#ETN16: Dagverslag vrijdag

Horen, zien en ontdekken tijdens eerste festivaldag

Met bijdragen van: Sjoerd Nota, Dolf de Vlugt, Ronald de Jong en Rick Slagter ,

Met een drietal 2 Meter Sessies op het toneelschip De Bald'r start op vrijdag het muziekprogramma van het winterse ontdekkingsfestival Explore The North in Leeuwarden. Het concept van winters weer en kippenvel is goed van toepassing in het koude schip, maar in de loop van de avond worden de zalen Neushoorn warmer en warmer. Daarnaast gaan de deuren van de Westerkerk open voor het publiek met mooie optredens van Chantal Acda en Lambert.

Chantal Acda + Mannenkoor - Westerkerk
Midden in het opnameproces van haar nieuwe album neemt Chantal Acda tijdens Explore the North een buitengewoon indrukwekkende afslag in haar muzikale repertoire. In een betoverende setting kleedt Acda met een kleine muzikale bezetting haar wonderschone liedjes tot het minimale uit. De band staat daarbij op de vlakke vloer van de prachtig aangeklede Westerkerk en wordt omringd door muisstil luisterend publiek op de kerkbanken, maar ook zittend en liggend op kussens en kleden op de vloer vlak voor de band. Met percussie en een minimale begeleiding door toetsen, gitaar en een enkele koperblazer raakt Acda tijdens haar optreden aan de essentie van haar muziek; persoonlijke, emotionele liedjes. Voor de gelegenheid wordt Acda ondersteund door een sober en stemmig zingend lokaal mannenkoor, dat een aantal nummers naar sacrale hoogtes weet te stuwen. Dat in deze setting slechts een paar keer kon worden geoefend en daardoor een aantal kleine onvolkomenheden in het optreden sluipen, doet aan de sfeer in het voormalig poppodium Romein niets af. Slechts af en toe overheerst het drukke percussiespel en leidt het hoge volume van de soundscapes, die de melancholische sfeer prachtig aanzetten, af van de verstilde persoonlijke, luisterliedjes van Acda. Het hoogtepunt van de set wordt bereikt als Acda met gitaar een paar stappen naar voren doet en omringd door het muisstil luisterend publiek, geheel onversterkt de prachtige akoestiek van de Westerkerk laat galmen. Een betoverend mooi optreden. (SN)


Lambert - Westerkerk
Als er een goede reden is om het oude Poppodium Romein (Westerkerk) te laten herleven, dan is dat het optreden van de Duitse pianist Lambert wel. De succesformule steekt als volgt in elkaar. Een mannelijke verschijning in oversized kleding neemt plaats achter een glanzend, zwarte Steinway-vleugel. Zijn karakter houdt zich schuil achter een enorm Sardijns masker. Vanaf het moment dat hij begint te spelen krijgt hij het publiek in de Westerkerk muisstil. Met zijn meeslepende melodieën vertelt Lambert complete levensverhalen zonder ook maar een woord te zeggen. Zo kijkt het publiek onder andere gehypnotiseerd toe tijdens zijn uitvoering van Talk! Die flow stort vervolgens volledig in elkaar door de (soms) onnodig stuntelige toespraken tussendoor, waarin hij in alle meligheid vertelt over ruzies met zijn broer en de ontmoetingen met zijn drummer. Weg flow. Waren de verhalen tussendoor dan vermakelijk? Absoluut. Maar de meligheid in de zaal staat in schril contrast met de duisternis, diepgang en absurditeit van zijn muzikale performance. Wat hij precies wil bereiken met dit contrast blijft na afloop dan ook de vraag. Wel is zeker dat zijn melodieën (met name die van de avontuurlijke afsluiter Stay In The Dark) nog maandenlang zullen blijven rondzweven, daar in die Westerkerk. (DdV)


De Kift & Rats on Rafts - Neushoorn (Grote Zaal)
Is het een verplicht nummertje? Of ligt het aan de voorbereiding? Wie zal het zeggen? Wel is duidelijk dat één ding vanavond ontbreekt. En nee, wie van chaos, kakafonie en feest houdt, zit in de grote zaal van Neushoorn op de perfecte plek. De blazers, vele gitaristen, twee drummers en een karrevracht aan zangers zorgen voor een zeer krachtig maar eveneens rommelig geheel. Gecombineerde versies van Last Day On De Zon, Moonlight Flit en Melk En Benzine brengen dan ook de nodige beweging in het publiek. Nee, chaos en kakafonie bevat dit feestelijke optreden genoeg. Maar waar is het plezier op het podium te vinden? Na een luistersessie van hun veelzijdige samenwerkingsalbum Rats On Rafts/De Kift en tijdens het grootse intro (Swan Song) waarmee De Kift met een grote banier het podium op loopt, zijn de verwachtingen torenhoog. Je verwacht op het podium spektakel, maar in plaats daarvan treffen we een chaotisch ‘moetje’ aan. Met name de gefocuste blikken bij de heren en dame van Rats On Rafts vallen op en vormen een flinke belemmering op de feestvreugde. En die feestvreugde is essentieel om het album overtuigend te spelen. Kortom, duim omhoog voor de muziek. Klein duimpje omlaag voor de podiumbeleving. (DdV)


Naast het dagverslag zijn er ook twee uitgebreide verslagen geschreven door onze verslaggever Chiel Schilder over Goat en The Fire Harvest.