De jaarlijkse muzikale kroegentocht van Leeuwarden onder de naam Friesland Pop Live valt dit jaar tegelijk met het internationale Record Store Day. Veel van de vanavond optredende acts zijn ook te zien in de halve finales van de Kleine Prijs van Friesland. We sprinten door het centrum en nemen je tijdens deze muzikale estafette mee naar verschillende acts in onder andere Douwe Egberts Café, The Saint, Licks en Café de Spoek. En we maken kennis met een bijzonder project in Neushoorn Café.

Op Friesland Pop Live komen alle genres aan bod en zo begint de avond met de tweekoppige rockformatie Poets & Addicts in The Saint. Gitarist Tom Schriemer en zanger/drummer David Wolgen spelen een combinatie van ruige stoner-achtige riffs en sterke drums. Het tweetal heeft een stevig punk jasje om zich heen en belooft een flinke bak herrie mee te nemen. Helaas lijkt het publiek de locatie nog niet helemaal gevonden te hebben en blijft het angstvallig rustig. De starterspositie is misschien niet de beste plek op het programma voor dit garagerock duo.

Van experimentele rock naar rauwe deltablues en ragtime van singer-songwriter Leonard Ford, het alias van Lennard Fopma. De muzikant heeft jarenlang het gitaarwerk voor DIFF verzorgd en staat vanavond solo in het rumoerige Douwe Egberts Café. Genietend van een kopje koffie op de vrije zaterdagavond is Ford een fijne bijkomstigheid. De rasartiest trakteert ons, samen met zijn resonatorgitaar, slide en duimplectrum, op ijzersterke blues. De oude ziel in het nog jonge lichaam verrast met een rauwe stem en een kleine glimlach: blues hoeft niet treurig te zijn.

Terwijl Leonard Ford zijn start maakte in het Douwe Egberts Café, stapt All Over Again de planken van Café de Spoek op. De band bestaat uit vijf jonge mannen die, naar eigen zeggen, All-Round Rock spelen: een combinatie van covers en eigen songs. Geïnspireerd door Rage Against The Machine en Pink Floyd, staat er een jonge, energieke band op het podium. De strakke covers, waaronder Alive van Pearl Jam en Neil Young’s Rocking In A Free World, worden vertolkt door zanger Robin Mormina. De covers zijn goed uitgedacht, maar daarmee onderscheidt de band zichzelf nog niet van anderen. Echter, de zelfgeschreven nummers zijn verfrissend en hebben een goede balans tussen vertrouwde rock en eigen kenmerken.

Vanuit de Spoek schuiven we door naar platenzaak Licks, waar Exitlight Empire nog bezig is met opbouwen. De hele zaterdag staat Licks al in het teken van live muziek, want naast Friesland Pop Live vindt ook Record Store Day vandaag plaats. Exitlight Empire, onder leiding van Esker van de Werken, blijft een bijzondere verschijning. Waar de zang lijkt te vermoeden dat Radiohead of Muse voor je neus staat, zou de melodie van Beethoven kunnen zijn. Samen een bijzondere combinatie van gitaargeweld en een vleugje orchestra.

Leonard Ford

All Over Again

Exitlight Empire

We sprinten terug naar het Douwe Egberts Café, waar Chris Egbers het stokje overneemt. De rustige singer songwriter won vorig jaar de Friesland Pop Singer-songwriter Contest en lijkt de juiste act op de juiste locatie. Ondanks dat Egbers het café niet stil weet te krijgen, werkt hij er dertig minuten aan eigen geschreven songs doorheen. Egbers heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, het schrijven al aardig onder de knie en het half uurtje wordt gevuld met zoete, jazzy popnummers. Jammer dat er maar weinig publiek oog heeft voor dit 17-jarige talent, want dit moet in de gaten gehouden worden.

Voor The Sunny Road Show mogen we weer naar Café de Spoek. Onder leiding van Sjoukje de Boer zetten vijf ervaren muzikanten een set neer die een combinatie belooft te worden tussen folk, pop en al het alternatieve. Naar de bands eigen zeggen: eigenzinnige folk pop met een ziel, voor bezinning of om zachtjes op te dansen. Lieve liedjes met rauwe teksten worden ondersteund door de warme stem van De Boer, die een natuurlijke snik bevat. The Sunny Road Show komt goed tot zijn recht in Café de Spoek. Het café had nog wel een slagje groter mogen zijn want het staat bomvol.

'Het café had nog wel een slagje groter mogen zijn want het staat bomvol'

Exitlight Empire

Sweetgodanimals

Poets & Addicts

Door gaan we met Lowland Kid: eerlijke indierock met Friese en Groningse roots. Het publiek zwermt nog wat in de straten van Leeuwarden en heeft het Neushoorn Café vanavond nog niet helemaal ontdekt. Lowland Kid zegt zich te kenmerken door zijn energieke gitaarriffs, geraffineerde drums en doortrapte baspartijen en daar is geen woord van gelogen. Songs die bestaan uit retro teksten met een nerdy vibe een een indie sfeertje luisteren lekker weg. Het zal vast niet lang duren voordat Lowland Kid wél volle zalen trekt.

Veel bekende gezichten op deze editie van Friesland Pop Live. Niet alleen wij, maar ook de muzikanten zelf rennen de straten door om op tijd bij de volgende set aanwezig te zijn. Voor Esker van de Werken, die we net al zagen bij Exitlight Empire, zit er gelukkig niet veel haast achter. Blijvend in Licks, vormt hij samen met Stefan Boorsma, Johan van der Schaaf en Mathijs Burgler het Dokkumer collectief Sweetgodanimals. Met de alternatieve dreampop van dit viertal wordt de dag vol live muziek in Licks afgesloten.

Dat Licks het voor gezien houdt, betekent natuurlijk niet dat wij dat ook moeten doen. In Neushoorn Café staat er namelijk nog iets bijzonders te gebeuren. Yorn Overwijk (Icky Pack), Wytse Dijkstra (Exitlight Empire) en Lennard Fopma (Leonard Ford) vormen samen The Escalates. Met een flinke dosis rock ‘n roll, blues en rockabilly krijgen de heren het ondertussen volgelopen Neushoorn Café aan het dansen. Terwijl Overwijk met zijn contrabas het podium overneemt, ondersteunen Dijkstra en Fopma moeiteloos de soepele tonen. Dit is pas de tweede show van dit drietal, maar de The Escalates zijn nu al iets waar je niet meer omheen kan.

Friesland Pop biedt ook dit jaar weer podium aan bekende en onbekende Friese talenten, maar het festival is misschien een beetje aan vernieuwing toe: sommige acts zijn op precies de juiste locatie geplaatst, andere optredens lijken wat overhaast geregeld. Het programmeren van meerdere acts met dezelfde muzikanten, is dat interessant of een makkelijke uitweg? Met als hoogtepunt The Escalates is deze unieke kroegentocht desondanks een deel van Leeuwarden

Gezien

Friesland Pop Live
Diverse podia, Leeuwarden
Zaterdag 22 april 2017