De vier podia van Wildeburg

Ieder podium zijn eigen unieke feestje en jasje

Daphne Borst, Carmel Eerdhuijzen & Kilian Kasyer ,

Verspreid over het terrein van Wildeburg liggen vier podia tussen de duinen en de bomen verscholen. Elk podium heeft zijn eigen unieke jasje en zijn eigen unieke muziek. Waar het ene podium je laat klimmen tot ongekende hoogte houdt het andere podium je zonder moeite met beide benen op de grond. Maar hoe zien de podia eruit? Welke acts spelen waar? Wat valt het meeste op? Om daar achter te komen hebben wij de vier verschillende podia eens stevig onder de loep genomen voor een ongenuanceerde podiumrecensie.

OCHTENDGLOREN
’s Middags en ’s avonds ligt het verborgen in de schaduw van het Strand, maar ’s morgens schijnt het je fris tegemoet. Ochtendgloren is dé plaats waar bezoekers van Wildeburg zowel wakker kunnen worden als hun slaap kunnen uitstellen.

Locatie
Vlak naast het Strand wordt om zes uur 's morgens Ochtendgloren wakker. Al die tijd zat het verstopt tussen een karaokebar en de dansende Strandgangers in. Pas bij het ontwaken van het podium blijkt hoe makkelijk Ochtendgloren eigenlijk al die tijd te vinden was. Je moet er gewoon optijd bij zijn.

Line-up
De sfeer wordt bij Ochtendgloren niet alleen gekenmerkt door de aankleding, maar ook door de muziek. Stuwende techno met psychedelische randjes vinden we bij Sigward. Eerder die ochtend laat Burt Control zich kenmerken door vrolijke deuntjes en fijne housebeats. Maxi Mill biedt opbouwende kritiek op de ochtend met opbouwende beats, maar blijft verder op een relaxed niveau hangen met zijn heldere blik op house. Voor alle artiesten geldt bij Ochtendgloren dat ze je net zo fris wakker maken als rustig in slaap brengen.

Opvallend
Het geluid van de muziek staat precies hard genoeg om lekker op te kunnen dansen, iets wat kleine groepjes mensen zaterdagochtend nog steeds doen. Daarnaast staat het ook precies zacht genoeg om loungend te kunnen afteren. Een van de loungend afterende mensen komt langs om te vragen naar lippenbalsem, hij heeft droge lippen van de avond ervoor. Of deze bezoeker al wakker is, of nog wakker na de vorige avond zullen we niet te weten komen. Toch wekt dit wel nieuwsgierigheid, reden om daar nog eens naar te kijken morgen.
 

HET STRAND
De meeste mensen associeren het strand met een stralende zon en een blauwe zee, eigenlijk best een prima beschrijving van dit podium. Het Strand is warm, vrolijk en barst van de energie.

Aankleding
Het podium is gebouwd als één grote, houten constructie. Bovenop deze constructie staan banken waar je even kan uitrusten en een drankje kan doen met uitzicht op het dansende publiek. Ook om het podium heen zijn genoeg plekken om te chillen. De sfeer wordt bepaald door de rookmachines, hoge zeshoekige lampionnen en overige spotlights.

Locatie
Het strand ligt centraal op het festivalterrein. Vanuit het strand kun je bijvoorbeeld zo doorlopen naar Ochtendgloren, maar via de bospaadjes ben je ook zo weer terug op de camping. Naast het podium is een bar zodat je niet ver hoeft te zoeken naar een dorstlesser. Zoals je misschien wel verwacht is het direct gelegen aan het water en sommigen maken daar graag gebruik van door te peddelen op een surfplank.

Line-up
Op deze locatie kun je vooral lekker dansen op melodieën en beats waar slechts subtiele veranderingen in te horen zijn. Door onder andere Mollo No.Bass, Dauwd en zelfs Space and Time wordt je meegenomen in een golf van prima beats en frisse geluiden. Opvallend is dat het meeste publiek, waaronder onze eigen Wildeburgers, vooral acts van deze stage aanraadt. Onder andere Extrawelt, Monolink en Tsepo werden al genoemd als potentiele hoogtepunten.

De Nacht
Het Strand is één van de twee podia die de hele nacht doorgaat. Het voordeel aan het Strand? Hier hoef je in ieder geval niet bang te zijn om je vrienden kwijt te raken. De vele verlichting zorgt niet alleen voor een fijne sfeer, maar ook voor voldoende overzicht. De enige verwarring bij het Strand kan worden veroorzaakt door de hoeveelheid rook die boven het publiek wordt uitgeblazen. Verder geeft het zand ’s nachts een compleet nieuwe dimensie aan dansen op techno, een nogal zware ondergrond voor lichte techno pasjes.

