MadNes Dag 2: Feestelijke acts krijgen de voetjes van de vloer MadNes Dag 2: Feestelijke acts krijgen de voetjes van de vloer

Optredens van o.a. Maison du Malheur, Convoi Exceptional en Russkaja

, Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Casper Avi Setz & Alwin Sinnema

MadNes Dag 2: Feestelijke acts krijgen de voetjes van de vloer

Optredens van o.a. Maison du Malheur, Convoi Exceptional en Russkaja

Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Casper Avi Setz & Alwin Sinnema ,

‘Hier wil ik wonen’ is de slogan van MadNes en inderdaad: de eerste festivaldag voelde al meteen als een warm thuis. Op dag twee is er wederom genoeg om naar uit te kijken. Headliner is het Oostenrijkse Russkaja, een band die Russische volksmuziek maakt. Een beetje apart, maar wel lekker. Daarnaast zijn er shows van Maison Du Malheur, Convoi Exceptional en andere acts.

Maison Du Malheur: rasechte Hollanders, maar op een Franse manier gekleed. Veel hoedjes en een drummer die je zo bij een Franse bakkerij achter de toonbank ziet staan. Na optredens op Noorderslag en Into The Great Wide Open is nu MadNes aan de beurt. De naam Maison Du Malheur betekent zoiets als ‘bouwval’, een leuk plekkie, maar waar het behang van de muur valt en de planken los liggen op de vloer. En zo klinkt het ook, stokoude blues met hier en daar jazz- en zelfs rockabilly-invloeden. De afwisseling tussen blues en jazz zorgt voor veel dynamiek en leidt tot een bombastisch einde waarbij er zelfs voor de bordjes ‘’vanaf hier verplicht dansen’’  de avond in gedanst word.

De Sanuk Greenstage, een podium dat door middel van windenergie van stroom wordt voorzien, biedt vandaag ruimte aan singer-songwriters. We zien Just J (bassist van Jaya The Cat), maar ook Bucket Boyz en Erik Ankoné. Ankone wordt voor dit optreden ondersteund door een band, wat maakt dat hij naast kleine intieme liedjes ook blues door de speakers laat schallen.

Als Convoi Exceptional het hoofdpodium betreedt, zien we veel trommels, djembe’s en blazers. De band combineert energieke en opzwepende drumritmes met vele saxofoonsolo's. Convoi Exceptional speelt onder het mom van ‘erbij zijn is mee maken’. En eigenlijk geldt hetzelfde voor GOEIEMIDDAG!, de band die op dat moment de Pennyboardstage bijna letterlijk afbreekt. De heren zijn verkleed als Elmo, Haïtiaan of heel iets anders. 'Waar is toch die shoarma, die vette vette shoarmatent’ in een ska-jasje. In de bomvolle tent wordt gecrowdsurft en een heuse wall of death gedaan.

Russkaja noemt Oostenrijk als thuisbasis, maar heeft leden uit Duitsland, Oekraïne en andere landen binnen de band. Hun sound is divers, van polka tot balkan, met hier en daar wat metal en ska. Ach ja, die soms net wat te lange viool- of gitaarintro, die moeten we de heren maar vergeven, net als de wel erg ingestudeerde danspasjes. ‘You have to run behind that man without shirt, he is the bull’ zegt hij in gebrekkig Engels, maar dan ontstaat er een levensgrote circle pit bij het nummer Tractor. De interactie met het publiek is goed en bij het laatste nummer mogen alle vrouwen nog het podium op. Ja, Russkaja heeft heel wat zieltjes gewonnen op MadNes.

Net als op vrijdag is ook op zaterdag het laatste woord aan de dj’s. DJ Paullie Wants A Cracker zorgt dat iedereen zijn laatste energie in de grote tent nog even kwijt kan, terwijl in de kleine tent tot in de vroege uurtjes deep house en techno wordt gedraaid.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland