#KPVF14 finalisten: David and the Dutchmen

“Laat het publiek er maar een label opplakken”

Sjoukje Werkman ,

Het is inmiddels een begrip geworden: de Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het winnen van deze prijs een grote stap in de muzikale carrière van beginnende, lokale bands. Na een aantal voorrondes verspreid over de hele provincie en drie halve finales, is het op zaterdag 7 juni tijd voor de grote finale in Poppodium Romein te Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland stelt de finalisten aan je voor. Deze keer: David and the Dutchmen.

Een combinatie van rock, blues, jazz en Britpop in een smakelijke mix. Dat is waar David and the Dutchmen voor staat. Funky bluesrock, met invloeden van Jack White, The Black Keys en de Staat. “Maar,” zo zegt de band zelf, “we houden niet zo van hokjes. We laten ons inspireren en maken daar weer wat moois van. Laat het publiek er maar een label opplakken.”

De Kleine Prijs van Fryslân is de heren niet onbekend. Eerder, in 2010, deden ze ook een gooi naar de titel. Gitarist en toetsenist Roel Blom vertelt: “Eigenlijk hadden we toen geen idee waar we mee bezig waren, we deden maar wat. Nu pakken we het veel professioneler aan. Het afgelopen half jaar zijn we echt serieus aan de slag gegaan. Veel schrijven, oefenen en vooral ook veel spelen.”

Met The Homesick als geduchte concurrent weet David and the Dutchmen de eerste voorronde in Scooters Leeuwarden te winnen. Ook in de halve finale, die plaatsvindt in Het Bolwerk te Sneek, komt de band als winnaar uit de bus. De jury reageert enthousiast en roemt de band om de composities en speelvaardigheid. Roel: “Ergens hadden we wel verwacht – of eigenlijk gehoopt – de halve finale te halen. Maar dat we nu ook echt finalist zijn, is toch wel een verrassing. De concurrentie in de halve finale was goed. Er speelden leuke bands en er was een gezonde spanning.”
 

Winnen is leuk, maar niet het belangrijkste, hebben de mannen ontdekt. “Naast de Kleine Prijs van Fryslân waren we ook bezig met een bandcontest in Groningen: David and the Dutchmen was finalist op het Rode Oortjes Festival. Die wedstrijd hebben we uiteindelijk niet gewonnen. De focus lag teveel op het resultaat, waardoor we geen goeie set speelden. Voor de finale van de Kleine Prijs van Fryslân gaan we dit anders aanpakken, we gaan vooral lekker spelen en dan zien we wel waar dat toe leidt.”

Meedoen aan de finale opent deuren die anders misschien gesloten waren gebleven. “Ergens deze maand verschijnt de eerste echte clip van David and the Dutchmen: More Tricks Up My Sleeve. Daarnaast willen we nieuw werk opnemen, dus we gaan op zoek naar een goede studio. Misschien vinden we nog een mooi boekingsbureau dat ons wat werk uit handen kan nemen. We doen nu alles zelf, en dat kost vaak meer moeite dan dat het iets oplevert. Meedoen aan de finale kan dus echt een mooie opstap voor ons zijn, helemaal als we deze weten te winnen.”