#WTTV15: dEUS gaat op reis en neemt mee…

Een koffer vol mooie muziek van Pomrad, Soldier’s Heart en Ostyn

Tekst: Marije Heida ,

Welcome to The Village heeft na drie jaar het begrip samenwerken een nieuwe dimensie gegeven. Het festival is een prachtig voorbeeld hoe met alle vormen van input, inzichten van professionals en bloedfanatieke vrijwilligers een festival neergezet kan worden. Een band betrekken bij de programmering is niet nieuw, maar als dEUS instemt in de Belgische talentenvijver te wil vissen is dat een noemenswaardige samenwerking.

Het samenstellen van het muziekprogramma voor Welcome to The Village is op verschillende manieren tot stand gekomen. Programmeurs Peter Reen en Peter Dijkstra hebben naast hun eigen netwerk en muzikale inzichten de festivalbezoeker opgeroepen mee te denken. Daar is in grote getale gehoor aan gegeven, getuige de spreadsheet met suggesties die door velen is ingevuld. Een andere weg die de heren zijn ingeslagen is het benaderen van verschillende nationale en internationale platforms en bands. Dit resulteert in uiteenlopende muzikale festivalonderdelen zoals het Deense Sound of Aarhus, de Subbazondag van Subbacultcha en als klapper: dEUS Invites


De mannen van dEUS staan al meer dan twintig jaar, onder de bezielende leiding van Tom Barman, in Europa aan de top van het indierock-genre. Het binnenhalen van dEUS als headliner is op zijn zachts gezegd een mooie prestatie. Dat ze vervolgens - ongetwijfeld in overleg met het management -  onder de noemer ‘dEUS Invites’ ook nog eens drie zeer interessante Belgische acts meenemen is de lekkere kers op de taart, of in het geval van dit festival: de biologische kruidenboter bij de biefstuk van koe Janneke. Drie uiteenlopende acts worden door de mannen van dEUS in de koffer meegenomen naar Friesland, namelijk Ostyn, Soldier’s Heart en Pomrad

Op de vraag wat de uitnodiging voor Bert Ostyn betekent reageert hij zeer enthousiast: “Ik ben zeer blij dat ik mag spelen met mijn nieuwe project Ostyn. Het is namelijk mijn enige concert in Nederland. Ik heb net een nieuwe plaat uitgebracht en die heeft nog niet zoveel aandacht gehad in Nederland. En daarbij, ik speel daar ook graag. Ik kijk er naar uit om weer contact te maken met het Nederlandse publiek en mijn nieuwe nummers te brengen. De officiële uitnodiging komt uiteraard via het management, maar ik ken Tom Barman en de rest van de band al jaren. Met mijn vorige band Absynthe Minded hebben we veel samengespeeld. Het is een klein wereldje, maar dat neemt niet weg dat ik zeer vereerd ben want ik ben al sinds jaar en dag groot fan van dEUS. Daarbij vind ik het programmeren van een festival op deze manier zeer inspirerend.” 

De band die zaterdag voor Ostyn staat gepland op Ravenswoud is Soldier’s Heart. Deze jonge band behoort tot de nieuwe generatie muzikanten die de Belgische standaarden hoog moeten houden, en dat lukt ze uitstekend. Toetsenist Laurens Mariën noemt de uitnodiging van dEUS om te komen spelen op Welcome to The Village, evenals Bert Ostyn, een grote eer. Hij schrijft in een reactie: “Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in Belgie zijn de heren van dEUS echte goden. Toen in 1994 hun eerste plaat uitkwam waren sommige mensen van onze band nog maar net of nog net niet geboren, en toch kennen we nagenoeg elk dEUS nummer. Dat kan enkel maar betekenen dat hun muziek tijdloos is, iets waar veel bands van dromen. Om door zo’n band uitgenodigd te worden is een hele eer.”

Pomrad laat de zonnige, funcky electronische klanken los op vrijdag 17 juni in de Grootegast tent vanaf 23.15 uur. Soldier’s Heart en Ostyn zijn respectievelijk om 19.30 en 21.30 uur te vinden op het Ravenswoud podium op zaterdag 18 juni. De mannen van dEUS sluiten zondagavond het Welcome to The Village festival af om 21.00 uur op het Bontebok podium.