Eén weekend per jaar wordt een bijzonder natuurpark omgetoverd tot het magische dorp Wildeburg. Maar wat vindt hier de rest van het jaar plaats? En waar zijn we eigenlijk? Wij spraken af met Robin Crebas, eigenaar van Netl, het recreatiepark waarin jaarlijks voor enkele dagen het dorp Wildeburg opgebouwd wordt.

Hoe is Netl ontstaan?
Ruim 10 jaar geleden hebben wij dit park ontwikkeld uit oorspronkelijk landbouwgrond. We wilden graag een stuk natuur maken voor mensen; een plaats waarin mensen in de natuur kunnen genieten. Nu kunnen mensen hier zwemmen, wandelen, golfen en ook kamperen op diverse plaatsen op het terrein. Ook hebben we een aantal vakantieverblijven ontwikkeld. Voor de toekomst denken we voortdurend na over de verblijfsrecreatie, vakantiehuizen, en nieuwe mogelijkheden. Er is hier nog heel veel ruimte om door te ontwikkelen.

 

Neem ons eens mee naar ruim vier jaar geleden, de eerste vraag over Wildeburg?
De organisator, Kultlab, wilde graag een nieuw evenement met camping. Al zoekende vonden ze een filmpje op Youtube over een obstacle run die we hier georganiseerd hebben.

Met een e-mailtje was het contact gelegd en het professionalisme én de ideeën over duurzaamheid spraken ons meteen aan. We hebben ook van andere organisaties verzoeken gehad om op Netl iets te doen; Kultlab sprong er uit.

 

En hoe reageerde vier jaar geleden de omgeving op dit toch wel intense festival?
De buurt reageerde over het algemeen heel positief. Dat heeft zeker te maken met de werkwijze van Kultlab. Zij betrekken de buurt er bij; buren worden uitgenodigd voor een rondleiding en krijgen kaarten om Wildeburg te bezoeken. Veel maken daar gebruik van. Buren stellen parkeerruimte ter beschikking en Kultlab werkt graag samen met plaatselijke mensen. Zo wordt het initiatief van 2 schooljongens om bezoekers te vervoeren van parkeerplaats naar evenemententerrein van harte ondersteund.

De Wildeburger Courant

De Wildeburger Courant

Waarom wel Wildeburg en niet andere festivals?
Het is een fijne club mensen om mee te werken. We houden wel rekening met eventuele andere activiteiten op dit gebied waarbij we graag het evenwicht willen houden tussen meerdaagse evenementen en ons recreatie-aanbod.

Wildeburg doet er ook alles aan om het terrein goed te houden; via het krantje (de Wildeburger Courant red.) en social media wordt er blijvend op gewezen het terrein te respecteren en schoon te houden.

 

Hoe kijken jullie vanuit Netl terug op de afgelopen vier jaar Wildeburg? En wat heeft dit jullie naast een fantastisch festival nog meer gebracht?
Fantastisch!; we zijn zelf muziekliefhebbers. We hebben hier in het paviljoen ook een eigen muziekpodium waar wij door het jaar heen zelf af en toe live avonden organiseren. Die klik is er gewoon. We worden erg blij van het aanbod en programma wat Wildeburg ieder jaar weer te bieden heeft. Natuurlijk brengt het ons nationale bekendheid. Het zet Kraggenburg en de Noordoostpolder op de kaart. Mensen uit het gehele land weten ons te vinden als trouwlocatie en als recreatieverblijf. We hebben hier een prachtig gebied aangelegd en Kultlab richt Wildeburg elk jaar weer schitterend in.

Hoe is de samenwerking tussen Kultlab en Netl? En hoe gaat de week voor Wildeburg?
Goed. Constructief en gezellig samen naar het festival toe bouwen. De samenwerking is fantastisch; goede communicatie heen en weer. Niet alleen naar ons toe; ook naar de gemeente, de buren en de omgeving.

Dan iets anders. Dit jaar mocht je zelf wederom achter één van de draaitafels plaatsnemen, een eigen drum n base set op de Wilde Weide. Maar facilitator én artiest op het zelfde festival, hoe is dat?
Geniaal om dat te mogen meemaken en heel blij dat ik de kans heb gekregen om het te doen. Het was best druk en ik mocht zomaar een heel uur extra doordraaien. Ik voel hem nog steeds! Vorig jaar ook gedraaid, maar nu ging het helemaal ontspannen en lekker. Top!

Wat is jouw favoriete plek op Wildeburg dit jaar?
De Wilde Weide waar ik zelf heb gestaan en het Bamboebos vanwege de verlichting en de entourage.

En tot slot, volgend jaar Wildeburg 5 jaar. Wat verwacht/hoop jij dat de organisatie volgend jaar als creatieve impuls geeft om dit jubileum te vieren?
Ik verwacht dat ik wederom verrast word, net als de vorige jaren. Ieder jaar denk je weer; beter dan dit wordt het niet. En toch krijgen ze het weer voor elkaar het volgende jaar wéér mooier, beter en leuker te maken!