#WTTV15: Sound of Aarhus presenteert Deens talent

“We willen verborgen juweeltjes van de lokale scene aan het voetlicht te brengen”

Theo van der Veer ,

Het Deense Sound of Aarhus is naast BE for Music uit België en het Duitse Fuchsbau Festival een van de drie partners van Welcome to The Village die een middag lang muziek gaat programmeren in de Mongoolse yurt, die voor deze gelegenheid Grauwe Kat is gedoopt. Hiermee hoopt Welcome to The Village nieuwe Europese bands onder de aandacht van haar publiek te brengen. Wij spraken met Steffen Paust, oprichter en redacteur van Sound of Aarhus over hun betrokkenheid bij het festival.

Sound of Aarhus bestaat sinds 2013 en is een Engelstalige site in de tweede grootste stad van Denemarken, Aarhus dus. Met ons platform willen we verborgen juweeltjes van de lokale scene aan het voetlicht brengen. Met de focus op opkomende talenten streven wij ernaar om relevante artikelen, interviews, reviews en aanbevelingen te publiceren”, legt Paust uit. Doordat Sound of Aarhus in het Engels schrijft hoopt de makers zich te onderscheiden van de meeste blogs en tijdschriften in Denemarken, die in het Deens schrijven. Het doel hiervan is volgens Paust om het muzikale milieu in Aarhus onder de aandacht te brengen van zowel het Deense volk als de rest van de wereld.

“Om de muziekscene te omschrijven zou ik eerder in termen als passie, integriteit, de jeugd en talent spreken”, vertelt Paust. “Veel van onze locale acts zijn echt getalenteerd, maar worden, wanneer ze eenmaal doorbreken, door internationale blogs en tijdschriften uiteindelijk toegeschreven aan Kopenhagen. Daarom zullen veel mensen nooit doorhebben hoe indrukwekkend en welvarend onze lokale scene werkelijk is.” Op de vraag of hij ook voorbeelden heeft van lokale acts die het momenteel goed doen, antwoordt Paust: “soulqueen Ankah, punkrockers Yung, all-female band Velvet Volume, rockact Go Go Berlijn, Captain Casanova, Federal Unicorn en de briljante electro-pop van Keep Camping.”

Met de scene in een stad als Leeuwarden is Paust niet heel erg bekend: “Daarom kan ik niet wachten om het te ervaren. Hopelijk kunnen wij een aantal internationale samenwerkingen aangaan in Nederland en wellicht in de toekomst een aantal muzikale uitwisselingen organiseren met een Nederlandse blogs of tijdschriften. Hij is er dan ook van overtuigd dat zowel mensen uit Denemarken als Nederland elkaars bands en muziek kunnen waarderen: “ze moeten gewoon de kans krijgen het live te ervaren.”.

Hoe Sound of Aarhus betrokken is geraakt bij Welcome to The Village is volgens Paust wel een leuk verhaal: “Via een Deense jongen, Claus, die een paar jaar in Leeuwarden heeft gewoond kwamen we in contact met enkele Leeuwarders. Zij waren in Aarhus om het SPOT Festival te bezoeken. Daarnaast waren ze erg benieuwd naar de muziekscene in onze stad. Vervolgens hebben enkele medewerkers van Sound of Aarhus vorig jaar het Friese festival bezocht en ze waren onder de indruk. Van het een komt het andere en daarom komen wij dit jaar terug met twee Deense acts, als onderdeel van het festival.” Daarnaast vindt Paust het erg toevallig en grappig dat Aarhus in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn en Leeuwarden het jaar daarna. “Een goede reden om als inwoners van deze steden samen op te trekken en kennis uit te wisselen tussen Aarhus en Leeuwarden.”

Voor Steffen Paust wordt het de eerste keer dat hij ‘The Village’ bezoekt: “Ik kan daarom ook niet wachten! Wat ik van het festival gezien heb, op video’s, ziet er fantastisch uit.” Daarnaast zal Sound of Aarhus twee bands presenteren in de yurt. “Van beide bands kun je een fantastische, overdonderende show verwachten.” Paust neemt namens het platform ook nog zitting in het panel: European Music  Communities, op zaterdagochtend. “Het doel is dit weekend voornamelijk om een aantal mensen te ontmoeten, Deense rock muziek onder de aandacht te brengen en gewoon te genieten van een heerlijk festival”, aldus de Deen.

Vindt Paust dat de bands die Sound of Aarhus meeneemt naar het festival - Captain Casanova en Federal Unicorn - representatief zijn voor wat er momenteel speelt in zijn stad? “Aan de ene kant vertegenwoordigen zij een deel van de opkomende rockmuziek op het moment. Aan de andere kant zijn er heel veel diverse, opkomende bands in Aarhus. Het is moeilijk om te zeggen dat zij hét geluid van Aarhus op dit moment vertegenwoordigen. Zij vertegenwoordigen in elk geval wel een deel van wat er gaande is op het moment.”