Opvallend
Het Strand is niet alleen de plek waar we voor het eerst kinderen spotten, maar ook een heuse tovenaar. Daarnaast is het nog akelig leeg gebleven in het water. Hopelijk zal de zon morgen voor meer zwemmers zorgen.

WILDLIVE
Het lijkt een sobere tent, de Wildlive, maar schijn bedriegt. Dit pareltje valt misschien niet erg op door zijn vorm, maar des te meer door zijn inhoud.

Aankleding
Wildlive kent bijna geen aankleding, slechts een woud aan planten versierd de spelende acts. De tent zelf heeft een luivel voor het publiek, waaraan door de bezoekers zelf versieringen zijn aangebracht. Verder heeft de tent een simpel uiterlijk, een podium met instrumenten en artiesten, beige zeilen en zwarte palen. Niet veel te zien dus, tot zo ver.

Locatie
De Wildlive vind je te midden van alle etenswaar en koopwaar, vlak aan de rand van het bos. De tent ligt dicht bij de camping, waardoor die een van de eerste dingen is die je ziet. Echter, omdat de meeste eettentjes ook voorzien zijn van een muziekje, raak je als bezoeker soms verdwaald op zoek naar de echte act. Is het eten, of is het een artiest? Dat de tent vlakbij een van de grotere kampvuren staat helpt trouwens goed mee. Dansen mag, maar chillen mag ook.

Line-up
De Wildlive is de enige stage met louter live muziek en dat is goed te zien in de lineup. Namen als Haty Haty, Leyya en Gallowstreet komen voorbij. De variatie in acts zorgt voor een divers publiek. Zowel grote eters als liefhebbers van blazers en fanatieke dansers kunnen hier terecht. Gisteravond was Wildlive dan ook de plek waar de allereerste Wildeburg crowdsurf werd gesurft. Het publiek ging zo erg los op de Amsterdam Klezemer Band dat een toegift van drie nummers geen onnodige luxe was.

Opvallend
Wildlive valt voornamelijk op door de toevoeging van live muziek aan de elektronisch georiënteerde line-up. Het is jammer dat het podium soms dreigt weg te vallen tussen de deuntjes van de eetgelegenheden eromheen. Maar niettemin is Wildlive een onmisbaar podium voor Wildeburg.

HET HUTTENVELD
Als je de moeite neemt om nog een stukje verder te lopen dan je normaal doet, dan kom je uit bij het Huttenveld. Deze plek is een prachtige mengelmoes van mensen en constructies waar alles probleemloos samen lijkt te komen.

Aankleding
Het eerste wat opvalt is de ingang van het Huttenveld. Een koepel gemaakt van een grote autoband en kromme takken zorgt voor een interessante entree. Als je daar doorheen bent kom je terecht in een gezellige mensenmassa en wordt je omringd door allerlei soorten elektronische muziek. Het veld zelf wordt versierd door vlaggen en lampjes. Achter de dansende massa bevindt zich een tribune, ook gemaakt van takken en andersoortig hout. Op de tribune staan comfortabele banken, zodat je lekker achterover kan zitten en kijken naar de dansende mensen.

Locatie
Het podium bevindt zich midden in het bos, omringd door groen en daardoor schijnbaar heel ver weg van de rest van het terrein. Toch ligt vlak achter het Huttenveld het veld met kunstwerken. Onvindbaar is het Huttenveld niet, toevallig gevonden vaak wel.

Line-up
Net als op het Strand wordt bij het Huttenveld veel techno gedraaid. Hier zit er echter vaak een funky randje aan de muziek en wordt het publiek net iets vaker muzikaal op het verkeerde been gezet. Dit bewees zowel Robert Bergman als Interstellar Funk. Het Huttenveld is ook het podium waar de Hot Chip (DJ set) zal plaatsvinden, toch wel de headliner van Wildeburg.

Nacht
In tegenstelling tot het Strand is op het Huttenveld ’s nachts snel het overzicht kwijtgeraakt. Door de houten tunnel en het huiskamergevoel op de dansvloer ben je binnen no time iedereen kwijt. Dit maakt het Huttenveld een spannende en een des te leukere plek om ’s nachts te bezoeken. Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar de echte spanning zit natuurlijk in het vinden van het veld in het donker. Ook opvallend is dat het publiek vaak het centrum van de vloer nog niet goed weet te vinden, daarvoor is de DJ-booth toch een beetje te onderbelicht.

Opvallend
Bij het Huttenveld is het verschil tussen dag en nacht het allerkleinst. De muziek klinkt overdag net zo lekker als ’s nachts en de mensen gaan net zo hard los. Dit semi-verstopte pareltje is de plek waar het op Wildeburg het vaakst losgaat.