Een ongeplande avond op Wildeburg

Wat er gebeurt als je avond wordt bepaald door bezoekers

Daphne Borst & Carmel Eerdhuijzen ,

Normaal gesproken plannen we ver van te voren welke muzikale acts we willen zien op een festival. Hoewel dit altijd goed werkt, zit de lineup van Wildeburg zo vol mysteries dat we door de bomen het bos niet meer zien. Daarom laten we ons deze keer de hele avond leiden door verschillende feestgangers. Overal waar we komen vragen we zaterdagavond aan de mensen waar we volgens hen heen moeten. Lees hieronder hoe dat afloopt.

Gallowstreet

De startlocatie van de ontdekkingstocht is Wildlive, waar Gallowstreet aan het spelen is. Het blaascollectief met Flevolandse roots speelt het publiek helemaal plat. Een combinatie van bekende Gallow-klassiekers en nieuwe Battleplan-bangers, nummers van het nieuwe album, overtuigen het elektronisch minnende publiek om zich voor het kleine live podium springend te verzamelen. Na een kwartier tussen de hossende mensenmassa gestaan te hebben spotten wij twee vrolijke mensen met bamboekronen, het zijn Lot en Arent. Te zien aan hun kleding zouden zij weleens een heel goed advies kunnen geven over onze volgende bestemming.

Tenzers

Niet geheel onverwachts sturen Lot en Arent ons door naar het bamboebos. ‘Dan moeten jullie op weg naar het Huttenveld nog vóór de autoband naar rechts,’ zegt Lot. ‘Daar staan allemaal mensen te dansen,’ zegt Arent. ‘Het is echt horizonverbredend.’ Zo gaan we op pad naar het bamboebos en komen we, via een omweg, toch nog op het Huttenveld terecht. Op dit Huttenveld staat ondertussen Tenzers een fijne mix van Detroit-house met invloeden uit de soul en funk te draaien. De tonen zijn zo levendig en opzwepend dat vrijwel niemand op het Huttenveld stilstaat.  

One Night Tent

De enige die wel stilstaan zijn Wilbert en Arjan. Misschien hebben zij een goed advies. ‘Jullie moeten echt naar de One Night Tent!’ roept Wilbert. Arjan moet er om lachen, maar als we vragen waarom heeft hij zijn antwoord snel klaar. ‘Hierom moeten jullie naar die tent,’ zegt hij, terwijl hij een vunzig uitziende foto op zijn telefoon laat zien. Zo worden we, na veel te kort genoten te hebben, bij de muziek vandaan gehaald en komen we uit bij de One Night Tent. Deze tent lijkt een mysterie van buiten, maar blijkt binnen een stuk meer bloot te geven dan men gewend is.

‘Het concept is speeddaten,’ legt Sjoerd uit. ‘Binnen hebben we alles gedecoreerd met lieve lakentjes en kussentjes, en ondertussen hebben we een pornofilm opstaan, waardoor het altijd net lijkt alsof er iets raar gebeurd is.’ Gekke dingen gebeuren in de One Night Tent ook, vertelt Sjoerd. ‘Vanochtend toen we de tent kwamen openen lag er al een meisje in, zonder broek en zonder lenzen. Haar hebben we terug moeten brengen naar de tent, ze zag niks meer.’ Sjoerd verwijst ons uiteindelijk door naar de Stier van Jupiler. ‘Ik heb daar vroeger ook bij gewerkt, die stier is echt heel tof.’

De Jupiler stier

De Stier van Jupiler blijkt een enorm gevaarte gemaakt van auto onderdelen dat zowel beweegt als vlammen spuwt. Bij dit aanzien begrijpen we precies waarom we hierheen zijn gestuurd. De eerste die ons aanspreekt is Paulus, de officiële begeleider van de stier. ‘De Stier is echt indrukwekkend en helemaal gemaakt van autobanden, dat maakt hem heel vet om te zien. Bovendien sta ik erbij, dat maakt het nog beter,’ zegt Paulus. ‘Ik heb er al veel mensen mee op de foto gezet.’ Paulus is tevreden met zijn Stier en verklapt ons nog dat de Stier morgen onderdeel gaat zijn van een wedstrijd. ‘Je moet er met zijn vijven aan trekken en dan gaat hij omhoog. De bedoeling is dat je de Stier zelf vuur laat spuwen!’ vertelt Paulus. Hij stuurt ons door naar de roze caravan waar we flipboeken kunnen maken. ‘Daar kan je je eigen filmpje maken, het kan nog tien minuten!’

Extrawelt

De Flipboeken blijken gesloten te zijn, dus we besluiten de eerste de beste persoon te vragen naar onze volgende bestemming. ‘Jullie moeten naar Extrawelt,’ zegt Hanneke. Daar zijn haar vrienden het mee eens. Zo gaan we verder naar onze laatste muzikale act. Extrawelt maakt al vanaf de jaren ’90 techno waar menig Wildeburger al jaren lang graag op danst. Het strand staat dan ook helemaal vol als we aankomen bij de eerste melodieën van het colletief, dat deze avond met een live set op het podium staat. Als je even wegdroomt lijkt het hele strand wel een grote trampoline. Tijdens Extrawelt komen we op het laatst Sjoerd nog een keer tegen. Zijn dienst bij de One Night Tent is voorbij een ook kan een dansje gaan wagen. ‘Vet hé, hier,’ zegt Sjoerd. We kunnen niet anders dan het met hem eens zijn.