Op 20 april aanstaande presenteert ons favoriete brass ensemble officieel het nieuwe album ‘Astonishing Tales From Beyond The Brass Dimension’ in EKKO te Utrecht. Broken Brass Ensemble is onmisbaar geworden in het rijtje succesvolle festivalacts uit Nederland. Ze laten het publiek onvermijdelijk losgaan op een instrumentale fusie van onder andere brass, hiphop, soul en funk. 3VOOR12 Friesland spreekt Luc Hudepohl (trompet) over het verband tussen het schrijfproces, de nieuwe liedjes en de keuze voor het comic-achtige artwork gemaakt door striptekenaar Jorg de Vos, bekend van de cultstrip ‘Storm’ die al dateert uit 1976.

Een paar weken geleden speelden jullie een aantal shows in Engeland. Waar zijn jullie nu mee bezig?
"Op dit moment zijn we met Broken Brass Ensemble druk bezig met de voorbereidingen voor de releaseshow van ons nieuwe album in de EKKO. We repeteren en leggen de laatste hand aan de live-versies van de nummers."

In welk opzicht is dit album anders dan het vorige?
"De nummers zijn grotendeels ontstaan in de repetitieruimte, net als bij het vorige album. Maar het écht afronden van de nummers gebeurde dit keer in de studio met een thema als rode draad. Het voordeel van een thema is dat keuzes maken veel makkelijker is. Je hebt dan niet alleen maar een discussie over smaak, maar meer over of iets het verhaal versterkt wat je probeert te vertellen. Dat zorgt voor veel meer verrassende opties."

Hoe kan je dat dan horen aan de nieuwe nummers?
"We hebben de verdieping in de arrangementen opgezocht en die geprobeerd te verrijken. Het klinkt misschien raar, maar dit keer lag de focus echt op het maken van een goed samenhangend album. Voorheen lag onze focus op het maken van nummers voor de liveshows. Ook al blijven we alles wel eerst live testen. De energie van onze nummers is namelijk heel erg belangrijk. Als iets live niet blijkt te werken dan wordt het alsnog geschrapt. Hoe moeilijk dat ook kan zijn."

Hoe kwamen jullie op het idee om Jorg de Vos jullie artwork te laten maken?
"We spelen instrumentale muziek. Er wordt geen tekst overheen gezongen die uitlegt welk gevoel je bij een nummer zou moeten krijgen. Dus als we de muziek schrijven, moet het verhaal van een nummer tot uiting komen door middel van slechts instrumenten. Het verhaal is dus heel erg belangrijk. Qua dynamiek en sfeer kun je daar heel ver in gaan. Dat maakt het ook veel interessanter om naar te luisteren dan als je alleen maar heel hard aan het beuken bent met zijn allen. Na die conclusie zijn we op zoek gegaan naar iets dat ons allemaal aansprak, iets avontuurlijks en krachtigs. We kwamen al snel uit bij de Pulp-magazines uit de jaren twintig en dertig waar allerlei avonturenverhalen in werden gepubliceerd. Die magazines hebben altijd een hele herkenbare stijl geschilderde cover, dus we zochten een tekenaar of schilder die die stijl in huis heeft. Jorg schildert onder andere voor Storm en een grotere expert is in Nederland niet te vinden. We dachten ‘laten we eens gek doen’ en Jorg gewoon benaderen. Hij bleek heel erg enthousiast te zijn!"

Hoe was het om zoveel aandacht te besteden aan het visuele aspect van muziek?
"Heel erg tof. Bij het maken van pulpmagazines was het vaak zo dat er een verhaal werd geschreven aan de hand van de tekening op de cover. Niet andersom. Het komt ook veel voor dat een verhaal een andere wending krijgt omdat de tekenaar andere tekeningen aanlevert dan in eerste instantie de bedoeling was. Dat vond ik heel herkenbaar voor ons eigen schrijfproces. We startten in de oefenruimte, waar we aan de nummers werkten tot ze ongeveer voor 80% af waren. Daarna gingen we er mee de studio in en rondden we ze helemaal af door middel van het verhaal dat we erbij bedachten. Waardoor alle details in geluiden en arrangementen daar ook weer op aangepast konden worden. En de tekeningen van Jorg geven nog een extra dimensie aan de muziek. Het is goed om dat bij een album te hebben. Normaal gesproken is die extra dimensie uiteraard de liveshow, maar we wilden het album minstens zo levendig en interessant maken."

Broken Brass Ensemble

Broken Brass Ensemble

Broken Brass Ensemble

Wat staat er nog op jullie wish-list qua liveshows?
"We willen dolgraag naar Amerika. Met name naar New Orleans, waar de brassband traditie vandaan komt. En waar veel van de pulpverhalen zich ook afspelen! Maar helaas is die kans nog niet voorbij gekomen. We willen wel áls we daarheen gaan flink wat shows spelen en er wat langer blijven dan bijvoorbeeld een week."

Jullie hebben al super veel shows gedaan en flink wat getourd. Worden jullie elkaar al zat?
"Nee! De sfeer is altijd goed. De shows geven iedereen echt een kick, een boost met energie. We hebben er altijd zin in. De enige optredens die je soms slopen zijn de onversterkte. Je hoort jezelf dan niet altijd even goed. Als je heel lang heel hard speelt ga je helemaal kapot. Het is te vergelijken met een marathon lopen. Je moet er echt een goede conditie voor hebben."

De Friese feestbeesten van Broken Brass Ensemble presenteren hun album 'Astonishing Tales from Beyond the Brass Dimension' in EKKO op 20 april 2017.

* De foto's van Broken Brass Ensemble zijn gemaakt door fotograaf Hans Buitink tijdens hun try-out optreden op 29 december 2016 in Neushoorn Café.