BFF2012 Special: Alain Clark 'we zijn allemaal gelijken' BFF2012 Special: Alain Clark 'we zijn allemaal gelijken'

3voor12 Friesland vloog mee met helikopteract Alain Clark

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans (podiumfoto: Ruben van Vliet)

BFF2012 Special: Alain Clark 'we zijn allemaal gelijken'

3voor12 Friesland vloog mee met helikopteract Alain Clark

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans (podiumfoto: Ruben van Vliet) ,

Ambassadeur van de Vrijheid Alain Clark beleefde op 5 mei naar eigen zeggen een ‘waanzinnige’ dag. In de grote tweemotorige Chinook van de Koninklijke Luchtmacht vloog de zanger maar liefst vier bevrijdingsfestivals af. 3voor12 Friesland stapte aan boord in Groningen en vloog mee naar Leeuwarden.


Als een volleerd luchtacrobaat scheert de piloot zijn Chinook over het festivalterrein en strak langs de Oldehove. Leeuwarden mag het weten, Alain Clark is onderweg. Niet veel later landt de helikopter op de nabijgelegen vliegbasis even buiten de stad. In zes busjes wordt de crew naar het backstage terrein naast de Oldehove gereden. Dan is er eventjes tijd voor een gesprek met onze Ambassadeur van de Vrijheid, Alain Clark.

Je bent dit jaar de Ambassadeur van de Vrijheid. Wat betekent dat voor je?
“Het is vooral een hele mooie rol om te mogen spelen. Niet eentje die ik had gedacht heel snel te mogen doen toen ik begon met muziek maken. Tegelijkertijd, en dat deel ik ook met de mensen als ik op het podium sta, is het een positie waarin ik het gezicht mag zijn van een gegeven, namelijk - we zijn vrij - en dat is iets wat we gezamenlijk delen. Verder zegt het niets over mij, maar dat is nu juist de boodschap: we zijn allemaal gelijken. Desalniettemin is het leuk dat ik die boodschap een keer mag uitdragen.”

Want in die zin is het ook wel jouw eigen boodschap?
“Ik geloof daar heel erg in, maar ik kan me ook heel slecht voorstellen hoe je daar niet in kunt geloven. Tegelijkertijd zijn er een heleboel mensen of heel veel groepen mensen met verschillende overtuigingen die vinden dat anderen niet gelijk zijn. Ik denk dat we daarvoor moeten waken.”

Er valt nog wel wat te verbeteren in Nederland?
“Er valt denk ik altijd wel iets te verbeteren, maar we zijn hier in Nederland vrij en daar moeten we trots op zijn. Ik weet niet wat het is om niet vrij te zijn en dat wil ik graag zou houden."

Het afgelopen half jaar bivakkeerde Clark in zijn eigen studio. Daar werkte hij aan de opvolger van de succesalbums Live It Out en Colorblind. Ondere andere Chris ‘daddy’ Dave en Pino Palladino, beide uit de band van D’Angelo, hielpen hem daarbij. Volgens Clark gaat het nieuwe album zeker anders klinken dan zijn voorgaande platen.

“Het is ietsje groovier allemaal. Voor mij is dat een stukje terug naar waar ik muzikaal gezien vandaan kom. Ik heb daarmee het gevoel dat het dichter bij me staat dan al het werk dat ik ooit hiervoor heb gedaan.” Wie nieuwsgierig is naar het nieuwe album, dat Generation Love Revival zal heten, moet wachten tot 18 mei. De nieuwe single Let Some Air In komt aanstaande vrijdag uit. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland