#DOA15: Herder heeft ambities, maar nu vooral zin in Dokk'em #DOA15: Herder heeft ambities, maar nu vooral zin in Dokk'em

"We leggen de lat hoog maar hebben geen illusies over wat er te halen valt"

, Marije Heida

#DOA15: Herder heeft ambities, maar nu vooral zin in Dokk'em

"We leggen de lat hoog maar hebben geen illusies over wat er te halen valt"

Marije Heida ,

Aan Fries bloed op het Dokk’em Open Air podium is aankomend weekend geen gebrek. Eén van de vier bands met Friese wortelen is de doom/sludge/stoner band Herder. Ze roepen al vanaf het begin dat Herder harder is. Dat is tot nu toe geen loze kreet gebleken. Marije Heida informeert bij zanger Ché Snelting en gitarist Jeroen Vrieling naar de ontwikkelingen binnen de band.

Het is gitarist JB van der Wal die ergens in 2010 een aantal riffs bij elkaar verzamelt en zonder enige ambitie drummer Tom Nickolson vraagt drumpartijen in te spelen. Van der Wal besluit het materiaal online te zetten en krijgt veel positieve reacties. Er worden een aantal muzikanten aangetrokken, er volgen opnames en een optreden in de Kelderbar van Vera. Herder is vanaf dat moment los! En dat ze los zijn, is een feit. Inmiddels hebben de heren behoorlijk wat podiumuren erop zitten in binnen- en buitenland en is in 2014 het laatste album Gods zeer hard en doeltreffend de wereld in geslingerd. 
 
Vanaf 2010 tot nu vinden er een aantal wisselingen qua bandleden plaats. In 2012 vertrekt zanger Nico Guijt richting Australië en verlaat ook bassist Jimmy Blitzer op een gegeven moment de band. Wat heeft deze bandwisselingen met het geluid van de band gedaan?

Ché: “In principe is er door de wisselingen in bezetting qua sound weinig veranderd. JB schrijft nog steeds het leeuwendeel van de muziek. Iedere verandering op het gebied van songwriting is vooral te wijten aan een band die steeds meer een eigen smoelwerk krijgt. Het is steeds meer een natuurlijk proces geworden, waarin een experiment hier en daar niet geschuwd wordt. De grootste sound verandering wordt wel veroorzaakt door mijzelf op zang. Mijn zang is toch ietwat meer hardcore geënt en op een andere manier agressief dan Nico.” 

Jeroen: “Ik ben ooit begonnen bij Herder als invaller en na twee optredens vast bij de band gekomen waardoor we een tijd met drie gitaristen hebben gespeeld. Dat was woest, maar geluidstechnisch en logistiek ook lastig. Toen Blitzer de band verliet is Marc van Duijvenvoorde doorgeschoven naar basgitaar en hebben we het dan ook zo gelaten en de sound is er eigenlijk alleen maar bruter van geworden. We zijn ook altijd bezig met de invulling van onze sound dus deze zal sowieso altijd veranderen. Heel af en toe spelen we nog met drie gitaristen wanneer JB afwezig zou zijn door een tour met zijn andere band en hij onverhoeds toch speelt. Dan komt het voor dat zowel de invaller als JB de show speelt, maar dit is niet onze insteek met Herder.”


Sinds februari worden jullie op pad gestuurd door Doomstar Bookings. Wat heeft dat jullie tot nu toe gebracht?
Ché: “Het is nog behoorlijk vroeg om hier concreet op te antwoorden, veel shows die we nu nog spelen komen nog voort uit het tijdperk van de oude boeker. Op dit moment werken we aan een tour door Europa als co-headliner voor het najaar en zijn het vooral weekendshows die geboekt worden. We gaan ons steeds meer focussen op het buitenland, zonder Nederland uit het oog te verliezen natuurlijk. Doomstar denkt in ieder geval goed mee, in het belang van de band.”
 
Zijn inmiddels de rekeningen van het dagelijks leven te betalen met het musiceren of kost alles eigenlijk nog meer dan het opbrengt? En zo ja, is al het reizen, repeteren en optreden goed te combineren met banen, geliefden en andere dierbaren?
Jeroen:  “Herder, of welke andere band dan ook, is voor mij een manier om met vrienden vette muziek te maken, ons uit te leven en als het mogelijk is ook nog een beetje te reizen. We leggen de lat hoog maar hebben geen enkele illusies over wat er te halen valt. Vanuit dit genre beroepsmuzikant worden is zo weinigen gegeven dat we daar totaal niet mee bezig zijn. We proberen te zorgen dat de tijd en andere offers die het ons kosten de moeite waard zijn. Zoja, dan gaan we door.
 
Ché: “In een ver verleden was het voor mij een droom om te kunnen leven van muziek. Destijds heb ik echter gemerkt dat het spelen als “broodmuzikant” ten kosten gaat van de speelvreugde. JB is de enige die zijn brood verdient met muziek.
We hebben het geluk dat het ons in ieder geval persoonlijk geen geld kost en dat we naast ons werk, partners en andere dierbaren voldoende tijd willen en kunnen vrijmaken om shows te doen. We hebben voldoende geld om per show een slof peuken, bier, Jägermeister en onzinnige knuffels voor in de bandbus te kopen zonder dat we ervoor moeten bloeden. 

Het is nu echt een hobby, uit liefde voor de muziek. Het rondhangen met een paar van de gaafste gasten die ik in mijn leven heb leren kennen is bijna belangrijker dan het spelen met de band.” 

En? Zin in Dokk’em Open Air? Wat betekent het voor jullie om ‘thuis’ te spelen?
Ché: “Immens veel zin in Dokk’em. Als enige Limburger in de band voel ik toch wel een bepaalde verbondenheid met de regio. Ons Limburgse dialect heeft bijvoorbeeld best wel wat raakvlakken met de Friese taal. Als ik goed luister dan kan ik zeventig procent van het gesprek volgen aan de hand van de mijn dialect. Daarbij is Friesland net als Limburg een beetje de provincie in Nederland die het meeste genegeerd wordt door de landelijke overheden. We hebben geleerd om op onszelf te staan en voor onszelf te vechten. Vanwege het feit dat JB en onze drummer Tom beiden uit de Walden komen is het natuurlijk te gek, en ook niet meer dan logisch, om op die plek te spelen. Dat is wel de omgeving waar de Herder zijn oorsprong vond.

Jeroen: “Zeker zin in het festival! De muziek van Herder past ook goed bij een zomerse zuipsfeer en daar doen we zaterdag zelf ook weer gretig aan mee!”

 
Tot slot: het laatste album Gods is zeer goed ontvangen. Zijn er alweer acties ondernomen voor een nieuw album of EP?
Ché: “We zijn druk bezig met het thema van het volgende album, dat het midden gaat houden tussen EP en album. De meeste nummers zijn reeds geschreven, de streefdatum voor de release is dit najaar.”

Heb je de heren van Herder al een tijdje niet gezien? Kom dan als de bliksem naar Dokk'em Open Air. Daar staan ze zaterdag 20 juni te knetterhard te spelen op de Large Rockhand Stage om 13.05 uur.  

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland