Het is een bijzonder hot item de laatste tijd: vrouwen en de muziekindustrie. Dat je als vrouw niet zo moet zeiken als er iets mis is, maar gewoon actie moet ondernemen als je iets wil veranderen is precies wat oprichtster Jessica Neeckx heeft gedaan in 2016. Zij richt Girls go BOOM op met als doel zoveel mogelijk vrouwelijke input op het podium te krijgen. Dit weekend is Alternatief Rockcafé Mukkes het domein van de dames in het hardere segment van de muziekindustrie.

Girls go BOOM, zeg je? “We are girls putting girls on stage!”, aldus de feministische concert- en bookingsagency met als thuisbasis Rotterdam en Gent. De visie om meer vrouwelijk talent een podium te bieden doet het collectief in eerste plaats in de vorm van muziek, maar ook beeldende kunst, film en spoken word komen aan bod. Vrouwen op het podium en in het publiek. Dat is wat de organisatie het liefste ziet: “Girls to the front!” En dat mag best luid zijn.

Girls go BOOM trekt de Riot GRRL beweging tot aan voor je deur, of toch tenminste in Rotterdam en Gent. Daar komt nu verandering in. Op zaterdag 7 oktober trekt de all-female karavaan naar het Noorden en wel naar Leeuwarden waar ze in samenwerking met Alternative Rockcafé Mukkes een avondvullend programma verzorgen. Op deze avond kun je vanaf negen uur genieten van maar liefst drie nationale en internationale bands.

Opgewarmd word je door The Shady Greys, het hotste lo-fi rockende duo uit Amsterdam. Vervolgens krijst OOO daar nog eventjes overheen met hun girlpunk. De band uit Groningen maakte al indruk tijdens Alle Hens Aan Dek festival te Dokkum, maar het moge duidelijk zijn dat de vlammende act veel meer tot de verbeelding spreekt in een klein zweterig rockhol… zoals in Mukkes dus!

Hoofdact is Breakfast Muff. Dit trio reist al het hele weekend in het teken van Girls go BOOM. Afgelopen donderdag speelden ze de sterren zodanig van de hemel in Gent dat veel Belgen een last-minute ritje naar Rotterdam boekten om de show daar ook bij te wonen.  Kijk dus niet gek op als je vanavond in Leeuwarden veel Vlaams en Rotterdams hoort… overal waar Breakfast Muff gaat, overtuigen ze het publiek en de reizende fanbase wordt groter en groter!

“Verliefd worden op een stad, een lief of op een band. Allemaal op één avond. Dat kan zomaar in de toekomstige culturele hoofdstad van Europa. (Feministische) liefdesvonken gegarandeerd!” Girls go BOOM’s opperlady Jessica Neeckx is in ieder geval al verliefd op Leeuwarden. En na het weekend zal die liefde toch zeker wederzijds zijn.