Black Oak, The Fire Harvest en Vikings in Tibet presenteren nieuw materiaal

Aangename balans binnen veelzijdige composities

Tekst: Ilse Peterson | Foto's: Denise Janssens ,

Een geboorte moet gevierd worden, zo dachten The Fire Harvest en Black Oak. Met beiden een debuutalbum op zak en de recent uitgebrachte single van supportact Vikings in Tibet, deden deze drie bands Asteriks aan. De avond was als een warme deken door de harmonieuze melodiën die ons heen en weer deden wiegen en in slaap susten. 3VOOR12 besloot er bij te zijn, om deze newborns te ontmoeten en te ontdekken of het werkelijk de lieflijke wolkjes zijn waarop we hopen.

Al is de officiële realeaseshow één avond later, de mannen van The Fire Harvest weten ons vanavond al te omarmen met materiaal van hun nieuwe album Singing, Dancing, Drinking. Hoewel de titel jolig feestgedruis doet vermoeden, nodigt de band je eerder uit voor het tegenovergestelde. Met dreunende ritmes en de getormenteerde zang van frontman Gerben Houwer laat Asteriks zich gewillig heen en weer wiegen. Terwijl de donkere trillingen van de bas door je heen resoneren, denken we melancholisch terug aan verloren liefdes, zwoele zomernachten en vroeger geluk. Het schouwspel van de slowmotion-bewegingen van de bandleden in combinatie met het lichtwerk en de zichtbare en hoorbare passie voor de ambacht van muziek, maakt dat The Fire Harvest een band is die je live moet ervaren.


Als een frisse bries vervliegen de doordringende klanken van The Fire Harvest, wanneer Geert van der Velde en Thijs Kuijens hun debuutalbum Equinox aan de zaal presenteren. Van der Velde (The Black Atlantic) en Kuijken (I Am Oak) hebben eerder al een split EP uitgebracht om mee te geven op hun gedeelde tour, genaamd Black Oak. Dit viel echter zo goed in de smaak, dat fans meer wilden zien van deze formatie. In mei 2016 is het dan zo ver. De heren hebben de handen in elkaar geslagen en hun krachten gebundeld, wat verrassend goed blijkt te werken. De donkere stem van Kuijken en het heldere, lichte stemgeluid van Van Der Velde lijken perfect op elkaar afgestemd te zijn. Dat is dan ook precies waarom de titel van hun album Equinox zo goed gekozen is. De samenzang en het gitaarspel zorgen voor een harmonieus, melodisch en soms bijna meditatief geheel. Extra karakter weet de muziek vooral te krijgen uit verfijnde details, onder meer van de percussie. Dat het geluid meerdere keren niet op orde is, is echter wel een verstoring van de prettige droom. Schelle pieptonen overstemmen de dansende klanken. Het duo pakt dit gelukkig goed op en Van Der Velde, die continu vrolijk op het podium staat, stuitert er ook niet minder om.
Equinox is een fijn in het gehoor liggend album met the best of both worlds. Black Oak heeft zo een evenwichtige luisterplaat weten te creëren, zonder aan kleurrijkheid te verliezen.


Van Der Velde is een druk man, wetende dat hij naast Black Oak en The Black Atlantic ook nog investeert in de afsluitende band: Vikings in Tibet. Dit vijftal uit Groningen speelde onder andere al op Eurosonic Noorderslag, Noorderzon en Incubate en neemt vanavond het podium van Asteriks over. De muziek zit net als dat van haar voorgangers goed in elkaar. Vikings in Tibet weet alleen het energielevel weer wat op te krikken. De gelaagde composities maakt dat zij de toeschouwers interessant werk voor weten te schotelen. Echter, in tegenstelling tot de andere twee acts, weten zij de zaal niet tot zwijgen te brengen. Er wordt gezellig gekletst, terwijl de Vikings hun set doorlopen. Hierbij lijkt de lead zijn zenuwen niet volledig onder controle te hebben, wat geuit wordt in krampachtige bewegingen. Het geheel straalt onwennigheid uit en weet daardoor niet volledig te overtuigen. Met je ogen dicht of als achtergrondmuziek is Vikings In Tibet echter een hele fijne luisterband. Voor de performance weten de extra geïnstalleerde lampen, waar VTwonen ongetwijfeld gek op zou zijn, helaas niet te compenseren.


---
Gezien: Black Oak + The Fire Harvest + Vikings In Tibet
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 13 mei 2016