Afgelopen zaterdag was de Flevolandse voorronde van de Metal Battle in Dronten. Een avond gevuld met vier bands komend vanuit het hele land. Allen met dezelfde instelling; “Wij gaan er vanavond met de winst vandoor!” En dat was te merken! Wat resulteerde in een stevige, gevulde, avond vol stevige gitaren en diepe grunts. Wij waren er bij om te zien hoe het huidige metal landschap in Nederland vorm gegeven is.

Deformus

Deformus had de eer de avond te openen. Altijd een lastige taak, het publiek moet nog opwarmen en daar mag jij voor zorgen! Een taak waar Deformus toch wat moeite mee bleek te hebben. De interactie met het publiek bleef een beetje uit. Later op de avond had dit misschien niet zo’n probleem geweest, alleen voelde de zaal zich nu nog wel veilig bij de bar. Toch zonde voor een band waar specifiek de grunts en de strakke partijen bij de jury alom geprezen werd. “Als het nog strakker geweest zou zijn, was ze minderjarig” Aldus de jury.

Defazer

De tweede band, Defazer, begon ietwat rommelig. De techniek liet qua voorbereiding wat te wensen over. Jammer dat dit de flow af en toe uit hun set haalde. Op muzikaal gebied was het totaal anders. De zang was lekker old school en droeg de muziek enorm, de solo’s waren echt goed en mochten nog wel langer en meer. Alleen de drums konden wat de jury betreft iets meer variatie genieten.

Astraea

De gasten van Astraea zou je niet snel bestempelen als “stereotype” metal muzikanten. Als je deze groep op het podium ziet staan zouden ze, sorry jongens, ook door kunnen als boyband uit de top 40. Echter, zodra het eerste nummer ingezet wordt verandert dit beeld direct. Astraea grijpt je direct bij je strot om je vervolgens een half uur lang niet meer los te laten. Of, in ieder geval bijna niet meer los te laten. De enige momenten waar ze dit laten liggen zijn de toch wel lange pauzes tussen de nummers door. Het publiek heeft zich hier echter geen moment aan gestoord, wat blijkt uit het binnenslepen van in ieder geval de publieksprijs.

Shoot the Messiah

De hekkensluiter van de avond was Shoot the Messiah. En wat voor afsluiter! Shoot the Messiah speelt niet voor een zaal, zij spelen ín een zaal. By far de beste interactie tussen band en publiek. Dit gecombineerd met sublieme gitaar technieken maakt het een genot om naar te kijken en luisteren. Echter lijkt de band uit drie te bestaan. De bassist heeft het grootste deel van de set de neiging weg te duiken in een donker hoekje. Af en toe komt hij even los en is het geheel compleet. Jammer dat dit niet de hele set constant is.

De Winnaar

Nirwana Dronten heeft de hele avond moeten wachten om de uiteindelijke finalist te aanschouwen. Shoot the Messiah is de winnaar tijdens de Flevolandse voorronde van de Metal Battle 2018. Succes in de landelijke finale jongens!