Interessante muzikale omlijsting Noordelijk Film Festival

Met het IJslandse Árstíðir als veelbelovende 'headliner'

Redactie ,

Zoals gebruikelijk presenteert het Noordelijk Film Festival ook deze editie weer de nodige muziek op het festival. Naast muziek(gerelateerde) films, kent het programma ook een muzikale omlijsting. De organisatie werkt daarom samen met de Leeuwarder poppodia Podium Asteriks en Neushoorn, het Oranjewoud festival, CineSonic en muzikale initiatieven als Nokturné en FrieJam.

Enkele jaren geleden sloeg de organisatie de weg van live muziek in op het Noordelijk Film Festival. Vorig jaar kreeg dit serieuze vorm met een muzikaal waardig festivalprogramma. Dat programma krijgt dit jaar een vervolg. Zo lijkt het alsof de muziek niet meer weg te denken is en zodoende een belangrijke pijler van het festival is geworden. 3VOOR12/Friesland zet het programma op een rijtje. Welke interessante bands en artiesten kun je de komende dagen verwachten?

YVI (woensdag 11 november, 18:30 uur - DH Foyer)
De Friese band YVI wist dit voorjaar nog de halve finales van de Kleine Prijs van Friesland te halen en ondanks dat het de finale niet haalde timmert YVI momenteel aardig aan de weg. Vorige week verscheen Wolfmother's Melody, een prachtig walsje! Hoogstwaarschijnlijk gaan ze die komende woensdag ook spelen.

Nokturné (woensdag 11 november, 19:15 uur / 21:45 uur - SF/FM Hal / zaterdag 14 november, 23:15 uur DH Foyer)
Naast dat de heren van Nokturné de film Paris/Berlin: 20 Years of Underground Techno presenteren op het Noordelijk Film Festival, moet er ook nog gewoon gewerkt worden. Dj's Rick Klap (Klapf) en Matthijs Dijkstra (Nuuver) draaien tijdens de openingsavond in de hal van het Fries Museum en op zaterdagavond verzorgen ze de afterparty in de foyer van de Harmonie. Dat doen ze met geraffineerde house platen, natuurlijk gecombineerd met de beste soundtracks!

Alumna (donderdag 12 november, 21:00 uur - DH Foyer)
Melancholische luisterpop, zo wordt de muziek van Alumna omschreven. Alumna is het alter ego van Tessa Raadman, maar live treedt ze met een band op. Dit najaar waren ze een van de meest geboekte bands tijdens de Popronde, maar deden toen Friesland niet aan. Gelukkig krijgt Leeuwarden een herkansing op het Noordelijk Film Festival.

KIN (donderdag 12 november, 23:15 uur - DH Foyer)
KIN is het geesteskind van Kim R. Foster, een in Groningen residerende Britse. Inmiddels heeft zij leden van Vox Von Braun en The Swains om zich heen verzameld en is KIN een heuse band. Recentelijk bracht de band haar tweede plaat SlowTV uit, een langspeler vol dreampop/post-rock en triphop invloeden.

North to the Night (vrijdag 13 november, 18:30 uur - DH Foyer)
Het Groningse North to the Night maakt post-rock in de traditie van bands als Godspeed You! Black Emperor. Dat betekent lange, uitgesponnen gitaarpartijen en instrumentale nummers die, door middel van vocale samples, weldegelijk politiek geladen zijn. Onlangs presenteerden de heren hun titelloze debuutplaat in Vera.

Daan van Beijeren (vrijdag 13 november, 18:45 uur - SF/FM Hal)
De Leeuwarder singer-songwriter Daan van Beijeren maakte een grote kans tijdens de laatste Kleine Prijs van Friesland. Hij behaalde glansrijk de finale, maar moest het daar afleggen tegen Abdomen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en is er de debuut EP Stolen Piece en speelt hij dus vrijdag dus op het filmfestival.

Mountain States (vrijdag 13 november, 21:30 uur - DH Foyer)
Het Nijmeegse dream-powerpop kwartet Mountain States stond deze zomer al op Welcome to The Village en maakte toen veel indruk. Dat de band nu terugkeert is mooi voor hen die het toen gemist hebben. De heren timmeren gestaag aan de weg en lijken slechts enkele stappen verwijderd van een definitieve doorbraak. De weg naar de fijnproevers hebben ze inmiddels weten te vinden.

Seewolf (zaterdag 14 november, 14:45 uur - DH Foyer)
Ruim een jaar geleden heten de heren van Seewolf nog Aircraft, maar bekend werden ze ooit onder de naam Melanocaster. Nu zijn ze terug als Seewolf. Sinds de terugkeer op het Friese poppodium doet de band niets anders dan lof oogsten met hun authentieke seventies rocksound en stonden ze recentelijk nog op Freeze. Het wachten is nu op nieuw plaatmateriaal, maar eerst het Noordelijk Film Festival platspelen!

Blue Quartet (zaterdag 14 november, 18:45 uur - SF/FM Hal)
We kennen Renske de Boer als energieke frontvrouw van Mr Wallace, maar ze heeft muzikaal gezien meer in haar mars. Met jazzcombo Blue Quartet brengt ze swingende jazz aan de man. Geïnspireerd door de jazz uit de jaren twintig. Sfeervol en ideale muziek voor bij het vallen van de avond.

Goodnight Moonlight (zaterdag 14 november, 14:45 uur - DH Foyer)
De Rotterdamse cassette-nerd Jasper Boogaard is de man die schuil gaat achter Goodnight Moonlight, een Lo-Fi dreamwave project. Afgelopen zomer verscheen Mountain Boy, zijn vierde EP binnen een jaar en natuurlijk allemaal op cassette.Voor wie van Mac DeMarco en Beach Fossils houdt.

Ástríðir (zaterdag 14 november, 18:30 uur - DH Foyer)
Een van de meest opvallende namen binnen het muziek programma is die van de IJslandse band Ástríðir. Het indie folk kwartet uit Reykjavik bracht dit jaar het album Hvel uit, een plaat met zowel Engelstalige, als IJslandse teksten. Soms weids en bombastisch, dan weer klein en akoestisch. De vereovering van Europa zou wel eens kunnen beginnen in Leeuwarden.

Torii (zaterdag 14 november, 23:45 uur - DH Foyer)
De Leiderdorper Domenico Mangione maakt muziek onder het alterego Torii. Deerhunter, Women en Television worden genoemd als invloeden van deze muziek. Niet de minsten en natuurlijk schept dat verwachtingen. Zijn debuut EP staat op uitkomen en zal verschijnen op Purple Noise Record Club, het label van Yuko Yuko. Maak je borst maar nat.

Ananazz (zondag 15 november, 14:00 uur - DH Foyer)
De jongens en meisjes van het dertien-koppige gezelschap Ananazz uit Leeuwarden, maken een ongekend aanstekelijke mix van afrobeat, jazz en ska. Het zou maar zo kunnen dat het al vroeg op de middag héél gezellig gaat worden in de foyer van de Harmonie!

The Future’s Dust (zondag 15 november, 14:45 uur - Neushoorn café)
Na het vertonen van de film Hjir zullen de heren van The Future’s Dust - die overigens ook in deze  film 'acteren' - optreden in het Neushoorn Café. Vorige maand maakte ze, naar twee jaar afwezigheid hun rentree in Utrecht en nu ‘voor eigen publiek’. Reikhalzen wordt uitgekeken naar dit optreden. Hoe staat het er nu voor met de Friese belofte van 2013?

Smutfish (zondag 15 november, 14:00 uur - DH Foyer)
Smutfish is de muzikale uitlaatklep van kunstenaar Melle de Boer (ex-John Dear Mowing Club). Begin dit jaar kwam het album Trouble uit, hun derde. “De muziek van Smutfish heeft  “een hele oude, op Americana leest geschoeide ziel. Niet alleen qua klank of kleur, maar ook vanwege de verhalen die Melle de Boer in z'n liederen vertelt,” aldus 3VOOR12/Den Haag.

The Old Riverhoppers (zondag 15 november, 18:15 uur en 20:45 uur - DH Foyer)
Hoewel ze gewoon uit Utrecht komen, lijken de vier heren van The Old Riverhoppers rechtstreeks uit de jaren twintig van de vorige te zijn gestapt. Met hun mix van bluegrass, 'oldtime' country en hillbilly werpen ze je zo terug in de tijd, maar goed genoeg voor een feetsje, een ‘ouderwets’ feestje...