Volledige participatie met The Black Cult Volledige participatie met The Black Cult

Energiek optreden in Podium Asteriks

, Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Oscar Anjewierden

Volledige participatie met The Black Cult

Energiek optreden in Podium Asteriks

Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Op de Facebookpagina van podium Asteriks stonden achttien redenen om deze vrijdag The Black Cult in Podium Asteriks te bezoeken. Ze rockten eerder al in De Wereld Draait Door en ze boekten veel succes met een thuisoverwinning op Noorderslag. 45ACIDBABIES staat met Mind Rays in het voorprogramma.

De viermansformatie 45ACIDBABIES is helemaal vanuit Utrecht naar het Hoge Noorden gekomen om af te trappen op het Podium Asteriks. 45ACIDBABIES maakt harde garagerock/elektropunk. De stem van zangeres Sophia de Geus heeft af en toe een rauw randje die doet denken aan Alison Mosshart van The Kills en The Dead Weather. Dit is vooral te horen tijdens het nummer Just In Rot, waar niet alleen de stem van Sophia explodeert, de andere muzikanten rammen ook hard op hun instrumenten. Geen één nummer die ze spelen is minder energiek dan het andere en hun gehele repertoire gaat op een lekker tempo door. Af en toe vraagt Sophia wel of het nog weinige publiek de dansvloer willen benutten, maar dit gebeurt helaas niet. Desondanks schromen de bandleden niet om te springen. Helemaal losgaan op het podium is het motto van deze band. Passend bij de naam van de band, staat er een babyhoofd naast de zangeres op het podium. Bij Vamos wordt er een hele lap tekst in het Spaans gezongen door de rockende zangeres. De band eindigt met een diepe buiging en ze ontvangen een dankbaar een goed applaus. 

Het duurt even voordat het geluid goed klinkt, maar als de mannen van de Belgische punkband Mind Rays beginnen is het snoeihard gaan. De zanger verandert op het podium in een headbangende punker die af en toe wat gekke gezichten laat zien. Hij struint wat over het podium en maakt aparte bewegingen. Daarentegen lijkt de bassist in zijn tuinbroek erg rustig en knikt af en toe wat met zijn hoofd. Mind Rays speelt nummers als We See en Retreat en hoewel er niet echt verstaanbaar wordt geschreeuwd gaan de bandleden plus de toeschouwers snoeihard door. Op een gegeven moment ligt de frontman te kronkelen op de grond van het podium en schreeuwt gewoon door. Als hij opstaat springt hij er vanaf en laat hierbij de microfoonstandaard vallen. Hij beweegt wat naar de toeschouwers toe en deze schrikken een beetje, maar uiteindelijk doen ook zij vrolijk mee. Mind Rays speelt in een treinvaart, hard en snel. De nummers duren niet lang, maar ze zijn wel energiek en de toeschouwers zijn goed opgewarmd voor de hoofdact.

Onze buren uit Groningen, The Black Cult, komen vanavond als hoofdact. Moge het duidelijk zijn dat zij de nieuwe aanwinst zijn op het gebied van garagerock/punk. Hun debuutalbum The Black Cult heeft sinds 2014 op zich moeten laten wachten, maar is vers in januari uit gekomen. Zanger en gitarist Douwe begint te vertellen over het motto van deze band, deze is volledige participatie en hij verwacht dan ook dat iedereen volop mee doet. Het publiek is nog steeds wat afwachtend, maar doordat de zanger na elk nummer herhaalt dat hij wil dat iedereen mee doet beginnen er steeds meer toeschouwers te dansen. Één van hun bekendste nummers, My Time, wordt gespeeld waarbij het refrein in het hoofd blijft hangen. Ook wordt het nummer I Don’t Want It gespeeld. Bij één van de nummers, dat Douwe een ballad noemt, gaat hij tussen het publiek staan. Hij vertelt dat ze deze ook bij de popronde hebben gedaan. De gitaarsolo van dit nummer ontstaat zittend op de grond met de wat verbaasde toeschouwers om hem heen. Na dit nummer vertelt hij dat de gitaarsnoeren lang zijn en dat geluk hem zit in gitaarsnoeren van twintig meter. Bij het laatste nummer gaat het publiek het podium op terwijl de bandleden in de zaal gaan staan. Bassist Jorn gaat op de bar staan en speelt hier vrolijk mee. Alleen drummer Wouter blijft eenzaam op het podium achter en het ziet er wat zielig uit. Hun optreden eindigt explosief, ook al staan de bandleden allemaal op een andere plek.

The Black Cult heeft zeker de verwachtingen waar gemaakt die stonden in de redenen om hierheen te gaan. Het is een energieke band en met hun muzikale magie brengen ze dit ook over naar de toeschouwers die voor hen naar Asteriks kwamen.

---
Gezien: The Black Cult + Mind Rays + 45 Acid Babies
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 19 februari 2016
Opkomst: Redelijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland