Waar De Likt gisteravond afsloot, start Spinvis vandaag: op het podium van Wildlive. ‘Twee woordkunstenaars die zo elkaars uitersten zijn en dat binnen 24 uur,’ aldus host Dirk Zandvliet. Dat kan op Wildeburg. Poëzie waar het publiek op zit te wachten, maar dan anders, want Spinvis komt in duosetting. Een optreden met canon, zingende zaag en verzoeknummers.

Waar is die appeltaart?

Het publiek zit er letterlijk klaar voor, want voor het podium zijn zij neergestreken op de grond en op zelf meegenomen horecabankjes. Er zijn zelfs bezoekers die de stormbaan op zijn geklommen om vanaf een hoogte uitzicht te hebben op wat voor hen gebeurt. Erik ‘Spinvis’ de Jong komt op, samen met Saartje (cello, toetsen, zang en zingende zaag). Het wordt een mooie dag vandaag…. Zo starten ze met Wespen In De Appeltaart.

Als je luistert naar de wolken

Bij Bagagedrager is het muisstil. Je hoort alleen Spinvis met zijn gitaar en Saartje op cello die vervolgens samen zingen ‘Als je luistert naar de wolken, als je luistert naar de wind…’. Poëtischer dan dit, met de wolken in de lucht, de bomen op de achtergrond en de bladeren die meedansen op de wind, kun je het op Wildeburg niet hebben. 

Hallo Maandag

‘Ik ken de kamer waarin u woont. En als u huilt aan de telefoon. U danst zo mooi soms, dat zie ik ook.’ Dat is Het Voordeel van Video. Saartje bouwt dit nummer uit met een pittige cellosolo die door het meestampen van Spinvis een flamenco touch krijgt. Enthousiasme overspoelt het hele veld. Het is pas zaterdag, maar nu horen we ‘Hallo maandag, hallo mei, hallo uitzicht, hallo tijd… Welkom schaduw op de grond van wat nog moet en zal en alles wat nog komt.”

Ik wil alleen maar zwemmen

De teksten passen uitstekend bij het nu: waar het publiek op deze warme dag zoveel mogelijk de schaduw zoekt, het strand op gaat en elkaar bestookt met waterpistolen om nog volop van deze tijd op dit festival te genieten. Dan klinkt daar jippiejajee Ik Wil Alleen Maar Zwemmen. Een verzoeknummer, want Spinvis geeft aan dat als je iets wilt horen, dat je het dan moet roepen. En hup, daar komen de suggesties. Halverwege gaat ook Saartje erbij zitten, maar dan om los te gaan met de zingende zaag.

Elf coupletten

Aan de rand van het Voorsterbos klinkt bij Netl Aan De Oevers Van De Tijd. Het is zo te zien nog vroeg, misschien een uur of twee. En dat klopt zelfs letterlijk. Spinvis is halverwege zijn set. Wat kunnen we zeggen  over Eva? Ze werd gekust door het lot, ze kreeg een vriend voor het leven en Een Kindje Van God. Spinvis klopt een hartslag op zijn gitaar en Saartje declameert de ene na de andere tekst met Belgische tongval. Daarna zingen ze een lied met elf coupletten, dus we mogen gerust iets te drinken nemen. Daarna gaan we van Eva over naar het verhaal van Stefan en Lisette. Hele werelden ontdekken we met Spinvis mee.

Kus me dan canon

Tot slot mogen we meezingen. Het hoeft niet, maar het is wel leuk. En zo zingt iedereen ‘Kus me dan en bijt m’n tong af’. De canon werkt. Een dame uit het publiek pakt haar moment en vraagt Erik of hij een foto wil maken van haar groep. Ze is samen met de vrienden met wie zij naar zijn muziek en teksten luistert. Met Trein Vuur Dageraad klinkt daar: Kom het is tijd om te gaan. Tussen liefde aan de linkerkant en de rechts de eeuwigheid. ‘Dank voor het luisteren en nog heel veel plezier vandaag, deze zomer en de rest van je leven!’

Terug naar Wildeburg

Nog even nog een laatste lied. Kom Terug. Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug. Terug naar Wildeburg. Iedereen gaat staan om een staande ovatie te geven. We gaan diep duiken en alleen maar zwemmen…