Er is eigenlijk geen beter passende plek voor hardcorebands in Leeuwarden dan Alternative Rockcafé Mukkes. Minimale verlichting, laag plafond en een meter afstand tussen het publiek en de bands. Niet gek dus dat hardcoreviertal Torrential besluit om hier hun gelijknamige debuut-ep te releasen. Release party's vier je echter niet in je eentje, vandaar dat ze vanavond worden bijgestaan door het Utrechtse Searching for Relief en de Friese hardcoreveteranen van 13 Steps. Allemaal bands die garant staan voor het zwaardere beukwerk, dus van die ene meter afstand zal aan het eind van de avond weinig meer over zijn.

Het is altijd een goed teken als bij de eerste band van de avond de zaal al volgepakt staat. Nu is de taak aan Searching for Relief om het publiek op te warmen met hun melodische hardcorepunk. Muzikaal liggen ze ergens tussen het vroege werk van La Dispute en Gallows met veel fuzzy gitaren, melodische breakdowns en een energiek optreden van frontman Björn Broekert. Hiermee weten ze meteen alvast de toon van de avond te zetten, want de heren van 13 Steps gaan door op dezelfde voet. De band die centraal staat in de Friese hardcore scene kennen we om hun eenduidige, harde geluid. Dit is nog steeds van toepassing, maar technisch heeft de band wat verfijning aangebracht en er vallen nu wat meer trucjes te horen in hun verder even brute geluid.

Searching for Relief

13 Steps

Alle ogen zijn vanavond natuurlijk vooral gericht op de mannen van Torrential die hier vanavond hun nieuwe ep presenteren. “We waren van te voren nog een beetje gespannen. We hebben sinds de zomer niet meer opgetreden”, bekent de band. Die zenuwen lijken echter al snel te verdwijnen als ze zich in hun eerste nummer storten en frontman Michiel Mozer zich in het publiek stort. Als een wervelwind klinkt hun progressieve post-hardcore, met razende gitaren, strakke drums en Mozer die in het midden van de storm onstuitbaar lijkt. Een kort, maar genadeloos optreden. Naderhand zijn ze dan ook behoorlijk tevreden: “Het was allemaal niet vlekkeloos, maar het ging allemaal wel lekker. Zeker als je dan de reacties achteraf van iedereen hoort, kan je alleen maar tevreden zijn. Als je ook kijkt naar de avond als geheel was het allemaal gewoon supertof.” Een geslaagde avond vol met meedogenloze hardcore, daar valt verder weinig aan toe te voegen.

Torrential

Gezien

Torrential + 13 Steps + Searching for Relief
Alternative Rockcafé Mukkes, Leeuwarden
Zaterdag 14 oktober 2017