#ETN13: Small Feet krijgt voet aan de grond

Sfeervol optreden van Zweeds trio

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Niels Lahuis ,

Ze zijn eigenlijk nog maar net begonnen, maar staan toch al op Explore the North: het Zweedse Small Feet. In juni verscheen hun eerste EP, die in totaal krap een kwartier lang is. Toch weet de band in de Kanselarij een volledige set van een half uur te spelen. Vooral het nieuwe werk blijkt live uitstekend uit te pakken.

HET CONCERT:
Small Feet, Explore the North, Kanselarij, zaterdag 23 November

DE ACT:

Small Feet is een Zweeds trio dat recentelijk zijn debuut EP, Liar Behind The Sun, heeft uitgebracht. Hierop worden ingetogen liedjes afgewisseld met jengelende indiepop. Constante factor is het stemgeluid van zanger Simon Stålhamrhe, dat de nummers een desolaat gevoel meegeeft. Met hun lo-fi geluid past deze band uitstekend binnen het programma van Explore the North.

HET NUMMER:
Single Rivers wordt live krachtig gezongen en staat als een huis, evenals het korte maar minstens even mooie Hymn. De andere nummers van de eerste plaat worden wel degelijk gespeeld, maar blinken verder op geen enkele manier uit. De echte uitschieters van de set zijn de nieuwe nummers. Hierin combineren de drie bandleden hun zang en laten ze zich instrumentaal gezien van hun beste kant zien.

HET MOMENT:
Wanneer de set tegen zijn einde loopt en het rumoer onder het publiek toeneemt, komt de ware verrassing. Ineens gooit de band alle remmen los en eindigt het relatief rustige nummer Dagmar in een zee van scheurende gitaren en stuwende drums, gevolgd door een daverend applaus. Deze instrumentale outro is precies de wake-up call die het publiek nodig heeft. Vanaf dat punt weet de band de aandacht tot het eind onverdeeld vast te houden. Misschien zou het een handige zet zijn om dit nummer voortaan eerder in te zetten.

OOK OPMERKELIJK:
Beware, this next song may contain whistling”; tussen de nummers door maakt de band veel van dit soort grapjes. De bandleden zijn duidelijk op hun gemak gedurende het optreden. Zo weten ze een aangename sfeer te creëren, die goed overslaat op het publiek.

HET PUBLIEK:
De meeste mensen zijn al voor het optreden begint op de grond gaan zitten. Dit is typerend voor het soort muziek waarbij mensen het liefst voor zich uit willen staren om weg te dromen. Als gevolg is de respons van het publiek soms wel wat lauw, maar de band lijkt hier geen erg in te hebben.
 

HET OORDEEL:
Small Feet speelt een sfeervolle en degelijke set. De sterke zang houdt de meeste nummers overeind, maar vooral de puur instrumentale stukken maken echte indruk. Mochten die twee elementen in de toekomst ooit gecombineerd worden, dan staat ons nog heel wat te wachten.

DE FOTO: