De organisatie van Wildeburg blijft altijd graag op de achtergrond. Lekker geheimzinnig. Zij biedt de omstandigheden, maar het zijn de Wildeburgers die uiteindelijk Wildeburg maken. Een festival waar je met je vrienden naartoe gaat of nieuwe vrienden maakt. Dat geldt ook in de muziekscene. Muzikanten die elkaar helpen, met elkaar samen spelen, samen produceren, een gezamenlijke inspirator hebben. Dat laat de programmering ook zien…

Zo zou l’Eclair spelen op Wilde Weide, wat door de onweersdreiging niet door kon gaan. Deze Zwitserse band met een smooth psychedelische vibe wilde meer na het zien van de optredens van Altin Gün en Mauskovic Dance Band in hun Genève. En zo schakelden zij Jacco Gardner’s producer Jasper Geluk bij hun tweede album Polymoods.

Jo Goes Hunting draait om de jazzdrummer Jimmi Jo Hueting die Brotherlove vormde op de zolderkamer met broer Rocco die bij De Staat speelt. Rocco kwam zaterdagavond ook op het podium bij Het Gezelschap waarin ook Jordy Dijkshoorn meeschreeuwt, zoals Jordy dat vorig jaar deed met De Likt. Bovendien is Rocco met Sticks curator bij productiehuis De Nieuwe Oost, die onder andere Jo Goes Hunting begeleiden en Freez.

Jo Goes Hunting

Jo Goes Hunting

Sticks zou ook naar Wildeburg komen om een lezing te houden over On-Rust, maar dit kon niet doorgaan. Zijn Fakkelbrigade maat Typhoon was er wel en gaf een akoestisch optreden waarin hij vervolgens Freez alle ruimte gaf om zijn nummer Anoniem te brengen. Deze muzikale date hadden ze vorig jaar al op het festival afgesproken.

Hadden we het eerder over Altin Gün? Deze band is geformeerd door muzikanten van Jacco Gardner en Jungle by Night, deze laatste band was zondagavond de afsluiter van Wildeburg. Altin Gün was in 2017 de begeleidingsband van Ahmed Fakroun op festival Le Guess Who?.

Deze Libische singer songwriter stond vrijdag op de Wildlive stage. Hij is pionier van de moderne Arabische wereldmuziek. DJ’s hebben zijn muziek uit de 80’er herontdekt wat menig clubhit oplevert. Nu zien we hem zelf spelen. 

Een andere levende legende is Gyedu-Blay Ambolley, ook wel de ‘James Brown van Ghana’ genoemd. Met His Sekondi Band biedt hij maar liefst anderhalf uur lang highlife en afrofunk.
In zijn begin jaren zat hij samen met Ebo Taylor in een band. Deze Ebo Taylor is voor vele afrobeat muzikanten een held en inspiratiebron.

Zo ook voor het Londense collectief Kokoroko, met drie vrouwelijke blazers dat ’s middags op de Wildlive stage staat. Net als de nieuwe band Santrofi uit het Ghanese highlife circuit! De negenkoppige groep onder leiding van Emmanuel Ofori is weer de bassist van Ebo Taylor.

Zo kunnen muziekliefhebbers net als op Wildeburg zelf heerlijk verdwalen in de mooie muziekverhalen en lijnen van muzikanten. Waar een programmering al niet toe inspireert.