Als je van soul houdt, dan wil je Steffen Morrison live beleven. Vooraf belooft hij er een show van te maken in de Underground in Lelystad: ‘Oude soul in een opwindend nieuw jasje’. Samen met zijn Band of Brothers is hij weer on tour sinds het album Movin’ On in maart is gelanceerd. In zijn voorprogramma neemt hij de Britse singer songwiter Samuel Jack mee.

Samuel Jack meer dan een voorprogramma

Samuel Jack meer dan een voorprogramma

Samuel Jack groeit op in Engeland, Zuid-Afrika en Nederland met een mix van blues, Motown, soul en roots muziek. Dat is te horen aan zijn stijl en geluid. De vergelijking met Hozier begrijpen wij wel. Zijn muziek wordt goed ontvangen, zowel in Europa als in Amerika en is te horen in tv-series als Nashville en About A Boy. In Nederland is het vooral NPO Radio2 DJ Rob Stenders die hem plugged. Op de dag dat hij zijn derde EP Fire & Ice lanceert, treedt hij twee keer op in Flevoland. Na zijn voorprogramma in de Underground gaat hij meteen door naar een optreden in Almere bij Vis-a-Vis theater.

Impact met Stone Cold

Samuel Jack maakt indruk. Hij heeft nu alleen een gitarist en toetsenist meegenomen. Met zijn stem en stijl, waarin zijn roots duidelijk te herkennen zijn, trekt hij iedereen zijn muziek, teksten en ervaringen in. Van hoog tot laag, van hard uit noodzaak tot zacht waar pijn is. Meer heeft hij niet nodig. Je wordt gedwongen mee te gaan in Witness, Refugee (Where are you now, man let you down), When The Fire Flies (met levenslessen van zijn vader) en Surrender. De wijze waarop hij Kill All The Lights en vooral Stone Cold brengt met ritmes in het zingen, de stops, de accenten… constant word je aandacht getrokken. Wanneer je naar zijn album luistert, wil je eigenlijk dat het alleen maar klinkt zoals hij het vanavond live heeft gebracht. Het heeft zoveel meer impact. Heb je Samuel Jack gemist? Er is nog voldoende kans, want momenteel treedt hij bijna maandelijks op in Nederland.

Soul stempel met Steffen Morrison

‘Kom allemaal maar dichterbij, dan maken we er een gezellige huiskamer van’, zo nodigt Steffen Morrison iedereen deze vrijdagavond uit. Met Takin’ Me Higher zet hij meteen zijn muzikale soul stempel en zingt daarna het titelnummer van het album waaraan hij onder andere samen met producer Tjeerd Oosterhuis werkte. Movin’ On is soul met een uptempo, maar bij Love Walks All Over You geeft de zanger er aan het eind een akoestische gospel draai aan. Zo wil je hem horen.

Waar zijn de blazers?

Meteen wanneer Old Enough To Know Better start, begint iedereen te swingen. Waar je bij Samuel Jack blij bent met weinig muziekinstrumenten, mis je nu de blazers bij de Band of Brothers; die komen uit de Yamaha en Roland toetsen. De band bestaat namelijk verder uit drums, bas en de energieke gitarist Alvin Lewis, ja, de tweelingbroer van Berget. In We Can Have It All kan Steffen Morrison heel zijn hart leggen met zijn stem. 

Little Bit Longer

Boom, sha [clap] boom [clap] oe oe oe… meteen weer de upbeat er in met All For You op z’n Tom Jones. Dit gevoel willen we houden als Little Bit Longer wordt ingezet. In beide nummers fantaseren we de sax en trompetten erbij. Wonderful One combineert soul met blues en een ‘take it away Alvin‘ gitaarsolo. Dan wordt met The Art Of Being Human alweer het laatste nummer aangekondigd. Meteen is er geroezemoes. Nu al? Terwijl er nog niet echt een hoogtepunt is geweest? Het publiek wil meer Steffen Morrison. Gelukkig, er is nog een toegift: Hard To Handle  van The Black Crowes.

"We want more"

Steffen Morrison

Steffen Morrison

De energie is áán! Steffen Morrison, Alvin Lewis en het publiek willen al de hele avond meer, maar nu is de rest van de band ook ‘on fire’. De ogen gaan open, grote glimlachen, interactie! Hèhè. Aan alle mannen wordt vervolgens gevraagd om op aangeven ´You say you say´ te roepen en aan iedereen daarna ‘What’s up, oh shit’. Na even geoefend te hebben kan Do It All Again ingezet worden. Een gezamenlijk muzikaal gesprek in de Underground, wat één groots feest wordt. Steffen nodigt iedereen uit elkaar vast te pakken en ziet een dame staan. ‘Ben jij alleen? Dan kom je bij mij!’ en zingt het Just Another Man. En zo wordt Hanny de honey van de avond.