is om er tussen te komen in het wereldje. Heel rebels hebben we toen besloten om tegen de stroom van de gevestigde orde in een eigen podium te creëren. Merlijn Poolman gunde ons die kans bij Subsonic in Groningen. Na twee geslaagde events was dat voor ons een reden om daarop voort te borduren”, vertelt Janjo. Al snel werd rechterhand Maikel van Orsouw (Kipa) aan de organisatie toegevoegd en wisten we Club Hemingway in Leeuwarden aan ons te binden.

De organisatie richt zich op een aantal zaken, waarbij Hans en Janjo zich in de basis voornamelijk focussen op het nakomen van afspraken en zo transparant mogelijk handelen. Te vaak hebben ze mooie verhalen gehoord en zijn beloftes niet nagekomen. Met hun eigen organisatie willen ze dit vooral anders aanpakken en is dit waarschijnlijk één van de redenen voor de snelle groei in korte tijd. Janjo: “We werken veel samen met andere techno organisaties in het land. Daardoor krijg je een uitwisseling van dj’s die nu ook de kans krijgen elders in het land live te kunnen draaien. Zo ben je dus gezamenlijk aan het bouwen om je doelen te realiseren. Voor iedereen is het heel herkenbaar dat het een harde wereld is in deze scene. Door de manier waarop wij dingen aanpakken met een misschien wel noordelijke mentaliteit van eerlijkheid en recht door zee krijgen we veel positieve feedback.”  

Een ander speerpunt van de heren is het zoeken naar nieuw talent. Ze willen getalenteerde dj’s, zowel jong als oud een eerlijke kans geven en een podium bieden. Dit podium wordt aangeboden op eigen feesten maar bijvoorbeeld ook via een eigen radioshow. Eén keer per week host Technostate Inc. op maandagavond een drie uur durende radioshow op Diesel.FM in Miami. De radioshow wordt ingedeeld in drie verschillende blokken. Het eerste uur van het programma wordt ingevuld door een guest invite, het tweede uur door resident Kipa en het laatste uur is vervolgens voor Bass Collectors zelf.

Amsterdam Dance Event

Technostate Inc. heeft een duidelijke voorkeur voor de underground sound binnen de techno stroming. Belangrijke pijlers van het concept zijn samenwerken, krachten bundelen, elkaar versterken en aanvullen. Dit heeft geresulteerd in diverse samenwerkingen met andere techno organisaties in Nederland. Er worden ideeën verspreid, dj’s uitgewisseld en natuurlijk veel connecties opgedaan waardoor hun netwerk in korte tijd snel groeide. Dit heeft afgelopen weekend tot een absoluut hoogtepunt geleid. Ze hebben namelijk een plekje weten te bemachtigen met een eigen showcase in Club Cinema tijdens Amsterdam Dance Event. Janjo: “De showcase wordt een presentatie van ons concept naar de buitenwacht in samenwerking met diverse dj’s waar wij in de afgelopen jaren mee samengewerkt hebben. De line-up bestaat uit opkomende artiesten zoals bijvoorbeeld Stu & Brew, Pat Baker, David Leese en Gabriela Penn. Deze laatstgenoemde getalenteerde dame timmert momenteel behoorlijk aan de weg en maakt een heerlijke bak herrie. Het meest bijzondere is dat we deze showcase hebben weten te realiseren met beperkte middelen. We zijn uiteraard heel erg blij met deze kans en het voelt echt als een bekroning op ons werk.”

Toekomst

Het evenement in Amsterdam wordt als één van de hoogtepunten beschouwd. Toch laten Hans en Janjo merken ambitieus te zijn als we het over de toekomst hebben. “We gaan lekker door”, zegt Janjo met een grote lach op zijn gezicht. “We gaan ons focussen op festivals om zowel zelf te draaien of een stage te hosten. We hebben mooie concepten uitgewerkt waarmee we onszelf willen voorstellen bij andere organisaties. Verder zijn we alweer druk met de voorbereidingen voor de nieuwe editie van Play Festival in Gauw (nabij Sneek). Daar hosten we sinds twee jaar een eigen stage en dat smaakt absoluut naar meer.”

Na een dik uur babbelen over techno, de perikelen binnen de scene, nieuw talent en festivals verlaten we het bijzondere pand weer met een beetje gevaar voor eigen leven bij het afdalen van een brandtrap. Het is mooi om te merken met hoeveel passie de heren zich in deze wereld storten en boven water blijven door hun mentaliteit en visie. Houd de kalenders en Facebook evenementen goed in de gaten voor feesten en festivals waar Technostate Inc. actief is.

Informatie

Het eerstvolgende feest dat Technostate Inc. host is in Club Hemingway te Leeuwarden. Feest nummer tien staat 4 november aanstaande op de agenda met achter de draaitafels: Minitech Project, Bass Collectors, Kipa,en DJ Rabies. De deuren gaan open om 23.00 uur en je betaalt 3 euro om binnen te komen.