Seeljocht krijgt vervolg op Oerol

Wederzijdse ontmoeting tussen Terschelling en IJsland

Peter Dijkstra ,

Seeljocht, het succesvolle artist-in-residence project van de Popfabryk en Into The Great Wide Open, krijgt op Oerol een vervolg. Elf kunstenaars uit verschillende landen verbleven een week op IJsland en brengen onder de naam Skeylja het opgenomen materiaal mee naar Terschelling.

Skeylja, een samentrekking uit Skylge (Fries voor Terschelling) en het IJslandse woord voor eiland, Eyjan, is een voortvloeisel uit Seeljocht. Het artist-in-residence project gooide vorig jaar hoge ogen op Into The Great Wide Open. Het kwam zelfs tot extra voorstellingen tijdens Le Guess Who? In Utrecht en Explore the North in Leeuwarden.

Een deel van die Seeljocht bezetting is overeind gebleven. De Brit Greg Haines, de Friezen Sytse Pruiksma en de gebroeders Kleefstra en het multimediale collectief 33 1/3 zijn wederom van de partij. Ditmaal gaan ze de samenwerking aan met IJslandse muzikanten, waaronder Borgar Magnason en Eiríkur Orri Ólafsson.

Was Seeljocht vooral een ode aan Vlieland, Skeylja daarentegen draait om de wederzijdse ontmoeting tussen Terschelling en IJsland. Die ontmoeting moet vorm krijgen tijdens improvisatiesessies. Net als bij Seeljocht gebeurt dit door middel van soundscapes, Friestalige poëzie en videoprojecties.


Skeylja wordt van 16 tot en met 23 juni dagelijks opgevoerd om 21.00 uur in de Sint Janskerk te Hoorn.

---

Van 15 tot en met 24 juni staat Terschelling in dienst van het Oerol Festival. Kaarten zijn hier verkrijgbaar. Het volledige programma van Oerol vind je hier