Een brute start van je Paasweekend: Eggbangers Ball

Nieuw metalfestival pakt groots uit tijdens eerste editie

Sjoukje Werkman ,

Vergeet de paasbrunch en laat iemand anders die eieren maar zoeken. Paaszondag 20 april staat volledig in het teken van Eggbangers Ball. Een nieuw metalfestival in Stadsschouwburg De Harmonie. Voor slechts een tientje entree ben je getuige van optredens van bands als Enslaved, Suicidal Angels en Inhume. Niet alleen grote namen betreden het podium, er is zeker ook ruimte voor lokaal talent. Zo wordt er gedurende het festival de bandcontest ‘Highway to Hell’ gehouden, waarbij vier Friese bands strijden om een plek op Into the Grave en Dokk’em Open Air.

Met ruim twintig jaar ervaring is Enslaved een graag geziene act in de metalscene. Eerder stond de band al op Into The Grave 2012 en komende zondag is het de headliner van de eerste Eggbangers Ball. Met 12 albums op zak en een wereldtournee achter de rug hebben de vijf mannen een flinke schare aan fans opgebouwd. Zanger Ivar Bjørnson is letterlijk opgegroeid met de band; hij begon op zijn 13e te spelen en is sindsdien niet te stoppen.

Ook Suicidal Angels heeft er zin in, zo blijkt uit een enthousiaste post op Facebook: “See you all there Dutch maniax, for another crazy show!” De mannen uit Griekenland brachten in januari hun vijfde full-length uit en speelden afgelopen februari nog in een uitverkocht Iduna. “Memories from the last two Dutch amazing shows on February are fresh, let the madness of the Moshing Crew flow for one more time!”

Highway to Hell
Highway to Hell vormt een mooie opmaat voor beginnende bands in het metalcircuit. De eerste editie vond plaats in 2012. Podium Asteriks was gastheer en de strijd werd glansrijk gewonnen door Nom de Plume. Een jaar later wist Stonehawk te winnen en kreeg de Sneker stoner/metalformatie een plek op zowel Into the Grave als Dokk’Em Open Air. De finalisten voor Highway to Hell van dit jaar bestaan uit Polter, Edge of Serenity, Teethgrinder en The Horrible Twunts. Naast een driekoppige, deskundige jury is ook het publiek voor vijftig procent verantwoordelijk voor de einduitslag.

Joe Buck Yourself verzorgt met zijn country punk uit Nashville een deel van het randprogramma. Hij doet dit samen met het zang- en orgelduo De Boodschappers van het Algemene Nut, bekend van hun opvallende uitvoeringen van klassieke pop- en rockhits.


De organisatie van dit nieuwe festival is in handen van de poppodia Romein, Iduna en Het Bolwerk, en de Friese metalfestivals Dokk’em Open Air en Into the Grave.  De eerste editie van Eggbangers Ball begint om 14.00 uur. De band Merrimack heeft inmiddels het optreden moeten afzeggen, maar de organisatie vond in Kjeld een waardige vervanger.