Dansen op Jolopop voor iedere generatie

Met drie hoogtepunten in de vorm van Sonic Bloom, Frontstreet en Hard & Heady

Carmel Eerdhuijzen ,

’Een kindvriendelijk festival met aantrekkelijke muziek voor volwassenen’, is hoe bekende Lelystedeling en eigenaar van Utopodium Ronvan Bron Jolpop omschrijft. Wat ons betreft een rake omschrijving. Voor de 15de keer werd afgelopen zaterdag de Jol, een woonwijk in Lelystad, omgetoverd tot een heus festival voor jong en oud. Lokale bands werden opgetrommeld om een feestje te bouwen. Misschien koos je ervoor om naar Gestrand te gaan, of had je gewoon andere alledaagse verplichtingen en was je er daarom niet bij. Daarom hebben wij speciaal voor jou drie hoogtepunten verzameld.

Sonic Bloom

Eerder hebben we deze frisse, jonge band al geïnterviewd. Zaterdag beklommen ze het podium van Jolpop. Helaas stond het grasveld niet vol met toeschouwers, aan hun optreden heeft dat niet gelegen. De band bestaat maar uit drie leden en produceert toch een lekkere dosis herrie. Zanger Emiel schreeuwde door zijn lange haren heen enthousiast Nirvana-achtige klanken het publiek in. De bandleden mogen nog wel een beetje uit hun schulp kruipen, maar onder het mom van ‘niet lullen maar spelen’ hebben ze een fijne set gespeeld. Één ding werd in ieder geval duidelijk: deze jonge mensen hebben plezier in muziek maken.

Frontstreet

Ook Frontstreet mocht niet ontbreken van de line-up. Vlak voor de band begon met spelen ging het regenen, maar dat weerhield niemand in het publiek om mee te bewegen op de harde beats. De paraplu’s werden tevoorschijn getoverd. Goed, de bewegingen waren een beetje stijf, maar zelfs het oudere publiek schudde tevreden het hoofd op de maat. Misschien nog wel opvallender waren de jonge kinderen die los gingen op het geschreeuw van frontman Martijn en met volle overtuiging de moves na probeerden te doen. Martijn zelf beweerde overigens dat het niet één van de betere optredens was, maar daar was voor het publiek weinig van te merken.

Hard & Heady

Tegen de tijd dat deze band het podium beklom begon de zon weer te schijnen. Een vrij groot publiek had zich verzameld om te luisteren naar de lekkere deuntjes van Hard & Heady. Naast dat de tonen prima in het gehoor lagen, merkte je ook dat er een goede harmonie tussen de bandleden was. Dit zorgde ervoor dat de gemoedelijke sfeer weerspiegelde op het publiek. Gitaristen Richie en Joey stonden met hun zonnebrillen op te spelen alsof ze nooit anders gedaan hadden. Zanger Maik grapte zelf dat ze zich graag uitsloven door nummers uit te breiden met solo’s, maar hiermee waren ze zeker niemand tot last. Deze band wist al met al een interessante set te spelen die geen seconde verveelde.

Een geslaagd Jolpop

Verschillende generaties hebben duidelijk van een grote verscheidenheid aan bands en genres mogen genieten op Jolpop 2016. De organisatoren hebben goed hun best gedaan met het verzamelen van de line-up. Naast de genoemde bands betraden namelijk ook Note to Amy, The Andy’s, Wood’n Goldfish en Birdshaker het podium. ’S avonds sloten de tributebands voor David Bowie en Rage Against the Machine het festival af. Hoe tof de rest van de dag ook was, het hoogtepunt lag toch echt in de middag met Sonic Bloom, Frontstreet en Hard & Heady. Op naar volgend jaar.