Afgelopen zaterdag was het weer zover; Record Store Day. De dag waarop internationaal de platenwinkel in het zonnetje wordt gezet ondersteund door muzikale acts en exclusieve releases. Net als vorig jaar bouwt Douwe Mollema, eigenaar van Mollema Music World te Franeker, een podium voor de deur van de winkel op. Bij deze editie treden een aantal artiesten op uit de officiële Record Store Day-lijst zoals Sascha Elisah en Lakshmi, maar ook lokale artiesten zoals Old Skool komen langs voor een muzikaal intermezzo.

Samen met Stichting Ster van de Elfsteden en muziekcommissie De Tsjil organiseert Mollema en zijn enthousiaste team uit de winkel het muzikale evenement. Op het terras voor de deur van Mollema Music World is een bescheiden podium geplaatst met loungebanken om lekker relaxed te luisteren naar de live muziek. Kosten nog moeite worden gespaard. Er is een kleine bar aanwezig voor bier en frisse drankjes zoals homemade ice tea en limonade. De vreugde is helemaal compleet als tevens bij tijd en wijlen een schaal met cupcakes langskomt, gedecoreerd met Record Store Day vlaggetjes. De line-up van de live muziek wordt afgewisseld met verschillende genres, zoals country, elektronisch en rock. Voor ieder wat wils.

Country in de ochtend

Sascha Elisah trapt in de ochtend om 11.00 uur het event af. Deze country singer-songwriter zet gewapend met haar gitaar een goed optreden neer. Haar zuivere stem houdt de aandacht van het publiek er goed bij en een aantal voorbijgangers blijven even staan om te genieten van deze act. Na haar optreden heeft ze even tijd om te praten voordat ze naar haar volgende optreden doorreist. Elisah geeft aan erg tevreden te zijn met haar optreden: “Om zo’n optreden te doen vind ik echt fantastisch. Het geluid en optreden was goed, net zoals de sfeer.” Sascha Elisah haar eerste EP Weatherproof is net uit en ligt in de schappen bij Mollema Music World. Op de vraag of ze zelf ook een plaat heeft gekocht antwoord ze: “Door alle drukte heb ik er eigenlijk niet over nagedacht, maar dit is natuurlijk wel de dag om een plaat te kopen. Als ik de tijd had dan had ik een plaat gekocht van Kacey Musgraves. Dat vind ik echt wel een toffe country chick.”  

Na het optreden van Sascha Elisah laat Delta V uit Harlingen een paar te gekke covers horen. Dit talentvolle drietal heeft niet meer nodig dan een gitaar, bas en cajon om deze covers te vertolken, waar zelfs een enkeling een dansje op waagt. In het repertoire komen onder andere de nummers Dani California en Under the Bridge van de Red Hot Chili Peppers voorbij, maar ook popnummers zoals Get Lucky van Daft Punk.   

'Als ik de tijd had dan had ik een plaat gekocht van Kacey Musgraves. Dat vind ik echt wel een toffe country chick' - Sascha Elisah

Sascha Elisah

'Support your local record store'

Vervolgens is het podium van Lakshmi. Donkere, elektronische popmuziek zoals ze het zelf omschrijven. Zij zijn al wat bekender in Nederland en hebben al een goede recensie mogen ontvangen van Eric Corton en hun nummer On The Run staat in de ‘what the world needs now’-lijst van Leo Blokhuis. Niet de minsten in muziekland om een fijne aanmoediging van te ontvangen. Lakshmi produceert heerlijke ‘laidback’ muziek waarbij de loungebanken allemaal gevuld zijn. Ook bij dit optreden blijven vele voorbijgangers stilstaan. Na het optreden is er wederom even tijd om te babbelen over Record Store Day. “Doordat het podium omringd is door de loungebanken voelt het echt een beetje als een feestdag”, zegt zangeres Lakshmi enthousiast. Ze erg voor het promoten van platenwinkels en kan het waarderen dat het kopen van vinyl steeds populairder wordt. “Support your local record store, ik ben helemaal voor!.”  

Two-Stroke, eigenlijk JakeDogs, is een act die eerder een wat oudere doelgroep aan zal spreken dan bijvoorbeeld Lakshmi. Ze spelen eigen nummers en covers uit de blues en southern rock genres. Deze Friese band valt ook goed in de smaak bij het aanwezige publiek.

Zon zonder regen

Een andere lokale artiest is Old Skool en bestaat uit twee jonge mannen die hun eigen nummers spelen, maar her en der knallen ze ook een covers tussendoor. Het hokje waar je ze in kan stoppen zal die van de country en rock zijn. Zo komt er een nummer van Johnny Cash voorbij en dé klassieker van The Animals, namelijk House Of The Rising Sun. Ze hebben de covers goed in de vingers en geven er met gemak hun eigen draai aan. Ondanks wat technische tegenvallers zetten ze een goed optreden neer. “Zo’n evenement is echt een leuk initiatief. En er hangt een lekker sfeertje met zon en zonder regen”, aldus Old Skool.

Dit muzikale event valt goed in de smaak en is zeker voor herhaling vatbaar. De gehele dag is er voortdurend een mooi clubje van een stuk of 25 mensen aanwezig, wat een prima opkomst is. Iedereen luistert op zijn of haar gemak naar de muziek die deze dag aangeboden wordt en er hangt een gemoedelijke sfeer op het pleintje in hartje Franeker. In de avond gaat het muzikale event verder en is in de Bogt fen Guné de Record Store Day Edition van Tsjil door de Bogt. In Franeker is Record Store Day dus vol overgave gevierd. Het is een prachtig initiatief en een mooie manier om muziek, jong talent en de boodschap vooral naar de platenzaak te komen, samen te brengen.

'Zo’n evenement is echt een leuk initiatief. En er hangt een lekker sfeertje met zon en zonder regen' - Old Skool

Gezien

Diverse acts tijdens Record Store Day
Franeker
Zaterdag 22 april 2017