#ITGWO16: 3VOOR12/Friesland tipt: Into The Great Wide Open

Met o.a. Baltazar, Mike Krol, Amber Arcades en Meindert Talma

Theo van der Veer ,

Vlieland staat de komende vier dagen volledig in het teken van Into The Great Wide Open. Ook dit jaar pakt het festival ook weer uit met interessante bands en muzikanten op de Openplek, Sportveld en tal van andere podia op het Waddeneiland. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien tijdens het Into The Great Wide Open 2016? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend, dan volgen hier tien tips van onze redactie.

The Jerry Hormone Ego Trip (donderdag 1 september, 20:00 uur, Bolder-zaal)
Jeroen Aalbers is geen onbekende in de Rotterdamse muziekscene. Buiten deze scene is hij vooral bekend van The Apers, de punkkwartet dat in een tijdsbestek van vier jaar, zeven albums afleverde. Na wat muziekale omzwervingen is Aalberts terug met The Jerry Hormone Ego Trip: Nederlandstalige garagerock. Het nummer Dood! Dood! Dood! dreigt zelfs een underground-hitje te worden! Voor iedereen die The Kik te braaf vindt is er The Jerry Hormone Ego Trip!


Balthazar (donderdag 1 september, 21:00 uur, Openplek + vrijdag 2 september, 23:00 uur, Sportveld)
Het Belgische Baltazar behoort inmiddels tot de gevestigde namen in de Belgische popscene. De band behoort tot een van de hoofdgasten van het festival en pakt groots uit. Het treedt zelf twee maal op, waaronder donderdag met Cordette Quartet. Daarnaast treden frontman Maarten Devoldere, bassist Simon Casier en zanger-gitarist Jinte Deprez ook nog op met hun soloprojecten, respectievelijk Warhaus, Zimmerman en J. Bernardt. Alle drie minstens zo interessant! De Balthazar liefhebbers hoeven zich dus niet te vervelen dit weekend.


King  Gizzard &  The Lizard  Wizard (vrijdag 2 september, 20:00 uur, Openplek)
Psychedelische rock van de bovenste plank, nummers van meer dan zeven minuten zijn geen uitzondering. Een van de opvallendste bands van begin dit jaar: King Gizzard & The Lizard  Wizard. Met Nonagon Infinity, hun achtste alweer, baarde het zevental uit Melbourne veel opzien en kreeg de band eindelijk de volle aandacht buiten Australië. Na een slopende tour steken de heren ook nog even aan op Vlieland. Verwacht geen uitgeblust gezelschap, maar een energieke rockshow vol verrassingen!


Mike Krol (vrijdag 2 september, 21:30 uur, Bolder-zaal)
Eind vorig jaar verkoos het Vera Publiek het optreden van garagerocker Mike Krol tot het beste van 2015 in hun club. Een prestigieuze titel, eeuwige roem en een prominente plek op de muren van de Vera zaal. Ook buiten Groningen lijkt deze Mike Krol, na drie albums, eindelijk naam te hebben gemaakt met aanstekelijke garagerockliedjes. Nu, een half jaar na ‘Groningen’, is Krol terug in Nederland en speelde hij weer in Vera én nu dus op Vlieland. De verwachtingen zullen (geheel terecht) hooggespannen zijn. Of het de Amerikaan lukt om dit waar te maken zullen we zien.


SUUNS (vrijdag 2 september, 22:00 uur, Openplek)
Het optreden van het Canadese SUUNS op Welcome to The Village, eerder dit jaar, was nogal indrukwekkend. Onze redacteur ter plekke noemde het optreden toen ‘een dreigende en gevaarlijke wereld, maar die bij vlagen ook onwaarschijnlijk mooi kan zijn’. Geen misselijke kwalificatie, maar daarom niet onterecht. Met het meest recent verschenen album  Hold/Still maakte SUUNS een pracht album vol dreigende, spannende nummers die live dus heel goed uitpakken.


Bixiga 70 (zaterdag 3 september, 12:30 uur, Sportveld)
Vergeet Rio de Janeiro. Nu is het de beurt aan Sao Paolo, want daar komt het meerkoppige Bixiga 70 vandaan. Vernoemd naar een wijk in hun thuisstad. De Brazilianen brengen de zomer (terug) naar Vlieland met hun aanstekelijke mix van afrobeat, tropicalia en jazz. Neem je dansschoenen mee naar ITGWO, want er gaat geheid gedanst worden op het Sportveld, en dat op zaterdagmiddag om half één… Hoe dan ook een goed begin van je dag!


Smells Like Teen Spirit (zaterdag 3 september, 20:00 uur, De Stoep)
Een speciale tip voor onze lezers die jonger zijn dan achtien jaar, Smells Like Teen Spirit. In De Stoep mag je gratis naar binnen als je tussen de twaalf en achtien jaar bent en kun je genieten van rapper Ares en songfestival crack Douwe Bob en (oud) Kleine Prijs van Friesland finalisten Tolls en Feral Tides! Een hele leuke avond dus voor iedereen die even niet met z’n ouders naar zo’n stel ouwe lullen op het hoofdpodium wil kijken! En het goede nieuws is dat je ouders niet naar binnen mogen, dus leef je uit in café De Stoep!


Amber Arcades (zaterdag 3 september, 21:30 uur, Bolder-zaal)
Wat valt er nog te zeggen over Amber Arcades? Alles is al bijna gezegd en de toon daarbij was bovenal zeer positief. Haar debuutalbum werd op het Britse continent met gejuich ontvangen en als klap op de vuurpijl nomineerde 3VOOR12 Fading Lines voor de 3VOOR12 Award. Annelotte de Graaf deed het afgelopen voorjaar Vlieland al aan, toen voor Here Comes The Summer. Onze redacteur zag toen dat het goed was en ook daarna hebben we geen onvertogen woord over Amber Arcades gehoord.


Meindert Talma (zondag 4 september, 12:30 uur, Bolder-cafe)
Op ITGWO presenteert Talma zijn nieuwe plaat Jannes van der Wal, een eerbetoon aan de in 1996 overleden cult dammer. De officieuze titeltrack van het album, De Balade van Jannes van der Wal werd goed ontvangen en alom geprezen op de sociale media. Daarnaast speelt Talma weer samen met twee derde van zijn voormalige Negroes! Talma is in de vorm van zijn leven, om maar even in sporttermen te blijven, en zou wel eens als een van de winnaars het eiland af kunnen lopen. Aansluitend op het optreden van Talma zal er nog een damsimultaan plaats vinden tegen damlegende Harm Wiersma.


Whitney (zondag 4 september, 17:00 uur, Openplek)
De band komt voor uit de reset van Smith Westerns en kwam deze zomer met haar debuutplaat, Light Upon The Lake. Een stelletje rare gasten, dat zijn het wel, die zes jongens uit Chicago. De band introduceerde zichzelf met een serie naaktfoto’s en daarnaast zijn ze niet vies van enige geestverruimende middelen, wat nog wel eens zijn weerslag op het optreden wil hebben. Randzaken zult u zeggen; de muziek, daar gaat het om en daar is niks op aan te merken: indiepop met een flinke dosis (Chicago) soul. Of dit op ITGWO ook weer zo goed uitpakt als eerder deze zomer op Where The Wild Things Are, Down The Rabbit Hole en Lowlands zullen we zondag weten, wanneer de band het festival (bijna) afsluit.


Into The Great Wide Open vindt plaats van donderdag 1 september tot en met zondag 4 september, op Vlieland. Voor meer informatie over het festival en het programma, ga naar de site: www.intothegreatwideopen.nl.