Alexander del Prado van Assorted Travellers was al tijden op zoek naar een kwaliteitsavond met Americana-muziek in de omgeving. Toen hij dat niet kon vinden, besloot hij het zelf maar te organiseren. Vrijdagavond was de eerste editie van Small Town Revival. Een evenement met goede muziek en mooie verhalen, beloofde hij van tevoren. Nou ja, vooral goede muziek.

Retro-huiskamer

Vanavond staan er drie acts op het podium van De Meester. Niet het podium dat je gewend bent: daar staan nu houten bankjes op. Als je binnenkomt vind je nu rechts het podium, met boven je hoofd sfeerlampjes en op het podium vintage-uitziende apparatuur: De Meester is omgetoverd tot een retro-huiskamer.

Gelukzalige muzikanten

De eerste act van de avond is Jasper Schalks. Vijf man (en vrouw) weet zich met moeite op het toch wat kleine podium te wurmen. De hamvraag van de avond is hoe de violiste er in slaagt de mandolinespeler niet in zijn oog te prikken tijdens het spelen. Dat dat de belangrijkste vraag is, geeft wel aan hoe goed de uitvoering van de muziek is. De band is goed op elkaar ingespeeld: alles klinkt alsof ze nooit iets anders gespeeld hebben. Boven alles straalt vooral het plezier van het podium af. Je ziet het in de blikken, de grote glimlachen en de gelukzalig gesloten ogen hier en daar: deze mensen hadden nergens anders willen zijn.

Rumoerig bij Demi Knight

Na de ombouwtijd en soundcheck start Demi Knight. Waar Jasper Schalks netjes geïntroduceerd werd door host Del Prado, begint Demi zelf maar met praten en spelen. Misschien dat door het onverwachte, rommelige begin het publiek meer moeite heeft met stil luisteren. Waar bij Jasper Schalks iedereen aandachtig luisterde, blijft het nu rumoerig. Jammer, want de prachtige stem van Demi Knight verdient het om aandachtig beluisterd te worden.

Assorted Travellers tonen zich kwaliteitsmuzikanten

Assorted Travellers sluit de avond af. De band is in de Almeerse scene al jaren een naam waar je niet omheen kan, en met de Popronde hebben ze zich afgelopen jaar ook buiten de stad bewezen als kwaliteitsmuzikanten. Vanavond, terug op de thuisbasis, laat de band zien flink gegroeid te zijn de afgelopen tijd. Letterlijk, want sinds de nieuwe EP zijn er twee muzikanten bijgekomen, maar ook muzikaal gezien tonen ze groei. De toevoeging van banjo, elektrische gitaar én een extra zangstem, gecombineerd met iets andere arrangementen, geeft de liedjes meer lading en diepte.

Terug naar het oude Amerika

Jammer vanavond is dat de beloofde verhalen pas bij de laatste act echt naar voren komen. De eerste twee artiesten hadden het meer over hun nieuwe EP/cd, maar schetsten weinig tot geen context bij de tracks. Gelukkig maakt Assorted Travellers dat nog goed. Zowel de songs als de verhalen tussendoor nemen je mee naar het oude Amerika en de bijzondere figuren die daar rondliepen.

Vol vuur voor Americana

Vroeger was een Small Town Revival een samenkomst van gelovigen, waar ze luisterden naar een bevlogen priester, zo vertelt Del Prado vanavond. Niet zozeer om hun geloof bevestigd te krijgen, maar om het aan te wakkeren, om vol vuur weer weg te gaan.
Wat dat betreft doet Small Town Revival zijn naam eer aan. Als dit evenement namelijk de liefde voor Americana-muziek niet versterkt, zal niks dat voor je doen.