Onder de vlag van RUV invites Flevoland’s Finest toog een afvaardiging van rockmuziekminnend Flevoland zich afgelopen zaterdag richting het Emmeloordse podium De Klos. Op uitnodiging van RUV-drummer Ruud Gielen gaven The Grey, Baking Buddha, GDDMN DNSR, Frontstreet en zijn eigen RUV een kleine bloemlezing van metal tot blues in hoe rock-rijk Flevoland eigenlijk is.

The Grey
Uit de (trash)metal-as van het Emmeloordse Engraved herrees The Grey. Deze band heeft vanavond de eer om snoeihard te openen. Dit is zelfs een primeurtje, want het markeert het officiële live-debuut van de heren. Om nou meteen te zeggen dat het de beste metalband is... Zo’n feest is het nog niet, maar wat een geweldige bak herrie! Het grooved, het trasht, het beukt en brult, verdere nonchalance is voor de hipsters. Heerlijk. Met de bak aan ervaring die op het podium staat, is het makkelijk om te verwachten dat er een tamelijk strakke show vol overgave over het publiek wordt geflikkerd. Tegelijkertijd is het toch een eerste show, en dan moet je het nog maar net even allemaal kunnen brengen. Klip en klaar gezegd: dat doet het. Een band die iets nauwer gevolgd moet gaan worden de komende tijd!

Baking Buddha
Veel tijd om bij te komen is er niet, want met vijf acts op het affiche is het vanavond volgas doortrappen. De volgende op het lijstje: de Grungegazers uit Dronten, Baking Buddha. Wie net pas kennis maakt met deze band heeft echt wat gemist, want wat is het goed en bovenal: wat zit het ongelooflijk goed in elkaar. Zeitgeiststijl-technisch kun je denken aan de Violent Soho en DILLY DALLY’s van deze wereld. Verder in het verleden ademt het natuurlijk Pixies en My Bloody Valentine genotsvol in alle melancholische ellende uit. En op een meer dan sympathiek te noemen niveau. Waarmee we meteen de tweede ‘heerlijk’ van deze avond met diepe krassen in het tafelblad mogen noteren. Prima keuze!

Goddamn Dinosaur
Na dit energieke optreden trappen we full throttle richting de freakpunkrock van het Lelystadse Goddamn Dinosaur, het project rondom multi-talent en gitarist exceptionnel Jim W. Otten. De band heeft een tamelijk roerige periode achter de rug, maar laat vanavond zien – en vooral horen – dat wanneer je muziek met een bak overgave speelt, schreeuwt en blèrt, het toch wel de meest goddelijke vorm van genezingstherapie is. Goddamn Dinosaurr is je sympathieke podiumbeestverlosser en frontman Jim je prediker. Freak Power! Of om met drummer Ruud te spreken die - bijna traditioneel - tijdens een korte intermezzo op het podium wordt getrokken: “Ik wil een biertje!”.

Frontstreet
Tijd voor wat straffe nu-metal van de Lelystedelingen Frontstreet. Als je het hebt over een band die tot in de diepste perfectie van het woord de geest van de periode nu-metal 1998-2002 in essentie op niveau onmiskenbaar weten te vangen, dan is dit hands down je go-to-band. Er wordt een flinke bak muziek met explosieve verve op de planken gesmeten. Frontstreet is eigenlijk het predicaat ‘lokaal bandje’ qua niveau en vakmanschap ontstegen. Bij deze band wordt de besmettelijke magie tot in de uiterste vingertoppen beheerst: of ze nu voor 10 of 10.000 man spelen… Ze zuigen je compleet in hun show, als een onschuldig hertje dat is gevangen in de koplampen van een buitengewoon doelgerichte performance. Na zoveel weldaad kun je niets anders dan je directe omgeving even een flink potje te gaan high-fiven, of knuffelen en zoenen, maar vooral elkaar met een bevredigende glimlach bevestigend toewerpen dat het weer een fijne was.

RUV
Tot slot is het tijd voor de gastheren van vanavond om op te treden. RUV, dat voor 66.6% uit Flevolanders bestaat, weet hoe de varkentjes gewassen dienen te worden. Niet rücksichtslos met de hogedrukspuit volop blazen, maar met een flinke trog TLC oprecht speelplezier uitstralen, met een show die staat als een megastal. De powerrockers, die laveren tussen blues, hardrock, met een hintje grunge, maken een nogal stormachtige ontwikkeling door, die ze onder andere een hotspot op de Zwarte Cross aankomende week heeft opgeleverd. En dus deze ‘RUV Invites´- avond!