3VOOR12/Friesland tipt: week 8 3VOOR12/Friesland tipt: week 8

Luisterliedjes in het zuidoosten en garagerock in het noorden van de provincie

, Theo van der Veer

3VOOR12/Friesland tipt: week 8

Luisterliedjes in het zuidoosten en garagerock in het noorden van de provincie

Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van hoofdredacteur Theo van der Veer.

Dyzack
(Zaterdag 21 Februari, 20:15 uur, Café Le Brocope, Oldeberkoop)

Erik Hofland debuteert in 1999 met het album The Rat Dance Refizz. Een plaat waarmee hij als Dyzack meteen naam vestigt. Gitaarvirtuoos en singer-noisewriter, het zijn slechts enkele superlatieven waarmee de man wordt overspoelt. Daarna wordt het stiller rond de Hagenees en blijft een echte doorbraak uit. Gelukkig blijven er albums uitkomen welke door de liefhebbers van ‘s mans muziek nog altijd op waarde geschat. In 2014 verschijnt de dubbel-EP The Loud Joy/The Still Joy. Hofland laat hierop horen nog steeds een prima songsmid te zijn en een virtuoos met de zes snaren. Wie dit talent live wil aanschouwen moet hiervoor zaterdag naar Stellingwerf. In het sfeervolle theaterzaaltje naast café Le Brocope in Oldeberkoop zal Dyzack u ongetwijfeld een mooie avond bezorgen.


Spinvis en Saartje van Camp (Oogcontact Van De Eenzaamste Soort)

(Woensdag 25 Februari, Posthuis Theater, Heerenveen)

Eigenlijk behoeft Erik de Jong geen introductie meer. Want hoewel hij gezien wordt als een van de blikvangers van de Nederlandstalige pop is Spinvis eigenlijk en genre op zich. De man is van alle markten thuis en weet daar ook nog in uit te blinken. Afgelopen zomer maakte Spinvis (ook al) samen met Saartje van Camp de gedanste opera Kintsukuroi. Deze voorstelling ging tijdens Oerol op Terschelling in première en was avond aan avond uitverkocht. Imiddels is het echter wel weer vier jaar geleden dat het laatste Spinvis album verscheen. Maar er is nieuw materiaal van Spinvis en dat zal hij tijdens de theatervoorstelling Oogcontact Van De Eenzaamste Soort, aanstaande woensdag in Posthuis Theater, Heerenveen spelen. En hij brengt zijn vaste celliste Saartje van Camp mee die zijn vertouwde stemgeluid van donkere klanken zal voorzien.


Afterpartees, Montain Bike en Santa Fé

(Vrijdag 21 Februari, 20:00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)

De leukste gitaarband van Nederland, zo noemt Atze de Vrieze de Limburgse Afterpartees op 3VOOR12. Ver naast de waarheid zit hij niet. De band weet van elk optreden een groot feest te maken. Zo ook op Noorderslag 2015, daar werd het optreden van de heren door de medewerkers van datzelfde 3VOOR12 gekroond tot het beste van de avond. Zij die de band afgelopen zomer zagen op Welcome to The Village zullen eveneens beamen dat een optreden van Afterpartees garant staat voor een enerverend avondje. Nu de band een debuut plaat uit heeft - Glitter Lizard - is er alle reden om weer naar Leeuwarden te komen om deze aan de man te brengen. En waar kan dit beter dan in Podium Asteriks? (Let ook even op de hylarische uitvoering van Shake It Off, stiekem toch al geen misselijke popsong, maar in de versie van Afterpartees helemaal prima!) De bands die het publiek vanavond op mogen warmen zijn het Groningse Santa Fé en Mountain Bike uit Brussel. Wie een fijn avondje garagerock wil beleven blijft vrijdagavond niet thuis zitten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland