#ITGWO16: De zondag van Into The Great Wide Open op Vlieland

Het publiek heeft mededogen met uitgeblust Whitney

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Jorah Terwisscha van Scheltinga ,

Op de laatste dag van Into The Great Wide Open zijn de behaaglijke weersomstandigheden weder gekeerd. Hoewel een ieder vermoeid is na een lang weekend rock & roll en aan verwante zaken en op z'n laatste benen loopt heeft het publiek weer ruimschoots de weg naar de diverse podia weten te vinden. Voor de laatste dag staan er dan ook nog voldoende interessante acts op het programma.

Je zou een boek kunnen schrijven of een documentaire kunnen maken over dammer en dammer Jannes van der Wal. Meindert Talma heeft er echter voor gekozen om een tweeëntwintig minuten durende ballade over de levenswandel van zijn jeugdheld te maken. Dit bijzondere project van Talma heeft in de afgelopen weken behoorlijke aandacht gekregen. In de Bolder vindt de première plaats van deze op z’n minst opzienbarende onderneming. Het nummer wordt voorafgegaan door korte vertellingen en een aantal liedjes met allemaal hetzelfde thema; dammen. Apotheose van de avond is het onvermijdelijke maar prachtige eerbetoon aan Jannes van der Wal. Met zijn onnavolgbare timing en in de rug gesteund door een soepel lopende band, wekt Meindert Talma de dammer Jannes van der Wal op een fraaie respectvolle wijze weer een beetje tot leven. Talma nadert met dit project de cultstatus van Jannes van der Wal met rasse schreden.


Hoe anders is het bij Douwe Bob. Zijn status is verre van cult, sterker nog naar eigen zeggen was hij te commercieel bezig, maar eindelijk mag de Amsterdammer op Into the Great Wide Open aantreden. En muzikaal gezien terecht. Zijn prima wegglijdende popsongs misstaan in het geheel niet onder de nazomerende middagzon op het Sportveld. Temeer ook omdat Douwe Bob zich inmiddels heeft omring door een groep muzikanten die hun sporen op Vlieland inmiddels ruimschoots heeft verdiend. Muzikanten, incluis Douwe Bob, die laten zien catchy countryrock tot in de puntjes te beheersen.


De Australische band Methyl Ethel houdt het erg spannend. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een grootschalig ontsporende psychedelische progrock-show te creëren; allerhande gitaarpedaaltjes en apparatuur waaruit de meest waanzinnige soundscapes worden getoverd. Hoewel die tijdens de set zeker worden gebruikt, blijkt zich in de beperking de meester te schuilen. Wat dan namelijk komt bovendrijven zijn een aantal hele sterke songs die ook voor een breder publiek prima muzikale kost blijken. Regelmatig wordt bij deze spannende band Tame Impala als referentie genoemd. Methyl Ethel laat op Vlieland zien prima op eigen benen te kunnen staan.


Na een maand van touren door Europa oogt de band Whitney vermoeid. Het optreden op Into the Great Wide Open is de laatste in een lange rij en vannacht nog is de band vanuit Dublin naar Vlieland toegekomen. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, maar dat het toeren z’n tol eist is aan de band af te zien én te horen. De fraaie zo kenmerkende kopstem van zanger en drummer Julien Ehrlich klinkt kwetsbaar en regelmatig is de band op kleine missertjes te betrappen. Toch heeft het publiek mededogen met deze laatste band op bospodium De Open Plek. Ook het publiek is immers moegestreden na drie dagen vol muziek, strand, regen en zonneschijn. De gloedvolle liedjes vol met fijne inventieve arrangementen en (Chicago) soul zijn sterk genoeg om deze sympatieke band en de toehoorders door dit laatste weemoedige optreden heen te slepen.